Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ortizová: Další rok nebezpečného života

Ortizová: Další rok nebezpečného života

09.01.2020 5:53

Rok 2019 končí v mnoha zemích rozsáhlými demonstracemi, rostoucí nerovností a krizí politických reprezentací. Svět náměsíčně kráčí k recesi a k nové krizi a plundruje přitom životní prostředí. Vlády a v poslední době i lidé mohou tyto alarmující trendy v roce 2020 zvrátit.

V 61 zemích světa se v roce 2020 budou konat prezidentské či parlamentní volby. Řadu občanů už unavuje konvenční ortodoxní politika; přejí si změnu, a aby jí dosáhli, zvolí si nové strany.

Je to významná příležitost k nápravě současné situace, avšak mnozí z nově nastupujících lídrů jsou krajně pravicovými demagogy, kteří svádějí problémy dneška na sociální politiku, migranty a chudé, přičemž se snaží odstranit veškeré zbývající překážky kapitálu. Stejně jako ve Velké Británii budou pro tyto politiky hlasovat i mnozí z těch, které neoliberalismus poškodil, čímž ze světa udělají nerovnější a riskantnější místo.

O mnohém se bude rozhodovat ve Spojených státech, které jsou stále světovým hegemonem. Hlasování amerických občanů (z nichž mnozí nemají velké povědomí o globálních otázkách) v letošních prezidentských volbách bude mít hluboké důsledky i pro ostatní občany planety.

Americký prezident Donald Trump už zanechal ve světě velkou stopu, když v rámci své agendy „Amerika na prvním místě“ rozleptal multilaterální instituce, obchodní dohody i globální iniciativy. Navzdory populistické rétorice z toho Američané vesměs těží pramálo. Trumpovy výrazné daňové škrty pro bohaté, omezování přístupu ke zdravotní péči a navyšování rozpočtu USA na obranu jsou zpátečnické kroky, jejichž výsledkem je nerovnost větší.

Přesto pravice dál získává hlasy, a to zčásti i proto, že je stále radikálnější a nabízí nekonvenční „nemyslitelnou“ politiku – od budování zdí po odchod z Evropské unie –, která oslovuje ty, kdo si především přejí změnu.

Nebudou-li sociální demokraté v roce 2020 prosazovat radikální, atraktivní a pokrokovou veřejnou politiku, bude radikální pravice dál stoupat a spolu s ní bude stoupat i trend rostoucí nerovnosti, ekonomických rizik a zhoršování životního prostředí.

Není těžké určit, jak jsme do této fáze dospěli. Čtyři desetiletí neoliberální politiky nahlodala ve většině zemí životní podmínky. Vlády levice i pravice, jimž radí Mezinárodní měnový fond, Světová banka a další organizace, provozují politiku zaměřenou na zvyšování konkurenceschopnosti firem, což znamená nižší mzdy, „flexibilnější“ trhy práce, nižší zdanění firem a větší příjmovou nerovnost. Firmy sice v prostředí klesající životní úrovně a rostoucích veřejných dluhů zvýšily svou konkurenční výhodu, avšak globální poptávka stagnuje.

Utahování opasků

Vlády také škrtají sociální výdaje a privatizují veřejné služby. Většina úspor z těchto škrtů paradoxně směřuje na podporu soukromých firem prostřednictvím daňových úlev a sanací s cílem generovat růst. Průměrný občan tak zažívá výrazný pokles sociálních dávek, avšak růst přitom zůstává pomalý, jelikož krátkodobá neoliberální politika neřeší dlouhodobé strukturální příčiny problému: nadprodukci a přebytek kapacit.

Pokud se současný trend nezmění, bude se v roce 2020 dál šířit politika utahování opasků, která postihne penze, mzdy, sociální programy a ochranu pracovníků. Úsporná opatření se v roce 2020 stanou „novou normou“, která zasáhne 113 zemí neboli více než 70% světové populace a rozdmýchá další sociální nespokojenost.

Je absurdní, že mnohé vlády seškrtávají sociální výdaje, ale navyšují vojenské výdaje a podporují velké korporace veřejnými zdroji a omezenou regulací. V situaci, kdy polovina světové populace stále žije v chudobě (definované jako méně než 5,50 dolaru denně), to bude mít v roce 2020 pravděpodobně za následek další protesty a konflikty.

Úsporná opatření nejsou nutná. I v nejchudších zemích existují alternativy. Mezinárodní organizace práce, United Nations Women a UNICEF uvádějí nejméně osm finančních možností, jak generovat trvale udržitelné zdroje a vyhnout se škrtům veřejných služeb. Státy například mohou omezovat nezákonné finanční toky, potírat daňové úniky, zvyšovat progresivitu daňové soustavy, snižovat dluhovou službu lepším řízením dluhu nebo přijímat smířlivější makroekonomické rámce. Z poslední doby existuje mnoho úspěšných příkladů.

