Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čína to trochu uspěchala a její krátkodobá řešení mohou být dlouhodobou brzdou

Čína to trochu uspěchala a její krátkodobá řešení mohou být dlouhodobou brzdou

21.06.2019 17:41

Základní příběh čínské ekonomiky současnosti je dobře znám: Doposud byl její růst tažen zejména investicemi financovanými dluhy. Tento model ale naráží na své limity - návratnost investic se snižuje, objem dluhů roste. Bylo by tak vítané, aby ekonomika přešla od tvrdého (investice/dluhy, výrobní sektor) k měkkému (spotřeba, služby). V minulém příspěvku zaměřeném na očekávaný vývoj v globální ekonomice jsem část věnoval i Číně a tomu, jak tento posun na novou rovnováhu (ne)probíhá. Investiční společnost Pictet si nyní všímá posledních ekonomických dat ze země draka a já bych její analýzu rád použil jako základ pro dnešní úvahu.

Následující graf ukazuje vývoj investic do výroby (červená křivka), nemovitostí (modrá křivka) a do infrastruktury. Právě tato poslední skupina rostla až do počátku roku 2018 zdaleka nejvyšším tempem, pak ale přišel jeho prudký propad. Ten se zastavil až v druhé polovině roku a od té doby se růstu nahoru moc nechce. Naopak, květnová data dokonce naznačují na opětovný pokles tempa růstu:
0

Obrázek odráží zejména vládní snahy o přechod na onen nový model a (zejména) pokusy zabránit vzniku dluhové bubliny a významné finanční nerovnováhy. Jenže vnější prostředí, a zejména Američané, těmto snahám moc nepřejí a Čína je tak v nepříjemné pozici. Musí kráčet po velmi úzké (či dokonce neexistující) hranici mezi prudce oslabující ekonomickou aktivitou na straně jedné a onou finanční nestabilitou na straně druhé.

Pictet se domnívá, že řešení přijde (opět) ve formě vyšších investic do infrastruktury. Těm prý nyní brání zejména finanční omezení, kterým čelí místní vlády. A podle Pictetu na ně vláda centrální reaguje tím, že vlády místní budou vydávat speciální infrastrukturní obligace, které budou financovat nové projekty v této oblasti. Či přesněji řečeno, měly by sloužit jako základ financování a podílet by se na investicích do infrastrukturních projektů pak měl i soukromý kapitál. Pictet ale nečeká, že by šlo o nějakou růstovou revoluci, očekávaný růst celé ekonomiky pro letošní rok drží na 6,3 %. Což je podobné jako u Danske Bank, o jejíž projekcích jsme hovořili minule.

Vše má svůj čas...

Pokud bychom si vše chtěli zasadit do dlouhodobějšího rámce, tak zjistíme, že tu proti sobě stojí dva významné faktory. Za prvé, (jak bylo naznačeno výše) investice mají v Číně stále vysoký podíl na produktu - více jak 40 %, zatímco třeba v USA je to asi 20 %. Z tohoto pohledu (a z pohledu zmíněných dluhů) je namístě onen přechod na novou rovnováhu.

Tento argument je ale na první pohled v rozporu s tím, kolik celkového reálného kapitálu v zemi je. Jak ukazuje následující graf, kapitálová zásoba na hlavu – osa x (a HDP na zaměstnance – osa y) je v Číně stále hluboko pod úrovněmi vyspělých zemí. Laicky řečeno, Čína má stále mnohem méně strojů a budov na hlavu než třeba Korea, o USA nemluvě. Z tohoto pohledu by tedy měla investovat o sto šest, aby dohnala peloton (jak co se týče zásoby kapitálu, tak co se týče příjmů na hlavu).

0

Jak tyto dva pohledy skloubit? Zřejmě jednoduše a odpověď je dobře patrná právě z grafu. Dá se shrnout do věty: „to chce čas“. Jinak řečeno, dohánění vyspělejších zemí nelze uspěchat. Graf dokonce naznačuje, že Čína se o to na straně zásoby kapitálu snaží až příliš rychle (čímž se vracíme k onomu novému modelu). Zelená křivka se totiž ve srovnání s ostatními nahýbá příliš doprava. A pokud bychom brali za relevantní srovnání třeba Koreu, tak by Čína měla mít současnou zásobu kapitálu na hlavu až při téměř dvojnásobných příjmech na hlavu. Přívětivější je pro ní jen srovnání s kapitálově hodně intenzivním Německem, ale i ve srovnání s ním to s investicemi trochu uspěchala. A z celé věci je zřejmá jedna podstatná, a podle mne málokdy zmiňovaná, věc: Krátkodobá řešení cyklických problémů (tedy vyšší investice do infrastruktury) mohou představovat překážky dlouhodobé stabilitě a rozvoji.

Stabilizace čínské ekonomiky je v zájmu nás všech, stejně jako to, aby na mezinárodním ekonomickém poli hrála Čína fér. Tedy aby například na domácím trhu nabízela stejné podmínky, jakých se jí dostává (či donedávna dostávalo) v zahraničí. To určitě není jednoduše dosažitelný cíl. V konečném důsledku navíc ale asi hovoříme o životaschopnosti a dlouhodobé prospěšnosti čínského státního kapitalismu.


Čtěte více:

VoxEU: Z Číny se stává technologická velmoc, z inovací lídrů těží všichni
17.06.2019 15:27
V minulosti byl technologický rozvoj koncentrován do několika málo zem...
Světová ekonomika v následujících dvou letech
17.06.2019 17:57
Není to tak dávno, co se zdálo, že aktivita ve světové ekonomice může ...
UBS kvůli nešťastnému vyjádření o prasatech přišla o obchod v Číně
17.06.2019 16:31
Epidemie prasečího moru v Číně a nevhodně formulovaný komentář o čínsk...
Největší výrobce kol na světě: Éra Made in China je pryč
18.06.2019 17:00
Z Číny na domovskou základnu na Tchaj-wanu začal výrobce kol Giant pře...
Analýza Petersonova institutu: Čína snižuje cla zemím kromě USA
20.06.2019 12:54
Cla, která administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa zavedla...

Váš názor
  • No nevím
    22.06.2019 9:26

    Čas? Kolik desetiletí tam probíhá perestrojka? 40? Japonci v 80 letech po 30 letech panovali světu. Všichni se mohli utlouct po japonských značkách - výrobcích. Sharp, Toshiba, TDK, Sanyo, FUJI, Nikon, Canon, Sony, Toyota, Nissan, Honda, Kawasaki, Yamaha, Suzuki,Casio, Epson, Hitachi,Seiko, Citizen. Ty dodnes fungují. A kolik kdo má doma nebo zná čínských značek. Nula. Možná teď proslavený Huawei - nechvalně. A to do nich pere celý svět technologie na zlatém podnosu. Jižní Korea Samsung, Hyundai, GoldStar(teď snad LG), KIA. Všechno úžásné kolem Číny je vycucané jejich komunistama. Ti vypouští do světa co je třeba.
    HenryFord
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.