Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Proč má pořád Španělsko jednu z nejvyšších nezaměstnaností na světě?

Proč má pořád Španělsko jednu z nejvyšších nezaměstnaností na světě?

27.02.2020 15:23
Autor: Redakce, Patria.cz

Španělský začarovaný kruh nezaměstnanosti se stal jedním z nejchroničtějších ekonomických dilemat v Evropě, tento problém nevyřešil ani pokrizový růst.

Pro Raquel Garciu to znamená, že nejvyšší turistická sezóna ve španělské provincii Cadiz je každý rok její jedinou příležitostí najít si práci na plný úvazek. Pak ale trh splaskne a tisíce lidí čeká na další sezónu. Koncem srpna o svou práci na plný úvazek, kdy čtyři měsíce dělala jako servírka, Garcia přišla a musela tak se svým synem žít z pár stovek eur, které každý měsíc dostala z pojištění v nezaměstnanosti a dotací. Míra nezaměstnanosti v této provincii na jihu země je 25 %, nejvyšší v rozvinutém světě.

Situace je nadále kritická i přes roky robustní hospodářská expanze ve Španělsku a následném snižování úrokových sazeb, které podporují širší evropskou ekonomiku. Většina souvisí s hluboce zakořeněnými domácími problémy. Tato země má nejvyšší míru nejistých krátkodobých pracovních úvazků v Evropské unii, nejvyšší míru nedokončeného středoškolského vzdělání a jeden z nejvyšších podílů pracovníků s nízkou kvalifikací. Má jednu z nejnižších měr mobility, což znamená, že Španělové často zůstávají ve městech s malým počtem pracovních příležitostí.

Existují určité náznaky, že tyto strukturální problémy se ještě více zakořenily. Růst pracovních míst začal stagnovat a ekonomové tvrdí, že míra nezaměstnanosti v následujících letech pravděpodobně moc neklesne pod 12 %. "Je to nefunkční trh práce," řekl Marcel Jansen, profesor na Autonomní univerzitě v Madridu. "Potřebujeme vrátit strukturální nezaměstnanost zpět na rozumnou úroveň.“

Vlády nedokázaly problém přílišného využívání krátkodobých pracovních smluv vyřešit. Jediný významný pokus o zlepšení pracovněprávních předpisů nastal v roce 2012 v rámci pokrizové renovace, které se připisuje urychlení hospodářské expanze.

Nová levicová vláda ve Španělsku se na toto téma opět zaměřuje a navrhuje vrátit změny do předchozího stavu. Ekonomové varují, že by bylo lepší předchozí reformy vylepšit, než je úplně zrušit, což by mohlo být v době pomalejšího ekonomického růstu škodlivé.

Ve španělském systému je snazší a levnější vyhodit pracovníka s krátkodobou pracovní smlouvou. Přibližně 90 % pracovních míst vytvořených v posledních letech bylo krátkodobých – u čtvrtiny z nich méně než týden. Trh odrazuje společnosti, aby investovali do školení, čímž je pro pracovníky těžší rozvíjet dovednosti, které potřebují, aby se vyhnuli pasti sporadické nezaměstnanosti. Někteří tak z ní nikdy nevyjdou.

Rosario Rodriguez, 49, strávila svůj život v dospělosti prací na krátkodobé úvazky, naposledy jako pomocnice v kuchyni a v prádelně v pečovatelském domě. Přesto nikdy neuvažovala o tom, že by své domovské město Cadiz opustila. "Když přemýšlím o budoucnosti, je to velmi bezútěšné," řekla, když vycházela z úřadu nezaměstnanosti v centru města Cádiz. "Ve městech, kde je více příležitostí, je nájemné mnohem dražší.“

V Cádizu se problémy datují před krizí v roce 2008. Kdysi silní stavitelé lodí této provincie zde několik desetiletí osekávaali pracovní místa a výroba proslulého sherry vína z Cadizu se více mechanizuje a vyžaduje méně manuální práce. Někteří ředitelé firem v Cádizu i jinde říkají, že nezaměstnanost je nižší než naznačují data, protože lidé berou malé vedlejší pracovní úvazky načerno.

