Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nemorální populisté

Nemorální populisté

05.01.2019 15:25

Jedna z největších zemí světa zůstala po volbách hluboce rozštěpená, když se prezidentem stal buřič, který miluje armádu, šikanuje menšiny, napadá média a slibuje, že rozmetá zkorumpovaný establishment. Nehovořím o amerických prezidentských volbách roku 2016, které vynesly k moci Donalda Trumpa, nýbrž o volbách, které loni v Brazílii vyhrál Jair Bolsonaro, zvaný Trump tropů. Ten byl 1. ledna oficiálně inaugurován, píše pro Project Syndicate antropoložka Janine Wedelová.

Bolsonaro vstupuje do rostoucích řad údajně transformativních vůdců – mimo jiné po bok Trumpovi, maďarskému premiéru Viktoru Orbánovi a faktickému polskému lídrovi Jarosławu Kaczyńskému –, kteří získali moc brojením proti establishmentu a sliby, že utnou systémovou korupci. Připojí se k Trumpovi, Orbánovi a v menší míře ke Kaczyńskému také tím, že bude dohlížet na šíření nových typů korupce a současně usilovat o přetvoření veřejné správy tak, aby etabloval vlastní moc?

Přestože se Trump opakovaně zavázal, že „ten močál vysuší“, umožňuje korupci v míře, která v amerických dějinách patrně nemá obdoby a naleptává rozsáhlé výseče federálního úřednického aparátu. Neobsazuje volná místa, osekává rozpočty, obchází zavedené úřední postupy a protokolární pravidla a vytlačuje diplomaty. Do značné míry zatím šetřil armádu, byť i tady často znevažuje odborné znalosti svých velitelů upřednostňováním vlastních pocitů.

Když se státní aparát vykuchá, vládnutí může být neformálnější, politika osobitější, výkonná moc dominantnější a oddanost vůdci důležitější. Trump oficiálními a neoficiálními poradci jmenoval rodinné příslušníky, vysoce postavené spolupracovníky rozmístil do vládních agentur, aby kontrolovali loajalitu, a ve svém prvním roce vydal víc exekutivních příkazů než kterýkoli prezident za půlstoletí.

Kromě do očí bijícího nepotismu, protekce a zneužívání moci ze strany Trumpem dosazených lidí to vytváří nové příležitosti pro „stínové lobbisty“, neregistrované obchodníky s vlivem, kteří nerozkrývají své vazby na korporace, či dokonce cizí vlády. Například Trumpův neformální poradce Newt Gingrich lobboval za společnosti poskytující zdravotní péči a za hypotečního obra Fannie Mae. Trumpovu bývalému poradci Michaelu Cohenovi platily za „rady“ korporace jako AT&T a Novartis. U bývalého poradce pro oblast národní bezpečnosti Michaela Flynna i šéfa Trumpovy kampaně Paula Manaforta bylo zjištěno zapojení do zahraničního lobbingu napojeného na Rusko a Turecko.

Dále jsou tu kruhy, které označuji za „stínové elity“: aktéři establishmentu, kteří plní propletené, neprůhledné a ne plně přiznané role napříč veřejnou i soukromou sférou. Například penzionovaní generálové a admirálové zasedající v poradních sborech vlády pro oblast obrany mohou přispívat k formování obranných agend a zároveň využívat svých styků a informací k zajišťování vojenských kontraktů pro poradenské firmy, které vlastní, anebo pro firmy v obranném průmyslu, pro něž pracují.

Rovněž Trumpem jmenovaní úředníci mají často hluboké vazby k odvětvím, na která mají dohlížet, – mimo jiné ke školství, finančnictví a zejména energetice – nebo jsou otevřeně nepřátelští ke svým vlastním úřadům. Ostatně sám prezident spojuje značku Trump s úřadem, který zastává, přičemž se plně nezbavil svého podnikání, přestože přijímá rozhodnutí (oficiální a jiná), která zjevně ovlivňují jeho hospodářský výsledek.

