Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jsou investoři připraveni na změnu uvažování?

Jsou investoři připraveni na změnu uvažování?

21.04.2020 17:43

Kdy se věci vrátí k normálu? Minulý týden jsem si na konci jedné úvahy dovolil zmínit, že se k němu možná začneme vracet až ve chvíli, kdy si uvědomíme, že v nejednom případě o žádný normál nešlo. Což by samozřejmě znamenalo, že bychom se k němu vlastně již ani nechtěli vracet. Je to trochu takový ekonomický koan, k němuž dnes chci připojit naprosto praktický příklad, který jsem tu také již nakousl dříve. Netýká se ničeho jiného než pohledu na atraktivitu a finanční zdraví obchodovaných firem (a nejen jich).

Předpandemiový „normál“ na akciovém trhu sebou nesl i to, že investoři lačnili po dividendách a odkupech a moc se neptali, kde na ně firmy berou peníze. Tento můj pohled opírám o nejednu firmu, které jsem se zde věnoval. A u které jsem poukazoval na to, že míra dluhy financovaných odkupů, popřípadě dividend, již podle mne překročila zdravou hranici. Hezký agregátní pohled před několika dny přinesli na FTAlphaville, respektive analytici ze Zion Research. Shrnuje jej následující graf, který ukazuje rozdělení firem podle toho, jak moc jejich volný tok hotovosti FCF pokrýval po roce 2010 odkupy. 74 firem mělo odkup ve výši 0 – 20 % FCF, u 40 naopak byly odkupy vyšší než FCF a u 27 bylo FCF dokonce negativní a odkupy přesto probíhaly.

001

Můžeme říci, že firem s odkupy blížícími se tomu, co vydělaly, či vyššími, podle grafu zase není tolik. Lepší by možná byl pohled na odkupy a dividendy dohromady –  počty firem by se při něm určitě posunuly doprava. Každopádně po desetiletí odkupů dividend) financovaných z nemalé části dluhy, se nyní dostáváme do situace, kdy firemní sektor opět vztahuje ruce k vládě a prosí o pomoc. Tím nechci říci, že na současný obrovský šok se dalo nějak připravit – i firma s hromadou hotovosti a nulovými dluhy by měla problém současné restrikce a sociální distancování ustát, pokud by trvalo delší dobu. Na druhou stranu to ale nic nemění na tom, že jsou i menší šoky a i u tohoto je velký rozdíl, pokud jsou dluhy vysoko, nebo velmi nízko. Pokud je rozvaha silná, či slabá.

Zion Research také vzal poslední finanční výkazy firem a podělil výši hotovosti a jejích ekvivalentů závazky splatnými do jednoho roku. Výsledné číslo můžeme zjednodušeně interpretovat jako část roku, na kterou mají firmy bez dalších příjmů dostatek hotovosti. Podle výsledků je na tom v tomto ohledu nejlépe zdravotní péče (1,18) a hlavně informační technologie (1,82). Naopak nejmenší takto definovaný finanční polštář mají utility (0,03), či sektor zboží běžné spotřeby (0,19) – zde můžeme tvrdit, že jde o nejméně rizikové sektory, což možná ovlivňuje uvažování managementu o potřebné výši zásobní hotovosti. Například Verizon má polštář ve výši 0,09, Campbell Soup 0,01, ale Activision 26,6, Incyte 58,7. 

Celou věc můžeme vnímat tak, že doposud byla heslem dne maximalizace zisků s tím, že bylo automaticky kladeno rovnítko mezi tímto přístupem a maximalizací hodnoty firmy. Koncept maximalizace podle mne je a byl stále relevantní. Protesty proti němu jsou podle mne dány spíše tím, co si do něj vkládáme a jak jej vnímáme. Nyní bychom si mohli například častěji připomínat, že do hodnoty firmy vedle výše zisků promlouvá i riziko firmy. Jednoduchý příklad: Pokud budeme mít firmu, která bude ročně pro své akcionáře generovat 10 a její rizikovost bude taková, že požadovaná návratnost dosáhne 10 %, hodnota vlastního jmění tu bude 100 (10/0,1). Pokud firmě kvůli změně strategie klesnou zisky na 8 , ale zároveň významně omezí svou rizikovost a požadovaná návratnost klesne na 5 %, hodnota vlastního jmění vzroste na 160 (8/0,05). Onen pokles rizikovosti může být mimo jiné dán i tím, že posílí svou rozvahu, sníží dluhy, zvýší zásobu likvidních aktiv (zvýší onen finanční polštář zmíněný výše). 

