Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Epidemická inflační teorie

Epidemická inflační teorie

31.03.2020 17:57

Zatím jsme neměli možnost zaznamenat mnoho úvah o tom, co přinese současné dění na poli inflace. Dovolím si dnes jednu takovou nabídnout s tím, že jde spíše o myšlenkový rámec, než predikce. I takový přístup ale snad ukazuje pár zajímavých věcí. Včetně toho, že v některých extrémnějších scénářích se můžeme dostat do takového „nemožného víceúhelníku“. A tento rámec by snad mohl posloužit i jako základ úvah o možné hrozbě hyperiflace, či naopak deflace.

Vycházejme z toho, že máme nějakou „předvirovou“ ekonomickou aktivitu a cíl, kam jí chceme snížit ve snaze omezit šíření epidemie (zelená vertikála). Nyní jde o to, jak tohoto cíle dosáhneme – zda poklesne agregátní nabídka AS a/nebo agregátní poptávka AD. Teoreticky se může stát, že poptávka i nabídka by se posunuly tak, že cenová hladina zůstane nezměněna (tj. inflace by byla nulová; alternativě bychom hovořili o tempech růstu AS a AD udržujících cca 2% inflaci). Nastala by tedy situace popsaná v prvním grafu, můžeme jí považovat za jakýsi inflační ideál, kdy obě strany ekonomiky k útlumu přispívají tak, že nedochází k růstu inflace, či naopak deflaci. Jinak řečeno, ke všem problémům se nám nepřidává rostoucí nejistota a nestabilita na straně pohybu cen.
inflace koronavirus Patria 1
Druhou základní možnost ukazuje další graf. V něm se na cílovou ekonomickou aktivitu dostáváme jen kvůli poklesu nabídky, poptávka zůstává nezměněna. Což vede k tomu, že dochází k růstu cenové hladiny (při dynamickém pohledu růstu inflace). Šlo by o situaci, kdy by došlo k poklesu aktuálních výrobních kapacit – zavírání některých firem kvůli epidemii, narušení výrobních řetězců apod. Pokud by poptávka zůstala v takové situaci stejná, táhla by ceny nahoru, což by firmy zůstávající v provozu mohlo motivovat k vyšší aktivitě. Ale i tak bychom čelili růstu cen (čím menší by tato motivace byla/mohla být, o to strmější křivka AS a o to větší růst cen). V praxi by vše bylo ještě zkomplikováno strukturálními posuny na obou stranách – zjednodušeně řečeno od dovolených k toaletnímu papíru.
inflace koronavirus Patria 2

V principu je možná také obrácená alternativa, kdy by se současné dění nedotklo nabídkové strany ekonomiky a na „cíl“ bychom se dostali poklesem agregátní poptávky. Nastalo by pak to, co ukazuje třetí graf – pokles cenové hladiny:
0

Posuny AD a AS jsou a budou dány jednak politikou vlád a také tím, jak sami od sebe změníme naše chování (mimochodem i monetární politika má dopad jak na poptávku, tak na nabídkovou stranu ekonomiky, pokud například brzdí bankroty firem). Došlo už k poklesu na nabídkové straně ekonomiky. Celou situaci pak můžeme vnímat tak, že toto je vstupní proměnná a podle ní (a poptávkového chovná nás všech) by měly vlády a centrální banky posouvat křivku AD. Běžně by cílem byl posun AD tak, aby inflačně odpovídala AS – nedocházelo by k příliš vysoké inflaci, či deflaci. Jenže pokud je nyní klíčovou proměnnou ona zelená vertikála (útlum ekonomické aktivity), měl by posun AD korigovat to, co nezajistil posun AS. Ať již je výsledná inflace, či deflace jakákoliv.