To může pro někoho představovat únikovou cestu, ale ekonomové tvrdí, že to není tolik rozšířené. Navíc tito lidé pravděpodobné stejně nejsou dostatečně vytížení. Pro mnoho lidí je problém v tom, že na sebe mají uvalenou hypotéku, a je proto těžké odejít. Vlastnictví domů ve Španělsku je nejvyšší mezi velkými zeměmi EU, zatímco na trhu s pronájmy je nedostatek bytů a naopak nadbytek složitého a nákladného papírování, takže je pro nezaměstnané těžké přemístit se do nového města.

"Neexistuje rozsáhlý trh nájemního bydlení, který by tento pohyb usnadnil – je to významná překážka mobility,“ řekl Miguel Cardoso, ekonom španělské banky BBVA. V některých regionech také může být problém převést sociální dávky z jednoho regionu do druhého, což také od stěhování odrazuje .

I pro ty, kteří se rozhodnou podstoupit finanční riziko, může být obtížné najít ty nejlepší dostupné pozice. Španělsko má vládní web pro uchazeče o zaměstnání, ale podle ekonomů není často aktualizován a není na něm spousta dostupných míst.

Ve srovnání s dalšími zeměmi EU není ani práce ve veřejné správě tak často využívaná. Některé španělské úřady, jako např. v industrializovaném Baskicku, absolvovaly úspěch se školením nezaměstnaných pracovníků na poptávaná pracovní místa. Ale ti na méně industrializovaném jihu, kde je nezaměstnanost nejhorší, dále bojují.

Garcia, servírka, která byla propuštěna v srpnu, nedávno našla práci v restauraci, kde stěží vydělá dost peněz na to, aby zaplatila své účty. "Cadiz je tak bohatý, protože má oceán, má hory a jídlo je naprosto výtečné,“ řekla. "Ale zároveň je velmi chudý.“

Zdroj: Bloomberg

 

Čtěte více:

MMF: Světová ekonomika v roce 2019 v pěti grafech
19.12.2019 13:20
Globální růst letos zaznamenal nejslabší tempo od globální finanční kr...
V Německu ubylo lidí bez práce, nezaměstnanost je dál pět procent
30.01.2020 10:45
Míra nezaměstnanosti v Německu v lednu zůstala na pěti procentech, a ...
Nezaměstnanost v EU klesla na 6,2 procenta, nejníže za 20 let
30.01.2020 14:21
Míra nezaměstnanosti v zemích Evropské unie v prosinci klesla na 6,2 ...
Igan: Kdy stavebnictví ukazuje blížící se problémy v celé ekonomice
17.02.2020 10:43
Ve Španělsku se zadlužení soukromého sektoru v poměru k HDP v letech ...

Váš názor
  • Známa povídačka
    28.02.2020 10:41

    Stejně jak u nás lidi pracují na černo nebo se jin nechce. Co se stalo že už nepracují na černo a najednou se jim chce,když klesla nezaměstnanost z 10% na 4%? Uhodili se do hlavy nebo umřeli? Spíš to tam vládnoucí nemehla dostali do maglajzu s kterým se nejde vypořádat.
    HenryFord
  • S P A I N
    27.02.2020 17:54

    Tak ve Španělsku je jednak velká moc odborů. Nemožnost prakticky za žádných okolností propustit čtyřicátníka = neochota najmout absolventa. No a také školský systém je "eňo-ňuňo". Na obdobě českého gymplu se učej nesmysly typu starořečtiny, matika vůbec či elementární. Angličtina pro legraci - ke všem testům k ruce slovník, atd... Ostatně zkušenosti ze SP jsou takové, že v obchodě pokladní neumí ani základní anglické číslovky. Já mám Španěksko i Španěly rád, ale té nezaměstnanosti se nedivím. Plus ony budou docela i regionální rozdíly - podobně jako v Itálii sever (ultrabohaté a drahé Miláno) a jih (skoro středověká Apulie s masovou nezaměstnaností, lidi bez perskeptivy). To samé třeba bohatá Barcelona versus chudá Andalusie.
    Hayek
    • Re: S P A I N
      27.02.2020 19:07