Nyní si vezměme ještě jeden praktický příklad: Firma se snaží optimalizovat svůj pracovní kapitál: Minimalizuje výši zásob a pohledávek, dodavatelům se naopak snaží co nejvíce prodloužit dobu splatnosti faktur. V pracovním kapitálu jí tak nezůstávají peníze – pohledávky a zásoby financují závazky z obchodního styku. Jenže přijde nějaký šok, který naruší výrobní vertikálu, zásoby dojdou, není z čeho vyrábět. Firma následně přijme jinou politiku – zásoby neminimalizuje, ale bere v úvahu i labutě jiných barev než sněhově bílé. S růstem tržeb jí tak zůstává část provozního toku hotovosti v pracovním kapitálu a volný tok hotovosti je nižší. Ovšem riziko kleslo – v principu také to, co jsem popsal výše. Klíčová otázka: Jsou, nebo spíše budou v budoucnu akcionáři a investoři něco podobného oceňovat (doslova)? Co pro nás bude novým normálem?


 

Čtěte více:

Čína by mohla považovat levný tech za příležitost. Evropa se chce bránit
21.04.2020 5:45
Evropa je již dlouho přitažlivým místem pro čínské firmy, které zde ch...
Sumner: Epidemická záhada Singapuru a Jižní Koreje a monetární efekt Chucka Norrise
21.04.2020 15:47
V Hollywoodu se říká, že „nikdo neví nic“. Míní se tím, že nikdo není ...
Ropa poprvé zamířila do záporného teritoria. Co bude dál?
21.04.2020 12:50
Futures na West Texas Intermediate na červen jsou v New Yorku v součas...
Cena ropy Brent po 18 letech klesla pod 20 dolarů za barel
21.04.2020 13:06
Cena severomořské ropy Brent se dnes poprvé za 18 let propadla pod h...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
14.05.2024
17:44Americké akcie na konci roku – scénáře Morgan Stanley
17:21Komentář analytika: Akcie Alibaba padají kvůli ztrátě plynoucí z investic do veřejných společností  
17:13PPI potvrzuje napětí investorů, smíšená data s trhy hýbou oběma směry  
15:46Více než stoletý těžař Anglo American chystá změnu strategie, brání se převzetí konkurentem BHP
15:45CNBC: AI začíná vybírat investiční akcie, jmenovala 5 s největším krátkodobým potenciálem  
15:18Trigema Real Estate Finance a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
15:04Německá zbrojovka Rheinmetall zvýšila čtvrtletní zisk o 60 procent
14:16Roaring Kitty je zpět a s ním šílenství po meme akciích, GameStop po včerejším raketovém růstu přidává dalších +120 %
14:01Akciovou rally ohrožuje stagflace, varuje Hartnett z BofA
13:37Čtvrtletní zisk čínské firmy Alibaba prudce klesl, tržby však předčily očekávání
12:59Zandi: Silná ekonomika a případné změny inflačního cíle
11:42Důvěra investorů v německou ekonomiku byla v květnu znovu lepší, než se čekalo
11:35Spojené státy zvýší cla u řady zboží z Číny, u elektromobilů na 100 procent
11:32Výsledky ČEZ pohledem analytika: EBITDA silně překonala tržní odhady, tržby mírně zaostaly za očekáváním  
11:29Od Powella se dnes nedá čekat moc. Dostaneme ale malou nápovědu před inflací  
10:21Sony má za celý rok nižší zisk, hůř si vedla finanční součást skupiny
10:01ČSOB Index očekávání firem: Optimismus podnikatelů a firem roste, chuť investovat je nejvyšší od roku 2019
9:20PPF měla v roce 2023 čistý zisk 1,45 miliardy eur, o rok dříve 164 milionů eur
9:08ČEZ, a.s.: Vnitřní informace - Výsledky hospodaření za I. čtvrtletí 2024
9:01Rozbřesk: Za výraznějším nárůstem inflace jsou potraviny, ČNB bude i tak opatrnější

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Home Depot Inc/The (04/24 Q1, Bef-mkt)
Porsche Automobil Holding SE (03/24 Q1)
Rheinmetall AG (03/24 Q1, Bef-mkt)
Vodafone Group PLC (12/23 Q3, Bef-mkt)
7:30Bayer AG (03/24 Q1)
7:30Veolia Environnement SA (03/24 Q1)
10:00CZ - Běžný účet, mld. Kč
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - PPI, y/y