Jde o úplně jinou logiku, než na jakou jsme byli zvyklí doposud. Pokud by byla relevantní pár týdnů, či snad měsíců, nemusíme to nějak hluboce řešit. Pokud bychom ale byli na začátku něčeho dlouhodobějšího, budeme možná muset významněji přenastavit i naše uvažování o inflaci a s ní souvisejících věcech. Pokud by například centrální banka měla stále mandát držet inflaci na 2 %, ale tato inflace by nebyla slučitelná s tím, jak to vypadá na nabídkové straně ekonomiky a jak velkou (ne)chceme mít ekonomickou aktivitu, dostáváme tu další verzi „nemožného trojúhelníků“ (či více úhelníku).

Pohleďme pro demonstraci na následující graf, v němž klesne AS, klesá i AD a centrální banka tento pokles ukočíruje tak, aby byla zachována cílová cenová hladina (či inflace). Jenže tato rovnováha není v souladu s epidemickou rovnováhou, která by při daném stavu AS vyžadovala ještě větší pokles AD a v nadpise zmíněnou deflaci – přerušovaná přímka AD.
inflace koronavirus Patria 3
Vysoká inflace by pak byla relevantní pro „klasické“ scénáře, kdy by AD příliš tlačila na AS. K tomu by teoreticky mohlo dojít ve scénáři devastace nabídkové strany ekonomiky nedoprovázené odpovídající „devastací“ strany poptávkové (tj. odpovídajícímu propadu objemu pracující likvidity v ekonomice).

Jde o hodně rámcové úvahy, kterým jistě lze řadu věcí vytknout a hodně doplnit. Takový nesmělý pokus trochu rozpracovat, o čem jsem tu hovořil minule – možná stojíme před největším ekonomickým problémem historie. Na závěr ještě zmíním, že může dojít i k tomu, že se ještě značně rozšíří mezera mezi inflací oficiálních čísel a inflací pocitovou. Protože statistiky budou mít ještě větší problém s odražením toho, jak se bude měnit struktura ekonomiky a reálné spotřební koše.

 

Čtěte více:

Meziroční inflace v únoru mírně zrychlila
10.03.2020 9:09
Spotřebitelské ceny v únoru zrychlily meziroční růst na 3,7 procenta z...
Petr Dufek: Časy vysoké inflace končí
10.03.2020 9:44
I když si inflace v únoru připsala další desetinu procentního bodu a ...
Růst cen v eurozóně v únoru zpomalil na 1,2 procenta
18.03.2020 11:16
Meziroční míra inflace v eurozóně v únoru klesla na 1,2 procenta, a b...
Inflace v eurozóně v březnu prudce šlápla na brzdu
31.03.2020 11:45
Růst spotřebitelských cen v eurozóně v březnu prudce zvolnil, meziročn...