      Když vyberu jen jedinou věc z kontextu článku, což jsou krátkodobé - zkrácené atd (je jedno jak se to pojmenuje) úvazky. Opravdu si někdo myslí, že to někomu vyřeší problém u nás? Já si myslím, že jde o úvazek se stejným množstvím práce jako za 8 hodin, ale za poloviční peníze. To si myslím platí u většiny profesí a dotyčnému, předtím nezaměstnanému, by takový úvazek skoro nic neřešil. Pouze by přišel o dávky, životní úroveň by zůstala na úrovni "pod psa". V žádném případě se nezastávám "netahal", ale obrací se mi kudla v kapse, když slyším některá řešení od některých našich politiků.
      OP
      •  
        27.02.2020 19:23

        Když zákoník práce zvýhodňuje "staré pardály" a odboráře, kteří již práci mají (a prakticky o ni nemohou přijít), tak pak naopak ti mladí, nezkušení absolventi jsou tímto nuceni právě do polovičních úvazků, smlouvám na dobu určitou, atd... Obdobně institut minimální mzdy brání mladým a nezkušeným třeba na rok jít pracovat za nízkou mzdu, tu praxi si doplnit a pak (když se osvědčí) chtít přidat. V ČR (asi naštěstí) je dost rozšířená a hojně používaná možnost stát se OSVČ. Buď si shánět zakázky od více zákazníků (= skutečně podnikat), nebo alespoň jít do ŠvarcSystému - který je jedna daňově docela výhodný (absolvent opravdu neřeší, že si málo přispívá na penzi - na to má dost času až se zapracuje), s výdajovým paušálem na začátečníka hned nedolehne velká administrativa a zaměstnavatelé jsou daleko ochotnější nějakého OSVČ vzít na zkoušku, protože jak v případě jak jeho nízké kvality, tak v případě konce jeho potřebnosti, je daleko jednodušší s ním smlouvu ukončit - což vede k tomu, že zaměstnavatelé méně váhají to zkusit. Plus jim odpadá mzdová a personální agenda a spousta dalších byrokratických komplikací a nákladů. Takto lze po škole získat první reálné pracovní zkušenosti a za pár let je pak možné (pokud o to ještě dotyčný bude stát) se zkusit klasicky zaměstnat na HPP se smlouvou na neurčito.
        Hayek
        •  
          28.02.2020 12:15

          "Obdobně institut minimální mzdy brání mladým a nezkušeným třeba na rok jít pracovat za nízkou mzdu"....a to jako si představuješ, že minimální mzda je nějaké terno?, to mají jít pracovat jako zadarmo.....????je tu institut zkušební doba a doba určitá, myslím, že pomocí tohoto nástroje poznáš, zda dotyčný má nějaký potenciál či ne.....a nepotřebuješ k tomu rušit minimální mzdu, i když nějaké podnikatelské šlechtě by to vyhovovalo.....
          abc1
          • Halo noviny
            28.02.2020 17:24

            1) Pro mladeho nezkuseneho cloveka je urcite min.mzda, nebo i min.mzda minus 15% lepsi, nez nezamestnanost (nejen kvuli penezum, ale i kvuli tomu, ze proste potrebuje ziskat zkusenosti a pracovni navyky). U nas zcela bezne lidi po pravnicke fakulte delaj jako asistenti v pravnickych kancelarich za uplnou almuznu - na pomery vysokoskolaka. Na rozdil treba od lidi z CVUT, kteri hned po skole mohou nastoupit za slusny plat. To je proste vec kazdeho, jakou skolu si zvoli a jakej job a jakou mzdu si dohodne. __________________________________________________________________________ 2) Sam jsi slechta. Slovnik jak z Rudeho prava tedy. Vyse mzdy je proste vec dohody zamestnance a zamestnavatele. Tecka. Cokoli jineho je socialismus. Ale nebranim ti zalozit si vlastni firmu a tam davat kazdemu treba 200 klacku. Mas volne pole pusobnosti. Ale jakym pravem chces do zivota mluvit mladikovi, kterej ze skoly umi prd a potrebuje ziskat aspon rocni praxi, v podstate bez ohledu na plat (stale bydli u rodicu), aby se mohl "chytit"? OSVC taky nemaj zadnou minimalni mzdu a zjevne fungujou OK.
            Hayek
    • Re: S P A I N
      27.02.2020 18:16

      a pak maj ty SEATy k něčemu vypadat :-)
      lump
Aktuální komentáře
19.03.2024
11:23Japonský jen slábne i s vyššími sazbami. Akcie v Evropě beze směru  
11:06Jan Bureš: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení