Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zlato šlo letos na dračku. Bude to příští rok podobné?

Zlato šlo letos na dračku. Bude to příští rok podobné?

13.12.2019 15:35
Autor: Redakce, Patria.cz

Impresivní nárůst zlata v tomto roce by mohl pokračovat i v příští dekádě. Jako formu zajištění vnímá žlutý kov i nadále konstruktivně největší světový správce aktiv BlackRock. Banky Goldman Sachs Group a UBS Group očekávají, že zlato bude zářit až na 1600 USD za unci. Na této úrovni bylo naposledy v roce 2013.

Letos by drahý kov mohl zažít největší roční posun od roku 2010. Za spektakulárním vzestupem (větším než spotovému indexu pro komodity od Bloombergu, viz graf níže) stojí třenice ve světovém obchodu, uvolněnější měnová politika napříč velkými světovými ekonomikami a pokračující nákupy ze strany centrálních bank. Jedním dechem je ale třeba zmínit, že vyhlídky na příští rok pro zlato zas tak úplně jasné nejsou: globální akciové trhy vypadají pořád životaschopně a americký pracovní trh projevuje značnou odolnost. Není tak úplně jasné, co budou centrální banky v příštím roce konkrétně dělat.

0

Na spotovém trhu je zlato zatím dražší o 14 %. Pokud se udrží, znamenalo by to třetí roční nárůst v posledních čtyřech letech (jedinou výjimkou byl pokles o 1,6 % v roce 2018). Letos v září se kov vyšplhal až na 1557,11 USD za unci, nejvýše od roku 2013. Jeho výkonnost za poslední rok ukazuje graf níže:

1

Stejně jako v tomto roce budou i v tom příštím pravděpodobně prominentními tématy geopolitika a hospodářská rizika. V listopadu si budou Američané volit nového prezidenta, a do té doby bychom se v USA mohli dočkat ústavní žaloby na toho současného – jehož proklamované názory na obchodní válku se mění prakticky ze dne na den.

Zatímco zlato z pokračující obchodní války profitovalo, americké akcie a další rizikovější aktiva čerpají podporu z vidiny na průlom v obchodní válce. Je tedy otázkou, co z toho převáží. Hlavní analytička pro globální trhy Kristina Hooperová ze společnosti Invesco vidí růst zlata v příštím roce na 5 % až 8 %. Zároveň ale čeká, že akcie, reality a průmyslové kovy budou nakonec zářit víc.

Následující graf ukazuje, jak se zlato a akcie letos proháněly. Kdyby v příštím roce došlo k určitému hospodářskému útlumu, akcie budou klesat a Fed možná obnoví snižování úrokových sazeb.

1

Podle staršího prosincového názoru BNP Paribas budou zlato nadále podporovat prostředí nízkých úrokových sazeb společně s očekávaným oslabováním dolaru a pravděpodobnými opatřeními orientovanými na reflaci.

Poptávka po zlatě prýští stále větší měrou od centrálních bank. Podle Goldmanů banky spotřebovávají pětinu světové nabídky, což by mohlo naznačovat odklon od dolaru, a podpořit argumenty pro držení žlutého kovu. “Zlato budu mít rád víc než dluhopisy, protože dluhopisy neodrážejí tuto de-dolarizaci,” řekl Bloombergu tento týden Jeff Curie z Goldman Sachs.

Méně zlata naopak aktuálně leží v burzovně obchodovaných fondech (ETF) orientovaných na zlato, pořád to je ale blízko rekordu:

1

Varovné hlasy minimálně krátkodobě ale nemizí: Podle Citi by v případě další rally na rizikovějších aktivech měli využít možného propadu na zlatě a kupovat jej (byu the dip). A ABN Amro očekává pro první kvartál průměrnou cenu 1400 USD, jakkoli dlouhodobější vyhlídky vypadají solidně.

„Zlato nemůže v portfoliu plně nahradit dluhopisy, argument pro realokaci části běžné dluhopisové expozice do zlata je ale stejně silný,“ napsal v poznámce analytik „goldmanů“ Mikhail Sprogis. Ve zlatu banka podle něj stále pozoruje potenciál a obavy z konce hospodářského cyklu a větší politická nejistota pravděpodobně podnítí investiční poptávku.