Váš názor
  • I N F L A C E
    01.04.2020 12:49

    Tak předně se to v různých fázích krize může změnit. Nyní se zdá, že poklesla především nabídka (nejede ani jedna ze tří automobilek, vázne doprava, čili i nabídka z importu poklesla a nabídka mnoha služeb zmizela úplně: kina, hospody, cestovky, kadeřnictví a stovky dalších - to je také součást agregátní nabídky). Co se týče poptávky, tak ta nevím, zda klesla a kolik. Spíš se změnila - místo chození do hospody kupujeme zásoby jídla, dezinfekce, roušek, notebooky na homeoffice, webkamery jsou dokonce vyprodané, zlato také, atd... __________________________________________________________________________ Ale nyní jsme jen v nějakém počátečním šoku. Ledaskdo si sice maluje, že vláda ekonomiku jen uspala a za 14 dní ji zase oživí a vše pojede jako před tím. Ale spíš je to tak, že za dveřmi tak jako tak byla klasická krize (možná bylo zaděláno i na větší, než 2008) a korona ji jen spustila (ale spustit ji dříve či později mohlo cokoli). Itálie dnes trpí, ale i před epidemií se mluvilo o jejím možném bankrotu, odchodu z eurozóny, o jejím neudržitelném dluhu a o bankách potřebující záchranu (za peníze, které italská vláda nemá). Takže po úvodní koronafázi může přijít klasická krize a vléct se i několik let (z toho plyne, že různé záchrany firem, proplácení mezd, atd... státy stejně budou muset vzdát, protože tak dlouho to bude neufinancovatelné - akorát se na tom fatálně vyčerpají a odloží-zmrazí přirozené tržní přizpůsobovací procesy). __________________________________________________________________________ Takže samozřejmě můžeme diskutovat o tom, že pokud třeba náhodou klesla poptávka úplně stejně, jako nabídka, tak že dopad na inflaci může být neutrální. Jenže to ignorujeme akce vlád - pumpování nových peněz do ekonomiky. Objem ekonomické aktivity klesne třeba i o 15%, ale objem peněz naopak vzroste. To je jednoznačně inflační. A ono to (výrazně) inflační nutně být musí. Protože ta vládní opatření neplatí vláda z toho, co si ministři o víkendech vydělají na brigádě. Každé to vládní opatření (a v součtu půjde o stovky miliard) někdo zaplatí. Není nic jako oběd zdarma. A zaplatit to může jen zvýšenými daněmi (což ale lze dělat jen omezeně), nebo inflací. Když vláda rozháže 300mld navíc, tak si je na někom dříve či později musí vzít. A podle mě z 90% to bude inflací. A pokud se někteří budou snažit své rezervy před inflací skrýt útěkem do švýcarského franku, zlata, bitcoinu, obrazů, atd... tak tím jen tu inflaci rozjedou ještě víc a tím dají dalším a dalším důvod danou měnu opustit také.
    Hayek
  • Žádné změny paradigmatu se neodehrávají
    01.04.2020 11:57

    Bu´dme opatrní s trzeními typu "zásadní změna ekonomických zákonitostí" apod.! Nic takového se neodehrává. Chápu, že pro mladé lidi je to největší šok jejich života, ale my jsme takových zažili neúrekom. Musím se třeba smát tomu, že už v roce 2018 měla úplně dojít ropa! Většina podniků na Západě měla být zestátněná ... Ale popořádku: - nebudou-li rozbity konkurenční mechamismy nějakým oligarchicko-oligopolním systémem, přizpůsobí se nabídka poptávce ve všech segmentech - v pražských bytech, mléku i živém dobytku. Každý segment má své síly nabídky a poptávky a nelze z něho vyvozovat všeobecné závěry - vláda poptávku nezařízla, jenom zablokovala. To je rozdíl, - centrální banky i fiskus dělají všechno pro to, aby byla inflace a ona také je. Je to stále stejné u nás už od 10. století, kdy kníže několikrát za rok stahoval stříbrné mince, nechal do nich přimíchat více mědi a zase je vrátil do oběhu. To není nic nového. Je to tupé, aby většině to nevadí, protože většina nemá žádné úspory, nevlastní podíly v továrnách a vláda jí vždycky nějaké peníze dá. Politici nejsou tupí, ale dělají to, proč je lidi zvolili. Lidi jsou vyčuraní a kašlou na budoucnost, i kdyxž jde o jejich děti. Proto se spirála stále roztáčí, je to ale chytřejší než v roce 1953. zdánlivě se nic neděje. A bublina v CZ ještě dlouho nepraskne, protože náš veřejný dluh je nízký. nejdříve nás polupisti musejí dostat na úroveň italského nebo řeckého dluhu, a pak se muísme bát bankrotu. zatím to je stále, bohužerl, evropský mainstream.
    • Re: Žádné změny paradigmatu se neodehrávají
      01.04.2020 13:21

      až začnou praskat státní dluhy (a je jedno kým to začne, jak se změní vnímání pojmu trhem, tak to nikdo nezastaví), tak se ČR sveze taky - z globálního pohledu je to pofiderní měna nějaké minizemičky s vládou diletantů, tedy nic pro "uchování hodnoty" (ve stylu CHF) ale naopak cíl pro spekulační likvidaci (ve stylu Soros-GPB)
      Petr-L
  •  
    01.04.2020 10:01

