Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: „Krizová“ valuace akcií, propad zisků a mezinárodního obchodu a u nás hrozí krize likvidity

Perly týdne: „Krizová“ valuace akcií, propad zisků a mezinárodního obchodu a u nás hrozí krize likvidity

10.04.2020 15:30
Autor: Redakce, Patria.cz

Čínu koronavir nezastaví, propad a oživení mezinárodního obchodu,  valuace na dvojnásobku krizových hodnot. Očkování a COVID-19. Zdravotníci v Evropě a u nás doma nastupuje sucho, školy chceme zavřené a krize likvidity. Přinášíme pravidelné Perly týdne.

Ve světě…

 

Čínu koronavir nezastaví: Ekonom Zhang Jun na stránkách Project Syndicate tvrdí, že některé země mohou nyní mít pokušení se před světem uzavírat, Čína ale stále míří ke globalizaci. Podle jeho názoru by tato politika mohla výrazně pomoci řadě států, které bojují se současnou krizí. Státy, které se uzavírají, pak mohou dokonce čelit úplnému kolapsu hospodářství. Namísto toho je třeba jít cestou mezinárodní spolupráce a ne ukazovat prsty na jiné.  Týká se to zejména Číny a USA, jejichž vztahy se před krizí významně zhoršovaly. Může sice dojít k tomu, že řada zemí a firem se bude snažit omezit rizika tím, že dojde k regionalizaci výrobních řetězců. Čína bude ale podle ekonoma mít i nadále řadu komparativních výhod, například ve výrobě elektroniky, či ve strojírenství.

 

Čínská vláda nemusí v rámci znovunastartování ekonomiky ani přicházet s novými plány, stačí, když se bude držet těch existujících, které se týkají investic do 5G sítí, vysokorychlostních železnic a podobně. „Ani americký odpor, ani COVID-19 nezastaví Čínu v tom, aby otevírala své služby a aby se stala atraktivní exportní destinací pro vyspělé i rozvíjející se země…obchod, investice a růstové příležitosti, které čínská strategie globalizace vytváří, mohou být obrovským přínosem pro země, které budou bojovat s důsledky současné krize“, míní Zhang Jun.

 

 

Propad a oživení mezinárodního obchodu: Světová obchodní organizace zveřejnila odhady toho, jak se bude v roce 2020 a 2021 vyvíjet mezinárodní obchod. I optimistický scénář hovoří o poklesu na úrovni toho z roku 2009, pak by ale měl přijít růst převyšující 20 %. Pesimistický scénář hovoří o propadu hlubším 30 % a oživení jen mírně nad optimistickým scénářem:

 

001

 

 

Valuace na dvojnásobku krizových hodnot: FTAlphaville se věnuje současné situaci na evropských akciových trzích a poukazuje na novou analýzu banky Goldman Sachs. Ta hovoří o 45 % propadu ziskovosti evropských obchodovaných firem. „To jsou špatné zprávy, ale jsou tu ještě horší. Takový pokles by totiž znamenal, že PE indexu Stoxx 600 je nyní na více než dvojnásobku valuací dosažených během poslední finanční krize a během eurokrize“, píše FTAlphaville. A přikládá následující graf s historickým vývojem a odhadem dalšího pohybu PE:

 

002

 

Předchozí dvě dna na trhu tedy přinesla PE ve výši 9,3 a 9,5, nyní se PE podle odhadů Goldmanů pohybuje kolem hodnoty 23,4. Podle FTAplhaville se tedy Goldman ve svých odhadech ziskovosti mýlí, nebo mají akcie před sebou ještě velký pád. A je tu ještě třetí možnost – banky totiž dnes mají v indexu znatelně menší váhu než v roce 2007, opak platí o sektoru zdravotní péče. To se promítá i do změn celkové ziskovosti a podle FTAlphaville by tento faktor mohl nahrávat většímu optimismu. Každopádně je zřejmé, že během recese a krize je těžké odhadnout další vývoj ziskovosti a tudíž i to, jaký je vlastně i PE.

 

 

Očkování a COVID-19: Nová studie „Correlation between universal BCG vaccination policy and reduced morbidity and mortality for COVID-19: an epidemiological study“ se zabývá rozdíly v tom, jak jsou jednotlivé země postiženy pandemií koronaviru. Její autoři tvrdí, že předběžné závěry ukazují na možný vztah mezi intenzitou epidemie na straně jedné a BCG očkováním na straně druhé. Vědci konkrétně píší, že země, ve kterých není toto očkování proti tuberkulóze systematické a plošné (například Itálie, Nizozemí, či USA) jsou koronavirem postiženy více. Tento závěr by tedy prý odpovídal jiným studiím, které hovoří o tom, že očkování tohoto typu podporuje odolnost proti více chorobám dýchacích cest. Vědci dodávají, že i země, kde bylo toto očkování zavedeno později, jsou nyní ohroženy více a za příklad dávají Irán.