Americká demokracie je v porovnání s ostatními samozřejmě stále dobře ukotvená a Trumpova administrativa čelila okamžikům, kdy na ni zásadním způsobem vyvíjely tlak soudy a média (obé Trump opakovaně napadá). To už tak docela neplatí v Maďarsku za Orbána, prvního z nemnoha světových lídrů, kteří podpořili Trumpovu kandidaturu, ani v Polsku za Kaczyńského. Zatímco Trump usnadňuje korupci oslabováním státu, Orbán a Kaczyński se zaměřují na uchvacování moci, změnu pravidel a proměnu vládních institucí ve své vlastní.

V Maďarsku byli Orbánovi věrní pověřeni řízením několika nezávislých orgánů, které mají dohlížet na výkon vlády, a soudnictví je zavalené, což Orbánovi umožňuje přepsat ústavu, jak uzná za vhodné. V zemi, kde zůstává málo institucionálních mantinelů, Orbán vypěstoval něco, co Freedom House označuje za „rozsáhlou a netrestanou“ korupci.

Když si Orbánova strana Fidesz v roce 2010 zajistila rozhodující vítězství, prohlásil to za den „revoluce“, neboť maďarský lid „vypudil režim oligarchů, kteří zneužívali svou moc“. Přesto za Orbánova vedení vznikla nová generace oligarchů, když se zasvěcenci do politiky koordinoval uplatňování státní moci a prostředků ve prospěch přátel a politických spojenců.

Transparency International odhaduje, že korupce dnes „infikuje“ 70 % maďarských veřejných zakázek, což může zemi stát až 1 % HDP. Kromě vlastních zdrojů Maďarska odklonil Orbán na své věrné miliardy eur od Evropské unie, která teď požaduje alespoň částečné vrácení peněz.

Orbánovou metou však odjakživa bylo zajistit si, aby mocní hráči v Maďarsku stáli na jeho straně. Plán se daří naplňovat. Oligarchové napojení na Orbána například dosáhli „úplné kontroly a dominance na trhu s regionálními novinami“.

Do podobného obléhání vládních orgánů se pustila polská vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS), vedená Kaczyńským, který nemá žádný oficiální post ve vládě. PiS se stejně jako Fidesz prezentovala jako protijed na korupci, což jí pomohlo dosáhnout v roce 2015 přesvědčivého volebního vítězství. Přestože však vláda uskutečňuje některé legitimní protikorupční iniciativy, třeba tažení proti daňovým podvodům, ohání se také obviněními z korupce jako klackem proti politickým oponentům, takže značná část jejího protikorupčního programu budí dojem autoritářského přebírání moci.

Současně se PiS pokouší dostat pod kontrolu státní správu, soudnictví a státem ovládaná média. PiS změnila zákon o státní službě, aby se rozloučila s kariérními profesionály a na jejich místo jmenovala řadu svých věrných, a nahradila mnoho ředitelů státních podniků.

V Polsku teď významná rozhodnutí dělají spolehliví stoupenci Kaczyńského, aniž by museli skládat účty. Nynější bankovní skandál kolem vysoce postaveného regulátora, který si podle všeho řekl přednímu bankéři o úplatek, v tomto kontextu naznačuje institucionální zapojení aktérů s vazbou na Kaczyńského a PiS a podtrhuje institucionální škody, jež napáchali.

Šest tisíc mil vzdálená Brazílie právě inaugurovala Bolsonara, který je ozvěnou těchto vůdců, když slibuje, že „vládní úřady nepovede nikdo usvědčený z korupce“. Soudě podle Bolsonarových populistických protějšků jinde by si Brazilci neměli dělat velké naděje.

0

Janine R. Wedel, antropoložka a univerzitní profesorka na Scharově fakultě veřejné správy Univerzity George Masona, je autorkou knihy Unaccountable (Bez zodpovědnosti) s podtitulem Jak establishment zkorumpoval naše finance, svobodu a politiku a stvořil třídu outsiderů.


