Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Ropa na 30 dolarech, USA zemí třetího světa a naše trpící krajina

Perly týdne: Ropa na 30 dolarech, USA zemí třetího světa a naše trpící krajina

09.08.2019 14:12
Autor: Redakce, Patria.cz

Ve světě… 

Takhle zmatená ekonomika ještě nebyla: Takzvaný index politické nejistoty EPU, který měří míru nejistoty spojené s ekonomickou politikou po celém světě, se nyní pohybuje na historicky nejvyšších hodnotách. Poukazuje na to CNBC s tím, že EPU je měřen již od devadesátých let. Stratég Morgan Stanley Chetan Ahya k tomu dodal, že nejistota je „nepřítelem ekonomického cyklu“ a to se projevuje i nyní. Wall Street se podle CNBC obává zejména růstu obchodních tenzí, otázky se množí i ohledně monetární politiky a vývoje v celém globálním hospodářství. EPU je založen na tom, jak moc se v novinových článcích objevují zmínky o ekonomické nejistotě, na míře nesouhlasu mezi ekonomy a počtu daňových zákonů, které se blíží konci své platnosti. Jeho vývoj zobrazuje graf:

001

Ropa na 30 dolarech: CNBC také poukazuje na analýzu Bank of America Merrill Lynch, ve které se tvrdí, že pokud by Čína začala ve velkém nakupovat ropu od Iránu, její ceny by se mohly propadnout na 30 dolarů za barel. BofA nicméně za nejpravděpodobnější scénář považuje stále ten, v němž se ceny ropy budou v následujícím roce pohybovat na 60 dolarech za barel. Čína by ale mohla by mohla nákupy ropy od Iránu používat jako protiopatření v obchodních válkách s USA. Podle BofA by výsledkem byla vysoká volatilita ceny ropy, ale také oslabená zahraniční politika Spojených států. 

Edward Bell z Emirates NBD se domnívá, že strategie Číny by měla širší dopady. Jednak by tuto zemi vedla k partnerství se státem, „nad kterým nemá moc velkou kontrolu“. A neměli bychom také zapomínat, že na trhu se pohybují i další hráči. Země jako Irák a Saúdská Arábie by se tak mohly snažit slevami své ropy zabránit Iránu zvýšit svůj podíl na celkových dovozech ropy do Číny.

Spojené státy zemí třetího světa: FTAlphaville píše tento týden o tom, že „bývalí šéfové Fedu se spojili proti Trumpovi“. Wall Street Journal totiž přináší článek, jehož autory jsou Volcker, Greenspan, Yellenová a Bernanke a ve kterém se mimo jiné píše:

„Volby mají své důsledky a to se bezesporu vztahuje i na Fed. Až skončí funkční období jeho současného guvernéra, prezident bude mít příležitost jej jmenovat znovu, či do čela této instituce jmenovat někoho jiného. Tuto nominaci musí schválit senát a my doufáme, že toto rozhodnutí bude založena na kompetenci a integritě dané osoby a ne na jejích politických preferencích a aktivismu“.

FTAlphaville celý článek komentuje s tím, že jde o takovou obdobu toho, když si někdo ve škole pozve starší sourozence, aby ho bránili před tím, kdo jej šikanuje. Bude to ale v tomto případě fungovat? V FTAlphaville jsou poněkud skeptičtí a podle jejich názoru je možná relevantní spíše názor jiného známého ekonoma: Stanley Fischer nedávno prohlásil, že pokud by si prezident Trump vybral do čela Fedu člověka s podobnými názory, jako má on sám, mohou se Spojené státy nakonec stát zemí třetího světa.

Kdo se směje naposled...: Investiční společnost Bespoke si všímá jednoho výjimečného investičního aktiva -  stoletého rakouského vládního dluhopisů. Ten byl vydán v roce 2017 s výnosem 2,1 % a „nemálo lidí se smálo těm, kteří půjčili peníze nějaké vládě na sto let za 2,1 %“. Jenže „ti, kteří se smějí nyní, jsou ti, kteří tyto obligace kupovali“. Cena tohoto dluhopisu se totiž od té doby zvedla o více jak 84 %, jen letos si připsal 58 % (viz graf). Bespoke také poukazuje na nedávné ztráty na tomto dluhopisu s tím, že může jít o známku končící dluhopisové rally. „Nyní bychom pravděpodobně do takového cenného papíru nešli. Ale ten samý názor jsme měli i v době, kdy byla tato obligace vydána“, uzavírá Bespoke. 

001

… a u nás doma

Možná je lepší chránit si krajinu: Ihned.cz píše o tom, že „Česko přijde denně o 30 fotbalových hřišť zemědělské půdy. Kvůli developerům i erozi“. Tvrdí to pedolog Jan Vopravil s tím, že „ se chceme mít dobře, někoho sem přilákat, ale za čas možná přijdeme na to, že je někdy lépe si chránit krajinu, myslet na budoucnost a ne jenom na současný profit."

Ihned.cz v této souvislosti dodává, že „lidé se bouří proti stavbě skladovacích hal. Kde vyroste sklad, voda se nevsakuje a studny vysychají.“ Obyvatelům průmyslové haly většinou vadí, protože mění vzhled jejich bydliště a proudí do nich příliš mnoho aut a kamionů. „V poslední době se ale začíná mluvit také o tom, jak postupující výstavba souvisí se suchem, které republiku už šestým rokem sužuje“.

