Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Akcie lítosti a úlevy mileniánů

Akcie lítosti a úlevy mileniánů

26.12.2019 15:03

CNBC před několika dny poukázala na jednu zajímavou firmu a akcii, které bych se rád věnoval právě na konci tohoto roku. Její činnost totiž můžeme v tomto období vnímat i tak trochu symbolicky: Společnost Soliton zbaví zájemce tetování a to mimořádně rychlým způsobem. CNBC konkrétně tvrdí, že zbavit se kresby na kůži obvykle trvá až dva roky, potřeba je tak 12 laserových zásahů a každý z nich může stát 100 – 400 dolarů. Zakladatel firmy Soliton Walter Klemp ale tvrdí, že ta je schopna odstranit tetování během 2 – 3 zásahů, což by tedy byla revoluční změna.

Hovoříme tu o minifirmě, kapitalizace Solitonu totiž nyní dosahuje 208 milionu dolarů. Tržby firmy jsou pak na nule, negeneruje vůbec nic. Jak by se měla vyvíjet budoucnost? CNBC píše, že v této době se velká část mileniánů dostává do stavu, kdy lituje toho, že se v mládí dala tetovat. Pan Klemp k tomu dodává, že z jeho pohledu jsou potenciálními zákazníky firmy dvě skupiny lidí. V té první jsou právě ti, kteří jednoznačně litují toho, co si nechali na kůži vytvořit. Pak je tu ale ještě skupina druhá, kterou by mohlo aktivovat až právě výrazné zjednodušení a zlevnění procesu odstraňování tetování. Třeba i proto, aby si nechali udělat tetování jiné.

Pan Klemp odhaduje, že celé odvětví odstraňování tetování má hodnotu několika miliard dolarů. Počet Američanů se zájmem o tuto proceduru navíc roste – nyní má tetování asi třetina z nich a podle průzkumu Harris Poll z roku 2015 je s ním nespokojena čtvrtina tetovaných. CNBC ale tvrdí, že tato činnost je předmětem ostré konkurence a i Soliton prý varoval své investory, že sice má lepší produkt než konkurence, ale i jeho se mohou týkat cenové tlaky, pokles podílu na trhu a marží.

Na trh firma vstoupila na počátku tohoto roku za 5 dolarů na akcii, dnes se obchoduje za cca 12,5 dolarů za akcii. Například podle Maxim Group by se cena měla do roka dostat na 22 dolarů na akcii a firma by měla expandovat třeba i do odstraňování celulitidy. Má prý potenciál generovat tržby v řádech miliard dolarů, ale čeká jí ještě dlouhá cesta. CNBC k tomu dodává, že podle Dr. Paula Friedmana z Dermatology and Laser Surgery Center segment odstraňování tetování vzrostl poté, co společnost Merz představila PFD Patch, nyní je ale podle něj opět čas na změnu.

V letošním roce přišlo na trh v USA několik firem, u kterých jsou zřejmá velká očekávání. Je tomu tak i u této společnosti? Jak jsem uvedl, kapitalizace Solitonu nyní dosahuje 208 milionu dolarů, tržby jsou ale nyní nulové, na velký rozjezd se teprve čeká. Na volném toku hotovosti firma za posledních 12 měsíců dosáhla ztráty ve výši cca 10 milionů dolarů, v roce 2018 to bylo necelých 5 milionů, v roce 2017 asi 6 milionů dolarů. Co by firma musela generovat na to, aby svou kapitalizaci ospravedlnila?

Ospravedlňujících scénářů vymyslíme hodně, následující graf ukazuje jeden z nich (založený mimo jiné na předpokladu, že beta akcie se rovná jedné). Z tohoto scénáře jsou snad zhruba zřejmé proporce toho, o čem hovoříme. V této variantě se volný tok hotovosti FCF (to, co zbude po investicích) bude postupně zvedat o 3 miliony dolarů ročně. Ke konci období pak po dosažení výše téměř 15 milionů dolarů najede na dlouhodobý růst ve výši 4 % (2 % inflace a 2 % reálný růst):

a

Kdyby firma měla například 10 % FCF marže (soudě podle výsledků Merzu hodně optimistická varianta), musely by její tržby do deseti let dosahovat 145 milionů dolarů. Při 5 % maržích by to bylo asi 300 milionů dolarů. Ve srovnání s oněmi miliardovými odhady potenciálního trhu a tržeb od Maxim Group to asi nejsou nijak vysoká čísla. Jak už to ale v podobných případech bývá, jde jen o velmi hrubá měřítka. Podotýkám, že Merz dosahuje tržeb kolem 1 miliardy eur.

Akcii této společnosti můžeme v celku vnímat jako investici do lítosti potetovaných mileniánů (podotýkám, že tetování nemám, ale také nemám nic proti němu). Napadnout nás pak může jedna myšlenka: Firma může pomoci rychleji a levněji ulevit od tetovací lítosti s tím, že většina spokojených odtetovaných bude vděčná a již si nic podobného nebude chtít zopakovat (nechtějí dělat neustále stejné chyby...). Nebo se vše naopak dostane do spirály, kdy jednodušší odtetování povede k vyššímu zájmu o tetování samotné (když je tak jednoduché se toho pak zbavit...). Možná nás proto toto téma v čase svátečním a novoročním tak trochu vybízí i k myšlenkám, jak reagovat na případnou úlevu od něčeho, co nás tíží.

 

Čtěte více:

Co se na trhu cení
13.12.2019 17:54
Nová studie Benjamina Hübela z Friedrich-Alexander-Universität je jedn...
Co je třeba na 142 let nepřetržité výplaty dividend
19.12.2019 17:36
Po pohledu na finský Fiskars a švédskou Husqvarnu bych tento týden rád...
Dobrá zpráva
23.12.2019 17:25
Americká ekonomika má na rozdíl od Evropy jednu výraznou slabost. Jak ...
Aleluja
24.12.2019 13:35
Jedna z definicí ekonomie zní tak, že jde o „bolestivou elaboraci toho...
Vánocenomie
25.12.2019 13:34
Včera jsme tu v souvislosti s vánočními svátky trochu přemítali nad bo...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - HDP, q/q a
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.