Globální řešení na globální problémy

Kdyby se vlády rozhodly nepřijímat úsporná opatření, pak bychom v roce 2020 viděli větší počet zemí, které úspěšně zvýšily příjmy určené k národnímu rozvoji, navýšily veřejné investice, z nichž mají prospěch lidé, a podporovaly skutečnou hospodářskou činnost a lidský rozvoj s výhledovým cílem vytvořit slušnou zaměstnanost a zajistit trvalou ekologickou udržitelnost.

Taková politika by nejen zlepšila finanční regulaci a napravila procesy financializace, ale zároveň by pomohla odvrátit nebezpečí recese a možné hospodářské a finanční krize, kterou předpovídají instituce typu OSN, J. P. Morgan a Moody’s.

I kdyby se však svět v roce 2020 vyhnul hospodářské pohromě, ničení životního prostředí bude pokračovat. Svět každoročně přichází o více než 26 milionů hektarů lesa, což je plocha odpovídající Velké Británii; většinou jde přitom o tropické deštné pralesy, což má dopad na klima i faunu. Nezavedeme-li odpovídající politiku, pak můžeme očekávat, že se odlesňování, nadměrný rybolov, uhlíkové emise i tvorba odpadu v absolutních číslech napřesrok zvýší.

A nejsou to jen národní otázky. Globální problémy vyžadují globální řešení a multilateralismus je zapotřebí posílit, nikoliv oslabit, abychom mohli společně pracovat na tvorbě udržitelných řešení, která zlepší životy lidí.

Lepší budoucnost pro všechny je možná. Vlády a v konečném důsledku i občané mohou v roce 2020 zlepšit svět. Budou-li však nadále posedlí cenami akcií a čtvrtletními příjmy na úkor dlouhodobé vize, budou-li dál zvyšovat výdaje na obranu a seškrtávat sociální výdaje, obviňovat migranty či chudé občany, a přitom dopouštět, aby bohatí ještě víc bohatli a životní prostředí se dál ničilo, pak nás čeká další dlouhý rok nebezpečného života.

Autorka: Isabel Ortizová, ředitelka Programu globální sociální spravedlnosti při Iniciativě za politický dialog Kolumbijské univerzity, působila jako ředitelka Mezinárodní organizace práce a UNICEF a vysoká představitelka Organizace spojených národů a Asijské rozvojové banky.

Copyright: Project Syndicate, 2019.
www.project-syndicate.org

 
 

Čtěte více:

Sumner: Jak vyřešit obavy z Číny a příjmové nerovnosti
05.11.2019 6:07
„Někteří lidé se obávají, že Čína je stále větší vojenskou hrozbou. Ti...
Zaseknutý sociální rozvoj Západu
26.11.2019 6:39
Po třech desetiletích zhoršující se ekonomické nerovnosti mají obyvate...
Green: Krize globalizaci nezastaví, klimatické změny mohou
31.12.2019 7:13
Jeremy Green se věnuje politické ekonomii na Cambridge University a v ...
Jak vyjít z temna v datech o nerovnosti
31.12.2019 10:41
Co se týče statistik o nerovnosti, žijeme v době temna. Víc než deset ...

Váš názor
  • WS
    09.01.2020 16:49

    si bude muset propad "vymyslet", aby vypadali před volbami zase chvíli jako "chudáci" co přišli o miliardy, jinak budou lidi tak namíchnutí, že to nahází na podzim demokratům a pak kdyby Sanders nebo Warren aplikovali jen polovinu toho co chtějí tak aby tak nakonec nedošlo i na znárodnování :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
  •  
    09.01.2020 16:33

    Vývoj jde zřejmě po spírále. Od komunizmu ke kapitalizmu a zase zpět. Vypadá to tak, že zase budeme muset pár desetiletí prožít v státem řízené ekonomice, než zase zjistíme, že to nejde.
    Drahokoupil
  • Bravo!
    09.01.2020 16:21

    Bylo by prima, kdyby různé Ortizové mohly své myšlenky zavést do praxe. Ale výhradně ZA SVÉ a NA SVÉM !
    Hayek
  • Na Patrii rád čtu ekonomické názory
    09.01.2020 8:37

    ale Isabel Ortizová se svou dlouholetou mantrou zvyšování daní a sociálních výdajů stojí spíš na straně neziskového aktivismu než nějakého smysluplného ekonomického názoru.
    waits
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university