 

 

Dvě třetiny bez symptomů: South China Morning Post tvrdí, že 68 % potvrzených případů nákazy koronavirem během posledních osmi dní bylo bez symptomů. Vědci k tomu ale dodávají, že toto číslo je odvozeno z příliš malého vzorku na to, aby bylo možno činit silné závěry. Deník píše, že různé země nakládají s čísly týkajícími se počtu nemocných různým způsobem. Například Jižní Korea udává čísla celková, tedy včetně těch, kteří jsou podle testů nakaženi, ale symptomy nevykazují. Ovšem země jako Velká Británie, či Spojené státy vykazují čísla, která tuto část nakažených neodráží.

 

Dr Robert Redfield z US Centres for Disease Control and Prevention podle South China Morning Post odhaduje, že bez symptomů je asi 25 % nakažených. Benjamin Cowling z University of Hong Kong se domnívá, že s ohledem na to, co o nemoci zatím víme, „by bylo překvapivé, kdyby ze 100 nakažených lidí nevykazovalo symptomy méně než 10 a více než 30“. Data pak může znatelně ovlivňovat to, že nakažení nevykazující symptomy mohou být pouze ve fázi, která předchází fázi symptomatické.

 

 

Zdravotníci v Evropě: Eurostat přináší porovnání evropských zemí podle toho, jak velká část lidí v produktivním věku pracuje v sektoru zdravotní péče: My spolu se zbytkem východní Evropy patříme k zemím, kde je tento podíl nejnižší. Nejvyšší je naopak na severu Evropy:

 

003

 

a u nás doma...

 

A nastupuje sucho: Ekolist.cz si všímá toho, že „současné jasné počasí spolu s rozvíjející se vegetací opět prohlubuje problém posledních několika let: sucho“. „Bohužel to vypadá, že sucho nám nastupuje ve velkém a nebude se na tom v příštích dnech příliš měnit. Prozatím to nevypadá, že bychom se měli dočkat nějakých výraznějších srážek,“ uvádí analytička Monika Bláhová z portálu Intersucho.cz.

 

Podle Českého hydrometeorologického ústavu jsou podprůměrné i dubnové průtoky řek a potoků, přičemž ve 30 % profilů nedosahovaly ani čtvrtiny měsíčního normálu. Předpokládá se, že během dalších dnů bude hladina vodních toků buď stejná, nebo bude pozvolna klesat, s výjimkou vodních toků odvodňujících horské oblasti se sněhovou pokrývkou, kde může být vody více.

 

004

Zdroj: Intersucho

 

 

Školy chceme zavřené: Seznam.cz píše, že „tisíce rodičů protestují proti otevírání škol“. „Přes 58 tisíc lidí ke čtvrtečnímu dopoledni podepsalo petici, kterou vyzývají ministra školství Roberta Plagu (ANO), aby byly školy uzavřeny do konce školního roku. Podle signatářů by se při dřívějším otevření mohla nákaza začít rychle šířit nejen ve školách, ale i v hromadné dopravě či v rodinách“, píše portál.

 

Nošení roušek ve školách by podle zastánců uzavřených škol bylo pro děti i učitele nezdravé a vysilující. Není podle nich také jasné, jak by děti měly roušky užívat, když mají třikrát denně stravu, kterou jedí v jedné místnosti. Nebo jak by se před nákazou ochránily učitelky vyššího věku se zdravotními problémy.

 

 

Krize likvidity: Ihned.cz přináší úvahu Miroslava Singera, hlavního ekonoma Generali CEE Holding a bývalého guvernéra ČNB. Varuje před problémy v případě, že se „rychle nevzpamatujeme a neuvědomíme si, že českou ekonomikou se začíná řítit krize likvidity, nedostatku hotovosti, způsobeného výpadkem příjmů podniků a podnikatelů v řádu mnoha set miliard korun“.

 

„Je třeba převést odpovědnost i rozhodování o velkém programu úvěrů se státní zárukou na komerční banky. Aby se chovaly odpovědně, musí nést i část rizik. Státní garance proto musí pokrývat jen část nových úvěrů. Takové programy existují v jiných zemích, například ve Švýcarsku z nich už firmy půjčky čerpají. V přípravě takového programu ale začínáme dramaticky zaostávat. Už minulý týden ho schválil rakouský parlament, včera jej oznámili Maďaři. A Němci už také „jedou“. Další vyčkávání je mimořádně nebezpečné pro českou ekonomiku i pro společnost“, tvrdí ekonom.

 

Čtěte více:

Investiční tip: Překrásný nový svět, aneb jak přidat riziko do portfolií
09.04.2020 15:47
S tím, jak se pozvolna stabilizují počty nově nakažených a začíná se u...
Odhady propadu produktu
09.04.2020 18:40
Například americký trh práce v poslední době nejednou ukázal, že i jin...
Akcie, dluhopisy, ropa... před svátky se trhům daří
09.04.2020 16:52
Jak jsme předpokládali, dalšími špatnými makročísly si dnes investoři ...
František Kronus: Jak obchodovat ropu a na co si dát pozor
09.04.2020 17:18
Jak investovat přes Patrii do ropy? Mohu si koupit přímo barel ropy?...
Zelený čtvrtek na amerických trzích
09.04.2020 22:00
Zámořské trhy před prodlouženým víkendem navázali na včerejší pozitivn...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů