Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nenápadní tchajwanští technologičtí obři vycházejí ze stínu na světlo

Nenápadní tchajwanští technologičtí obři vycházejí ze stínu na světlo

12.06.2019 14:35
Autor: Redakce, Patria.cz

Ve stínu Tchaj-peje 101, nejvyššího mrakodrapu tchajwanského hlavního města, dorazilo 1. června na největší světovou výstavu elektroniky Computex 42 tisíc lidí. Kupovali tu, prodávali a pokukovali po všech možných elektronických součástkách, které si lze představit. Větráky s pulzujícími neonovými barvami. Počítačové skříně v nespočetných odstínech béžové. Nekonečné variace optických kabelů. A samozřejmě čipy.

Tato obrovská výstavní plocha je ve skutečnosti vedlejší. Skutečná akce se odehrává vysoko nahoře v hotelových apartmánech Tchaj-peje. Rezervují si je světové technologické firmy předtím, než si zaletí na schůzku s tchajwanskými firmami, bijícím srdcem globálního dodavatelského řetězce v elektronice.

Největší tchajwanské firmy spíše vyrábějí produkty pro další firmy jako smluvní výrobci, než aby je prodávali přímo zákazníkům. Tržby 19 největších z nich činily dohromady 394 mld. dolarů. Mistrně koordinují zapeklitou logistiku tak, aby stovky součástek z Asie dorazily ve správný čas na správné místo a aby továrny, většinou v Číně, mohly hladce běžet. Largan, Pegatron, Quanta a TSMC jsou názvy firem, které moc lidí nezná. Zato jejich zákazníky (Huawei, Apple, Amazon) ano. Přitom bez svých tchajwanských spojek by to uvedené firmy nezvládly.

Všechny iPhony a mnoho zařízení od Huawei běží na špičkových mikroprocesorech od TSMC. Largan zase brousí miniaturní čočky a další optické vybavení, které přijde do dražších foťáků ve smartphonech. Ty levnější mnoha značek jsou v podstatě generika vyráběná Pegatronem nebo Quantou. Hon Hai, známější jako Foxconn, je jedinou firmou, která má kapacitu na to, aby dirigovala armádu pracovníků potřebných na navýšení produkce iPhonů. Naprostá většina jeho továren o velikosti stadionu je sice v Číně, ale operačním centrem je Tchaj-wan. Nálepka na zařízeních Apple “Designed in California. Assembled in China” postrádá základní dodatek: „Made by Taiwan“.

Zajatci studené války 

Zároveň se ale tito nenápadní technologičtí giganti ocitají uprostřed technologické studené války mezi Čínou a Amerikou. TSMC je možná nejdůležitějším dodavatelem pro Huawei. Prozatím tvrdí, že rozhodnutí Ameriky z minulého měsíce zakázat z důvodu národní bezpečnosti svým firmám, aby vyvážely technologie této čínské firmě, ji neovlivňuje. Propracované manažerské systémy dodavatelského řetězce TSMC ukazují, že vývozy pro Huawei neobsahují dostatek amerického duševního vlastnictví na to, aby do tohoto zákazu spadaly. Nicméně je tato firma pod tlakem, stejně jako její tchajwanští vrstevníci. Šíří se zvěsti, že Foxconn zastavil část výroby pro Huawei. (Huawei to popírá. Foxconn to odmítl komentovat.) Minulý týden Čína uvedla, že sestavuje svůj vlastní seznam „nespolehlivých“ zahraničních firem.

Už dříve pokukovaly tchajwanské firmy mimo Čínu, aby našly místo pro nové továrny. Teď je k tomu popostrčily ještě rostoucí náklady na čínské mzdy a dřívější cla na čínské dovozy prezidenta Donalda Trumpa. Jenže přemisťováním článků z komplexního dodavatelského řetězce jako Šen-čen v jižní Číně (800 km od Tchaj-peje vzdušnou čarou) zvýší náklady na dopravu a logistiku a ukrojí z už tak úzké marže tchajwanských firem. A úplný exodus z Číny se zdá nemožný už jen proto, že je málo jiných míst, která mají takovou expertizu, kterou aglomerace jako Šen-čen během těch let vybudovaly.

Některé tchajwanské firmy potichu hledají, kde jinde se uchytit. Pegatron plánuje investovat asi 1 miliardu dolarů do nového zpracovatelského závodu na indonéském ostrově Batam, pouze hodinu trajektem ze Singapuru. Další tchajwanské firmy Foxconn a Wistron mají obě továrnu na iPhone v Indii.

Uniknout pozornosti je pro tchajwanské firmy čím dál těžší. Pokud počítáte i Hongkong, spotřebuje Čína 40 % tchajwanských vývozů, většina toho zásluhou smluvních výrobců. Zhruba jeden milion Tchajwanců, což je zhruba jedna desetina jeho pracovní síly, pracuje v Číně.

Otázka politiky

Vztahy mezi Tchaj-wanem a Čínou, která považuje tento ostrov za část svého území, jsou velmi napjaté, zejména když je u moci progresivní demokratická strana, která trvá na tom, že Tchaj-wan je nezávislý. Minulý měsíc Trumpův poradce pro národní bezpečnost John Bolton pobouřil Čínu tím, že porušil dekády trvající precedent a setkal se se svým tchajwanským protějškem. Zakladatel Foxconnu a nejbohatší muž Tchaj-wanu Terry Gou mezitím usiluje o prezidentskou nominaci největší opoziční strany, která je vstřícná k Číně.

Většina Gouových kolegů – šéfů technologických firem – raději drží hlavu sklopenou. Není divu, protože jim vyhovovalo být ve stínu. Od teď si ale budou muset začít zvykat na světlo reflektorů.

Zdroj: The Economist

 
 
 

Čtěte více:

The Economist: Západ si začíná do Číny jezdit pro technologie
28.05.2019 6:12
Američtí političtí jestřábi rádi útočí na Čínu s tím, že její společno...
Investice do digitálních technologií v EU se za pět let zdvojnásobily
29.05.2019 16:30
Počet přímých zahraničních investic do digitálních technologií se v Ev...
Nokia tvrdí, že předstihla Huawei v objednávkách 5G
04.06.2019 8:30
Finská společnost Nokia zaznamenala v posledních týdnech zvýšený zájem...
Embargo na čínské dodávky by prodražilo sítě 5G v Evropě
07.06.2019 12:49
Embargo na dodávky od čínských výrobců telekomunikačních zařízení by z...
Výměna stráží: Které tituly nakopne příchod Generace Z?
11.06.2019 11:19
Mladí spotřebitelé začínají spoluutvářet tvář americké ekonomiky, a za...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
13:00Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university