Objem odebrané elektřiny z dobíjecích stanic strmě roste: Ihned.cz píše i o tom, že „společnost ČEZ, lídr trhu, uvedla, že eviduje za první pololetí více než dvojnásobný meziroční růst na 828 869 kilowatthodin. Tato hodnota odpovídá roční spotřebě elektřiny zhruba 260 domácností“. Podobný růst prý zaznamenávají i další firmy. „Jsme nyní za polovinou roku a spotřeba na našich dobíjecích stanicích již nyní překročila hodnotu za celý loňský rok“, řekl mluvčí Pražské energetiky (PRE) Petr Holubec. Podle mluvčí E.ON Martiny Slavíkové je největší zájem o dobíjení dlouhodobě v Praze a to s největší pravděpodobností souvisí s vyšší koncentrací elektromobilů v hlavním městě. Ale velmi vytíženou lokalitou je prý i Jihlava a oblast Vysočiny obecně.

 

Čtěte více:

Panel OSN: Vedra a sucha budou intenzivnější a delší. Je potřeba chránit lesy a snížit spotřebu masa
08.08.2019 11:38
V následujících dekádách se zvýší počet, intenzita i trvání veder i su...
Extrémní zklamání vytvořilo investiční příležitost?
08.08.2019 18:37
Akcie retailové společnosti Kroger ztrácí za poslední rok asi čtvrtinu...
Yardeni: Velký inflační omyl
08.08.2019 16:55
Americký Fed, ECB a Bank of Japan během posledních deseti let provedly...
Bershidsky: Další osud ruské ekonomiky a Putinova těžká volba
09.08.2019 12:34
Ruský prezident Vladimir Putin změnil podle Leonida Bershidskyho z Blo...
Obchodní válka eskaluje, ropa se potápí
09.08.2019 5:58
Zatímco ještě v červenci se ropa vezla na vlně prodloužení těžebních ...
Britská ekonomika ve druhém kvartálu klesla, poprvé od roku 2012
09.08.2019 11:44
Britská ekonomika ve druhém čtvrtletí oslabila o 0,2 procenta oproti p...
IEA: Růst poptávky po ropě je letos zatím nejslabší od roku 2008
09.08.2019 11:19
Celosvětová poptávka po ropě se letos zatím zvyšuje nejpomalejším temp...

Váš názor
  •  
    12.08.2019 0:19

    hele soudruhu, opravdu je to tak strašný, že někdo podniká za účelem zisku? Ty by sis chtěl koupit akcie firmy co neinvestuje a prodělává? Tak vzůru do toho, ale necpi to ostatním. Stejně tak ty domy na okrajích vesnic. Máš pravdu, že lidí nepřibývá, nicméně za socialsmu spousta lidí bydlela v králikárnách na sídlišti. A s růstem jejich majetku se rozhodla postavit si dům. Někteří staví nové domy okraji, někteří si opravují starší domy v obci. Nějaký vyhnívání center vesnic z důvodu prázdých domů je absolutní nesmysl. Pokud tam vidíš staré neopravené domy, jsou většinou obydlené, ale důchodci, kteří na modernizaci nemají, nebo se jim do ní kvůli věku nechce. Co se týká ekologie, dnes už například musí zůstávat deštovka na místě kde spadne, takže se dělají trativody a voda se vsakuje v místě. Tak se trošku snaž, abys ostatním nemusel závidět ty domy na okraji vesnice ;-)
    lump
    •  
      12.08.2019 18:15

      Vážený pane Lumpe, nikde netvrdím, že podnikat pro zisk je "strašný" ale to, že v situaci kdy zelená půda mizí před očima, by situace měla být regulována legislativně jinak než je dnes. Jistě, to že existují prázdné nemovitosti má vždycky nějaký důvod, někdy nedostatek peněz nebo sil majitele, jindy spekulace, jindy nechuť domácího pána nové nemovitosti umístit se v obci uprostřed stávající výstavby aj. To všechno v době, kdy zelené půdy ubývá takovým tempem, že např v Německu je spočítáno, že pokud by tempo záboru zústalo teoreticky konstantní, v r. 2060 by tam nezbyla žádná. U nás by to bylo o 20 let později
      Ullsperger
  •  
    10.08.2019 19:50

    Nejde jen o stavbu skladů. Zábor zelené půdy obecně (nejen té zemědělské) vzniká z řady příčin. Ta společensky nejhorší je motivace developerů ziskem, bohulibým udávaným argumentem je, že chybí bydlení a ceny nájmů i nových bytů jdou nahoru. Dalším rozšířeným jevem je stavba nových rodinných dobů na okraji menších obcí, tam kde nejčastěji byla louka nebo i to pole. Motivací obcí je obvykle snaha zvýšit počet obyvatel asi z důvodů příjmů do rozpočtu, zvýšit počet žáků do místní školy atd. I toto je špatně. Proč by se měla povolovat výstavba na zelené ploše, když počet obyvatel republiky nestoupá, respektive stoupá jen zanedbatelně a to jen vlivem přistěhovalců. Je ovbyklé, že v jádru takové obce, která povoluje na svých okrajích stavby na zeleném, trčí prázdné domy v lepším i horším stavu. To je v malém to, čemu se v USA ve velkém říká donutový efekt. Obec vyhnívá zevnitř. To co je třeba, je daleko propracovanější legislativa regulující zábor nové půdy. Možností jistě je mnoho, ale politické vůle málo. Šlápnout na kuří oko developerskému kapitálu není jenom tak.
    Ullsperger
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.