Zdroj: Bloomberg, Patria.cz

 

Čtěte více:

Zlato za čtvrtletí zdražilo, poptávku zvedla hlavně ETF
06.11.2019 14:22
Bující spekulace vedly ve třetím čtvrtletí ke zvýšení poptávky po zlat...
Cena zlata zažívá nejhorší týden za poslední dva roky
08.11.2019 11:06
Ceny zlata míří k největší týdenní ztrátě za více než dva roky poté, ...
Předpovědi versus realita: Jak to letos vypadá s akciemi, zlatem či ropou a co teď říká výhled?
27.11.2019 17:32
Kvapem se blíží čas, kdy uvidíme a uslyšíme první předpovědi pro rok 2...

Váš názor
  • Gold na prvním místě
    16.12.2019 17:16

    Zlato jako platidlo zde bylo vždy, ještě před akciemi nebo dluhopisy, a proto by ho měl mít každý také zahrnuto ve svém portfoliu. Zlato ještě nikdy nezkrachovalo, což se o CP říct nedá! :o)
    Kočičák
  • D L U H O P I S y
    16.12.2019 14:34

    Zlato nemuze v portfoliu nahradit dluhopisy? Myslite ty se zapornym vynosem, kterym se jeste ke vsemu cas od casu prihodi haircut? Treba takovej italskej dluhopis by bylo opravdu zuzo drzet v okamziku, kdy treba Italie vystoupi z Eurozony, ci zbankrotuje, ci "jen" zavede onu slibovanou paralelni menu - ktera se ale nutne, dle Greshamova zakona, stane menou jedinou, protoze lidi budou hromadit lepsi eura a zbavovat se horsich lir - vcetne plateb dani statu - ten pak nebude schopen splacet sve eurove dluhy, kdyz na prijmove strane bude mit k euru neustale klesajici novou liru. Jako ja chapu smysl akcii v portfoliu - dlouhodobe rostou o neco vic nez zlato + maji dividendu. Ale dluhopisy v dnesni dobe nezvladatelnych dluhu, nejiste perspektivy eura, nejiste pozice dolaru coby dominantni svetove meny, zapornych uroku (a to vse v dobe bezprecedentniho rustu) a az prijde krize, tak prijdou vrtulnikove penize, MMT, bail-iny bank a podobne laskominy. Jasne, mit dnes nejake proticyklicke dividendove akcie, OK. Ale dluhopisy?
    Hayek
    • Re: D L U H O P I S y
      16.12.2019 14:50

      Dnešní doba nezvladatelných dluhů trvá (v Japonsku) již nejméně 20 let a nic nenasvědčuje, že by měla v nejbližší době skončit. Faktem pak je, že Japonsko má proti Evropě 15 let náskok.
      ..
      • Dost času?
        16.12.2019 17:17

        S tím uklidňováním se patnáctiletým náskokem Japonska to je jako by se Francie uklidňovala, že Itálie je na tom o 10 let hůř (s dluhem a tak) a že když Itálie zkrachuje a zavede liru, že se to Francie nijak nedotkne, že stále bude mít 10 let na nějaké reformy. Jenže krach Itálie se Francie dotkne HNED. A dotkne se i nás, přestože nemáme EURo. A dotkne se i Švýcarska, Norska, ... a i toho Japonska (pokud neklekne jako první) či USA, přestože ani nejsou v EU.
        Hayek
      • Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne.
        16.12.2019 17:04

        Navíc v dnešním propojeném světě se utržení ucha v jedné zemi rychle přelije do zemí ostatních. Tedy je víceméně fuk, kde to začne. Zda se dostaví nějaké (statistikami zatím maskované) dluhové problémy Číny. Nebo Japonska. Nebo Itálie. Nebo... Japonsko je sice 15 let napřed, ale pokud by investoři jeho dluhopisům (a následně třeba i měně) přestali věřit, tak jim bude trvat tak cca 7.5 sekundy, než se sami sebe začnou ptát: pokud to kleklo v Japonsku, jak dlouho vydrží třeba Itálie? A jak dlouho vydrží Německé banky, které mají VELKÉ problémy již dnes (natož po vypuknutí krize a nebo po vypuknutí problémů v JP a IT). A co bude s nerovnováhami v TARGET2, když třeba Itálie nebude schopna splácet dluhy a zavede liru?
        Hayek
        • Re: Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne.
          23.12.2019 12:06

          No a jsme u toho ... žal z toho všeho budou lidé po celém světě zapíjet Coca Colou :-)
          Poldinka
Aktuální komentáře
25.04.2024
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.