Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Skrytá záhada čínské ekonomiky

Skrytá záhada čínské ekonomiky

08.01.2019 6:11
Autor: Redakce, Patria.cz

Čínský hrubý domácí produkt se blíží tomu americkému, přibližují se i příjmy na hlavu. Nicméně jak na stránkách VoxEU poukazuje Bruno S. Frey z University of Basel, „čínští ekonomové se nenachází v žebříčcích těch nejlepších akademických ekonomů a žádný z nich nezískal Nobelovu cenu za ekonomii“. Z čeho může tato alespoň na první pohled záhadná situace pramenit?

Frey poukazuje nejdříve na to, že podle Research Papers in Economics (RePEc)/IDEAS bylo mezi dvacítkou nejlepších ekonomů v říjnu minulého roku 18 z USA, jeden z Velké Británie a jeden z Francie. Tedy ani jeden z Číny i přesto, o jak významné hospodářství jde. Podobný obrázek se nám podle Freye ukáže, pokud srovnáme publikace za posledních 20 let a u citací je situace také „extrémní“.  

Propast mezi významem čínské ekonomiky a jejích ekonomů lze pak podle Freye teoreticky vysvětlit několika způsoby. Za prvé může platit, že k ekonomickému rozvoji žádní přední ekonomové potřeba nejsou. Za druhé, potřeba jsou, ale Čína potřebné znalosti zkopírovala od Západu a zejména od amerických vědců. Na takovou možnost podle Freye poukazuje například vysoký počet čínských studentů v USA, ale objektivní empirické důkazy k dispozici nejsou. K tomu je možné, že kopírovat stačí pouze obecnější teorie, jako třeba to, že otevřený trh podporuje tvorbu bohatství. A sofistikovanějšího výzkumu, za který se dostávají Nobelovy ceny, potřeba není. 

Za třetí, je možné, že o významu výzkumu a teorií rozhodují hlavně Američané a to nedává jejich čínským protějškům šanci na úspěch v hodnocení akademiků. V ekonomii navíc podle Freye funguje princip, podle kterého se nelze výrazně odchylovat od zavedeného paradigmatu, protože jinak se vědci, který tak učiní, nedostane uznání. Číňané tak prostě nemusí být ochotní podílet se na budování paradigmatu, který diktují Američané, zatímco třeba pro Evropany to není výraznější problém. Číňanům přitom mohou stát v cestě hlavně politické důvody, protože výzkum je založen na volné výměně názorů a kritice, což ovšem může v jejich zemi znamenat konflikt s vládou.

Frey se také domnívá, že svou roli může hrát samotný systém sledování významu jednotlivých ekonomů a jejich výzkumu. A v neposlední řadě je možné, že čínští ekonomové se starají především o vlastní reputaci na domácí půdě a mezinárodní uznání pro ně není důležité. Frey pak píše, že ať je hlavní důvod popsané propasti mezi významem čínské ekonomiky a jejích ekonomů jakýkoliv, dá se očekávat, že tato mezera se bude postupně uzavírat a o čínských ekonomech budeme slyšet stále více. 

Zdroj: VoxEU

 

Čtěte více:

Co se učit od Číny
07.01.2019 5:59
Tento měsíc uplyne 40 let od doby, kdy Čína zahájila reformy a otevřel...
Víkendář: Čína má nový energetický projekt a může s ním změnit svět
05.01.2019 8:08
Podle odhadů Peking v posledních deseti letech vynaložil na rozvoj ele...
Nemorální populisté
05.01.2019 15:25
Jedna z největších zemí světa zůstala po volbách hluboce rozštěpená, k...
Víkendář: Velmoci rozjely nové závody, Evropa se překvapivě drží
06.01.2019 8:19
Umělá inteligence je schopná porážet člověka v jasně definovaných situ...

Váš názor
  • D je správně
    18.01.2019 7:19

    Každý Číňan ví, že veškeré staré vynálezy pochází z Číny, s vyjimkou buddhismu, ten však oni přijali stejně jako celá Asie, a o tom to asi je, umět s pokorou přijmout to nejlepší, ZKOPÍROVALI BUDDHISMUS, TO ZNÍ HLOUPĚ, život je přeci o tom, že když nepochopíš jednu lekci, uštědří ti další, cesta od sjednotitele MAA, jednoho z mála "císařů čínských" co vládl na celým územím, a ani to ne, byla dlouhá, a Západ plný viny, a Zombie v hlavě za zotročení lidstva, od nástupu dělnických kolonií a ostatních kolonií, ani USA nevzniklo v dnešních hranicích za 1 den, ani Pánbůh nestvořil svět za jediný den, a také ho okopíroval :-) v Rusku a Číně jedou podle prostého ekonomického modelu - STATEK, GRUNT, v jednoduchosti je vše, každý to dělá doma s rodinou, mít moc je špatně (rodina se rozpadne), mít málo je špatně (rodina se rozpadne), buddhismus, tak akorát, zlatá střední cesta, až to svět pochopí bude mu lépe :-), ale on už to pochopil ! a hádanka: buddhismus je zase okopírovaný, odkud asi, každý tam na dovče a na výletě k památkám ? :-), copyright je život, pocházíme z opice, nebo jsem naprogramovaní, tak tohle je veverčin oříšek
    rob
  • Hahaha
    08.01.2019 6:45

    Je celkem neuvěřitelné, že údaje totalitního režimu jsou brány vážně. Podle odhadů světové banky je však čínský HDP někde okolo sedmi bilionů, tedy třetina amerického. Průměrný příjem na osobu je 5 000 usd, tedy desetina amerického. Navíc do čínského HDP jsou započítány všechny úlety centrálního plánování jako třeba 50-60 milionů prázdných bytů. Patria si prostě vždycky umí najít tern absolutně nejhorší zdroj.
    Dannn
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university