    Výrobní kapacity pandemie nelikviduje, skrze úpadky se jen mění jejich vlastníci. Každý vlastník potřebuje tržby, tedy dál vyrábět a prodávat (když ne původní sortiment, tak nějaký jiný) = síla nabídky po odeznění epidemiologických restrikcí významněji neklesne. Ovšem soptřebu stávající pocit ohrožení psychicky přepne z bublinového modu "honem nakoupit i na co nemám" do modu "šetřit, neutrácet za nezbytné" (což je krásně vidět např. na poptávce po autech v Číně). Takže ekonomicky by měla vyjít deflace. Jenže - máme tu vlády a centrální banky, které svorně už 12 let neumí nic jiného než "léčit" jakoukoli krizí tupým litím ničím nekrytých peněz (čím míň to funguje, tím víc dalších peněz nalijí) - z čehož vychází inflace na nějakou poptávku/nabídku nehledě. Souboji těchto dvou mechanismů bude zajímavý a očekávám, že skončí prasknutím jím přefouknuté bubliny státních dluhů (podle zákona schválnosti nejspíš v době, kdy se hospodářství začne zvedat). Pak teprve to bude opravdu zajímavé.
    Petr-L
    • Změněná realita, dlouhodobě!
      01.04.2020 12:59

      Přesně. Nechápu, proč stát chce zachraňovat hospodské a cestovky. __________________________________________________________________________ Jednak stát se zřejmě (mylně) domnívá, že za měsíc bude po všem a vše se vrátí k normálu. To je ale hodně naivní a přehnaně optimistické. Bude to trvat daleko lépe, stát bude finančně krvácet na protahovaných záchranách firem a proplácení mezd zaměstnanců a dříve či později s tím stejně bude nucen přestat, protože to není možné dlouhodobě utáhnout. Stát zcela zbytečně vykrvácí, nadměrně se zadluží (jak pak chce dělat třeba penzijní reformu?). __________________________________________________________________________ Zároveň ty záchrany a podpory demotivují lidi a firmy od přizpůsobování se nové situaci. Když bud každý rok zemědělcům proplácet uschlou úrodu, tak se asi nepohrnou do řešení závlah či přechodu na plodiny méně náročné na vláhu. __________________________________________________________________________ Když stát bude stále dokola stavět nové domy lidem, kteří si je staví v záplavové oblasti, tak jakou motivaci ti lidé mají připlatit si za pozemek na kopci? __________________________________________________________________________ Stát bude platit číšníkům za to, že sedí doma - když ten samý stát brečí, že nemůže stavět dálnice, protože mu odešli zahraniční dělníci? __________________________________________________________________________ Stát bude platit hotelovým pokojským a letuškám za to, že sedí doma a při tom LDNky, domovy důchodců a nemocnice nemohou sehnat pomocný personál? __________________________________________________________________________ Navíc: cestovky a hospody jsou zbytné zboží. Na nich ekonomika nestojí. Jakmile se za pár let poptávka po těchto službách obnoví, tak podnikatelé ty hospody a cestovky zase založí. Možná to již budou jíní podnikatelé, ale jako zákazníkovi i jako daňovému poplatníkovi mi to je jedno. Každopádně v kapitalismu je nesmyslem, že by třeba 1000 lidí na malém městě poptávalo hospodu, a nikdo nezřídí a neotevře.
      Hayek
      • Re: Změněná realita, dlouhodobě!
        02.04.2020 16:44

        přesně tak, dnes naříkali zemědlci, že nemají lidina zeleninu, že tuzemská zelenina prostě nebude....a vládá se předhání,komudá za sezení doma více....já bych je hnal....
        abc1
  •  
    31.03.2020 22:56

    Je přece evidentní, že vláda zařízla poptávku. Poptávka se omezila na "basic needs", zatímco výroba pořád jede (byť výrazně pod 100 %). Takže logickým scénářem je deflace. Ostatně už to vidíme třeba v nájmech, které v Praze padají o desítky procent.
    Skeptik01
Aktuální komentáře
28.04.2024
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data