Copyright: Project Syndicate, 2018.

www.project-syndicate.org

 
 
 

Čtěte více:

Project Syndicate: Lži, hnusné lži a umělá inteligence
15.12.2018 15:23
Algoritmy jsou ovlivněné stejně tak jako data, na nichž stojí. A ovliv...
Project Syndicate: Politické kořeny ochabujícího růstu mezd
14.12.2018 10:56
Už je to oficiální: pracovníci z celého světa si pohoršují. Nejnovější...
Trumpova antiekonomika služeb
18.12.2018 5:51
V devatenáctém století tvořili více než 70% americké pracovní síly far...
Klam solidarity v eurozóně
20.12.2018 15:51
Od roku 2010 bylo přijato mnoho opatření usilujících o „krizuvzdornost...
Čínský zázrak bořící mýty
01.01.2019 10:55
Před čtyřiceti lety, 29. prosince 1978, vydal 11. ústřední výbor Komun...

Váš názor
  • tzn zadna krize
    07.01.2019 12:36

    v takovem zmatku budou ziskavat nejvic asi ty spatne banky, privatni fondy a trusty, nez to skonci valkou. nejaky dalsi tip?
    eple
  • medvedvsechnosned vers. velkamedvedice
    07.01.2019 11:49

    Ideový souboj zde stále pokračuje d;-)) Zatímco medvedvsechnosned argumentuje své názory, tak velkamedvedice jen nenávistně nálepkuje. Slovy jako rusofil, fašista a nácek na adresu jiných, na adresu názorových oponentů, je už jediná argumentace velkemedvedice, které je schopen. Liberální demokracie je v rozporu s demokracií, protože liberální demokracie má za cíl nadvládu nikým nevolených menšin a lobbistických uskupení na většinou, a konečným cílem liberální demokracie je korporátní fašismus. A pokud možno v globálním pojetí. Demokracie se vůči liberální demokracii, směřující ke korporátnímu fašismu, obtížně brání, protože zkorumpovaní novináři za žold hlásají mediální lži v zájmu těch nikým nevolených rádoby elit. Ale květen se blíží.
    kompi
    • Re: medvedvsechnosned vers. velkamedvedice
      07.01.2019 13:07

      Jistě. I ajko volič fašistické SPD máš na názor právo. A invektivz jen vracím. Multinick po té, co je nucen psát jedním nickem začal hrát slušnáka. Pamatuju co , mi psal. A ano, nemám rád, nácky, slizounz a zloděje. To sou fakta, ne nálepky.
      Velkamedvědice
      •  
        07.01.2019 13:32

        Jj mohu potvrdit, že je to přesně tak jak píšeš. Dneska zde ukončil diskusi se mnou ohledně Brexitu tak, že napsal, že tvrdím, že Brexit proběhl a pak už jen dělal blbýho...Je prakticky nemožné s ním normálně diskutovat. Jen by mě zajímalo, jestli mu někdo za to trollení tady platí a nebo jestli je opravdu takový lojza. :o)
        Lišák
  • Jaká demokracie ?
    07.01.2019 10:56

    žádná skutečná na světě nikdy a nikde nebyla, vždy se jen ten největší šmejd snaží ovládnout a zblbnout lůzu pro své zájmy, no a těm trochu přemýšlivějším hodí trochu toho zrní aby měli pocit, že jsou na tom o chlup lépe, aktuální situace u nás je učebnicový příklad a "otroci" si myslí, že "volí" a mají nějaká "práva" :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
  • Project Syndicate = Sorosova hlásná trouba
    05.01.2019 18:38

    Tenhle článek je stejně tendenční, jako bývaly články z Rudého práva. Jen pro upřesnění, Project Syndicate spozoruje Open Society Fund našho milovaného George Sorose. To vysvětluje, proč je v článku z USA tolikrát Orbán. Zdroj: https://www.project-syndicate.org/columnist/george-soros https://en.wikipedia.org/wiki/Project_Syndicate
    sgt.Mike
    • Re: Project Syndicate = Sorosova hlásná trouba
      06.01.2019 22:39

      V Maďarsku vznikl autoritativní režim, který je prolezlý korupcí a sám zkorumpoval velkou část národa. Jsou vidět škody, které to způsobuje celé zemi, ale Vás to vůbec nezajímá.
      stanislav.hrouzek
Aktuální komentáře
26.04.2024
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university