Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Eurozóna je neudržitelná

Eurozóna je neudržitelná

23.01.2019 12:29
Autor: Redakce, Patria.cz

„Euro slaví dvacet let od svého vzniku, ale šampaňské nikdo neotvírá. Snad s výjimkou pomýlených eurokratů, jako je prezident Evropské komise Jean-Claude Juncker, který tvrdí, že euro se stalo symbolem jednoty, suverenity a stability.“ Takto hodnotí současné „oslavy“ Marshall Auerback na stránkách The Credit Writedowns s tím, že „většina kontinentu je charakterizována dvojcifernou nezaměstnaností, rostoucí nerovností, politickými tenzemi a ztrátou generace mladých lidí, kteří nikdy nezažili nic, co by se vzdáleně podobalo silnému ekonomickému boomu“.

Nejhorší věcí na eurozóně je podle Auerbacka „sama měnová unie“. Ta totiž „posiluje strukturální nerovnováhy mezi členskými zeměmi i mezi společenskými vrstvami v rámci jednotlivých států“. Vytvoření eurozóny přitom podle ekonoma mělo být mezikrokem ke „Spojeným státům evropským“, které měly disponovat i nadnárodní fiskální autoritou. Jenže tento cíl je s ohledem na reálnou politickou a společenskou situaci v Evropě nedosažitelný a tudíž je namístě uvažovat o rozpadu měnové unie.

V dokonalém světě by tento rozpad proběhl koordinovaně. Byly by opět plánovaně a organizovaně zavedeny národní měny, ale „mnohem pravděpodobnější je to, že rozpad proběhne kvůli krizi“. To, že eurozóna přežila 20 let, přitom „není důkazem rostoucí pravděpodobnosti ještě pevnější unie, ale důkazem potlačení demokracie a zesílení technokracie“. Euro totiž „zničilo vazbu mezi daným státem a penězi a s ní i flexibilitu v boji proti krizím“. Stalo se „nástrojem hamižnosti, který umožňuje masivní přesun bohatství směrem k té nejbohatší části evropské společnosti“. Národní parlamenty nemají kvůli euru potřebnou kontrolu nad fiskální politikou. Úleva přichází jen ve chvílích podobných tomu, když Mario Draghi v roce 2012 pronesl památná slova: „Učiníme vše, co je třeba.“ Následně se dostavilo ekonomické oživení, ale jeho trvání bylo pouze dočasné.

„Ekonom Michael Burrage nedávno porovnal ekonomické výsledky 12 zakládajících zemí eurozóny se zeměmi, které jsou nezávislé a mají podobné charakteristiky, co se týče struktury hospodářství, institucí na trhu práce a produktivity. Není žádným překvapením, že země eurozóny se pohybují na konci vzniklého žebříčku úspěšnosti,“ píše Auerback. A poukazuje i na to, že v zemích, jako je Švýcarsko, Norsko či Velké Británie, panuje nižší nezaměstnanost než v zemích eurozóny. U ní se nepotvrdily naděje na postupnou konvergenci, protože strategie „jedna velikost pro všechny“ tu nemůže fungovat. Jednotlivé členské země se totiž liší v mnoha ohledech včetně výše dluhů, nezaměstnanosti, vzdělání či míry automatizace a tak dále. Za klíčový problém ekonom považuje zmíněnou ztrátu fiskální suverenity, která plyne z toho, že vlády si nemohou půjčovat ve vlastní měně.

Dosavadní vývoj ukazuje, že pokud dojde k oslabení eura, těží z toho zejména Německo, zatímco země na jihu rostou stále pod svým potenciálem. Společná monetární politika pak tenze v eurozóně spíše zvyšuje, namísto toho, aby je stírala. Levné peníze z ECB před krizí nafukovaly bublinu v zemích jako Řecko či Portugalsko, což budilo dojem konvergence k bohatšímu severu. Po krizi byly zase sazby ECB z hlediska zemí na jihu nastaveny příliš vysoko a ty tudíž trpěly mnohem více než třeba Německo.

Ekonom tvrdí, že eurozóna má i hluboký „filozofický“ problém, který se projevuje vysokou averzí k vládním dluhům. Pokud přitom budeme po vládách požadovat, aby dosahovaly dlouhodobých rozpočtových přebytků, znamená to, že soukromý sektor bude opět v deficitu. Vláda tedy bude dluhy snižovat, ovšem soukromý sektor je bude zvyšovat a „je těžké říci, proč je pro domácnosti lepší, když ony budou kupit dluhy, zatímco vláda je bude omezovat“. Brexit, který má být ve své podstatě „přátelským rozvodem“, pak naznačuje, že návrat k vlastním měnám by byl v eurozóně velmi složitým procesem. Stačí jen pomyslet na mezinárodní pře týkající se závazků nyní denominovaných v eurech. Alternativa ve formě dalšího pokračování existence eurozóny je ale podle ekonoma čím dál tím méně udržitelná.

Zdroj: The Credit Writtedowns

 

Čtěte více:

Kdo nakonec koupí eurozónu?
16.01.2019 16:44
Hlavní ekonom investiční banky Natixis Patrick Artus dochází v jedné z...
Inflace v eurozóně v prosinci zpomalila na 1,6 procent
17.01.2019 11:58
Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v eurozóně v prosinci zpoma...
Euroboomu došel dech, čeká nás širokosáhlá recese?
21.01.2019 15:58
I když Evropská centrální banka (ECB) svoji stimulaci zastavila, vypad...
MMF srazil výhled růstu ekonomiky, výrazně pro Německo a eurozónu
21.01.2019 14:20
Mezinárodní měnový fond (MMF) dnes zhoršil výhled světové ekonomiky. ...

Váš názor
  • Nejen eurozóna, EU je neudržitelná, to je zřejmé
    24.01.2019 12:07

    Včera Václav Bělohradský konstatoval, že ho šokovaly výsledky v Itálii ráno zveřejněného průzkumu, zda si občané Itálie přejí setrvat či vystoupit z EU. Prý poprvé je to tak jednoznačné. 56% italských občanů si přeje vystoupit z EU.
    Špaček
  • Takové ekonomické
    23.01.2019 16:38

    plácání. Už 20 let se říká že nic nefunguje a že Euro musí zítra krachnout a furt nic :o) ono je to celkem jednoduché, co je alternativa ? nic stejné jako Brexit, nakonec Britové podepíšou dohodu s EU jako mají Norci nebo Švýcaři a bude je to stát 2x tolik. A původní důvod stejně nevyřešili, protože mají 2xtakový příliv migrantů ze zemí mimo EU :o(
    Mike -Green D. is killing Europe
  • Poděkování
    23.01.2019 15:54

    Děkuji Patrii, že po několikaleté sérii sorosovin ze zdrojů typu Project Syndicate, VoxEU, nebo The Economist se zde objevil také jeden článek, který poukazuje i na stinné stránky unijního projektu. Věřím, že vyvážený názor si může člověk udělat pouze tehdy, když má přístupné i oponentní názory. Budu doufat, že toto byla jen první vlaštovka a brzy se v tomto směru dočkáme plné vyváženosti.
    MrBurnes
  • Zničilo vazbu
    23.01.2019 14:13

    Euro zničilo vazbu mezi danýms tátem a penězi? Takže daný stát už si nemůže penězi manipulovat, jak se mu zachce bez ohledu na tržní stabilitu? Copak přelévání peněz někdy vedlo ke stabilitě a růstu?
Aktuální komentáře
19.03.2024
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení