Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Potopí akcie nakonec ropa?

Potopí akcie nakonec ropa?

10.12.2018 17:34

Nabídková křivka ropného trhu, či přesněji řečeno křivka mezních nákladů, za které jsou různé země a regiony schopny dodávat na trh ropu již se ziskem, dlouho napovídala, že ceny černého zlata by se neměly dostat výrazně nad 50 – 60 dolarů. Tuto tezi (a je to jen teze) letošní rok slušně testuje. Když už to vypadalo, že její relevance pominula, ceny se začaly opět vracet do zmíněného pásma, či dokonce jej zase podstřelovat. Jak tento vývoj celkově hodnotit z pohledu akciového trhu?

Pohyb cen ropy od roku 2014 je vyznačen v následujícím grafu. Jde o takové velké U, jehož dna bylo dosaženo na samém počátku roku 2016, pak přišel opětovný růst, poslední týdny ale už ceny opět korigují, a to znatelně:

0

Západní země jsou obvykle dovozci ropy, růst její ceny tak působí jako negativní nabídkový šok a její pokles jako šok pozitivní. Můžeme to vnímat i tak, že růst cen ropy zvyšuje transfer bohatství z vyspělých zemí do zemí těžících ropu a zároveň tlumí ekonomiku těch prvních. S těmito po dlouhá desetiletí stále stejně rozdanými kartami ale před lety začali hýbat Američané prudkou expanzí těžby ropy z břidlic. Nenechali se zastavit ani takovými detaily, jako že v některých oblastech je kvůli frakování možné jako pochodeň zapálit to, co proudí z vodovodního kohoutku. A během pár let se z nich stala energetická velmoc. Čímž postupně prohodili i polarity, jakými jejich ekonomika reaguje na pohyb cen ropy.

Nejedna ekonomická úvaha a analýza (včetně té od Natixisu, z které jsou dnešní grafy) tvrdí, že Spojené státy se již dostaly do stavu, kdy jim vyšší ceny ropy neškodí, ale prospívají. Jde sice stále o zemi, která je čistým dovozcem energií a růst cen ropy se tak mimo jiné negativně projevuje na výdajích domácností na „neenergetické“ zboží. Nicméně ropný, respektive energetický, sektor je již tak významný, že jeho reakce na vyšší ceny ropy (zisky, investice, aktivita) tento negativní efekt převýší. Čímž už se dostáváme přímo k akciovému trhu.

Z následujícího grafu je vidět, jak se ziskovost amerického korporátního sektoru prudce propadla během finanční krize, pak se celkem rychle začala zotavovat. Mimochodem mnohem rychleji než produkt, což ukazuje na tolikrát zmiňovanou a dnes již značně problematickou příjmovou nerovnost, ale to je z trochu jiného soudku. Následně se ale dostavila další zisková recese se dnem dosaženým někdy na přelomu let 2015 a 2016.

0

Pokud se čtenář nyní vrátí k prvnímu dnešnímu grafu a bude se mu zdát, že mezi oběma existuje nějaká spojitost, nemýlí se. Dostavil se totiž přesně onen efekt, o kterém jsem hovořil výše – vývoj na ropném trhu strhnul dolů americký energetický sektor a jeho zisky. A nějaký pozitivní dopad nižších cen ropy na disponibilní příjmy domácností neměl ani náhodou na to, aby tento negativní efekt vyvážil. Asi není divu s ohledem na to, jak energetika hýbe se zaměstnaností:

0

Nyní se nacházíme v situaci, kdy se hodně uvažuje o dalším vývoji ziskovosti obchodovaných společností, které za sebou mají pár čtvrtletí mimořádného růstu zisků. Pokud rok 2019 přinese na této frontě výrazné ochlazení (a z Fedu se nestane holubník plný hrdliček, které se ještě nedávno vydávaly za jestřáby), akciím se nahoru chtít nebude. Spíše to bude vypadat na nějakého probuzeného brtníka, či koalu.

Otázka na závěr: Je ale celý ropně-ekonomicko-akciový mechanismus tak jasný, jak jsem jej popsal? Zdálo by se, že ano, ale jak ve své analýze připomíná Natixis, americký prezident se z nějakého důvodu stále snaží tlačit na Saúdskou Arábii, aby zvýšila (či nesnižovala) svou těžbu a exporty. V rámci logiky platící před americkým energetickým boomem by takový postoj byl pochopitelný, ovšem v rámci logiky nové je kontraproduktivní (investoři ale asi podobnou chybu dělat nebudou). Jsou tu podle mne dvě možnosti:

Buď současná americká vláda stejně jako v řadě dalších případů zaspala dobu. Nebo jí jde především o lidi z ulice, a ne o Wall Street, protože nižší ceny ropy by v logice uvedeného sice druhému subjektu škodily, ale prvnímu spíše prospívaly (ani celý ropný efekt, o kterém dnes hovořím tak od oné příjmové nerovnosti opravdu nejde úplně odtrhnout). WSJ před několika dny psal o tom, jak je současný americký prezident závislý na sledování vývoje na akciovém trhu (o jeho dosavadních krocích nemluvě). Takže „b“ asi správně nebude.

 

Čtěte více:

OPEC dosáhl předběžné dohody o snížení těžby
06.12.2018 15:01
Představitelé Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) na dnešním zase...
USA se staly čistým vývozcem ropy a ropných produktů
07.12.2018 11:42
Spojené státy minulý týden vyvezly více ropy a pohonných hmot, než do...
Ceny ropy letí vzhůru. OPEC+ omezí těžbu o 1,2 milionu barelů denně
07.12.2018 15:59
Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) hodlá snížit svou těžbu o zhr...
Rozbřesk: Brexit může trhy dostat opět pod tlak
10.12.2018 9:16
Trhy čeká další týden, kdy na prvním místě budou sledovat brexit. Ther...

Váš názor
  •  
    11.12.2018 10:04

    Pravý důvod tlaku Trumpa na Saudy kvůli zvyšování těžby a snižování profitu z ní bylo a je Rusko. Jak má Rusko více příjmů, začne se naparovat a roztahovat, to je léty ověřená praxe. Rusko se musí zadržovat minimálně tímto způsobem, dopad to má také na efekt "uzbrojení", kdy ty snahy krachnou kvůli nedostatku peněz a poklesu podpory Putina u ožebračených vrstev. "Ekonomická válka" je tak pro NATO na předním místě.
    James Bond
  • Nepotopí půjdou zpět, držet
    10.12.2018 20:14

    Nepotopí půjdou zpět, držet, je třeba hledat kouzelné číslo z nějaké karetní hry, poker, mariáš, pak se zase zvednou :-), přece nemohou lidem sebrat penze ???
    rob
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení