Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Výhoda prvního, Beyond Meat a Beyond Ford

Výhoda prvního, Beyond Meat a Beyond Ford

28.05.2020 17:47

Na trhu se minulý rok i letos hodně hovořilo o akciích společnosti Beyond Meat, která vyrábí vegetariánské náhražky masa. A to způsobem, který je mnohými jedlíky, gurmány a investory obdivován a ceněn. Nejde ale jen o to, jak velký trh tu nakonec vznikne, ale i o konkurenci. Jinak řečeno o to, jak mocná tu bude „výhoda prvního“. V tom je situace vlastně hodně podobná Tesle, o které jsem psal včera.

Konkurenční výhoda Tesly

Vraťme se dnes tedy nejdříve ještě na skok k Tesle a to otázkou na udržitelnost její konkurenční výhody. Uvažovat bychom mohli třeba následujícím způsobem: V oblasti vozů se spalovacími motory a tradičních automobilek nějakou jasnou a dlouhodobě udržitelnou konkurenční výhodu nenacházíme. Tu se více povede jeden model, druhý zase ne. Můžeme samozřejmě tvrdit, že německé vozy mají u některých zákazníků navrch, jinde zase preferují trucky od Fordu. Celkově tu ale jde o peloton, z kterého se nikdo dlouhodobě neodtrhává. A jelikož elektromobily jsou technicky, či přesněji řečeno „hardwarově“ mnohem jednodušší, než auta se spalovacím motorem, šance na dlouhodobou konkurenční výhodu se tu podle této logiky také omezují hlavně na „značkování“. 

Toto bývala hlavní linka mého uvažování o tom, jak bude v delším období vypadat nabídková strana trhu s elektromobily. Ale: Lou Shipley v únoru tohoto roku na stránkách HBR hezky popsal konkurenční výhodu Tesly v oblasti softwaru a s tím související zkostnatělost tradičních automobilek. Tesla konkrétně „vyvíjí auta jako kdyby šlo o software“ a to jí mimo jiné umožňuje průběžně zlepšovat již vyrobená auta. Firma má také podle experta lepší prodejní proces. Poslední konkurenční výhoda se týká baterií a v únoru o ní psala i CNBC, podle které se nad kvalitou baterií od Tesly podivují i technici z jiných automobilek. V čem je tu zakopán pes, či přesněji řečeno zakopány kilowatthodiny?

Autobible.cz minulý rok stručně a jasně popisovala, že Tesla využívá cylindrické články, které jsou levnější a mají vyšší hustotu energie na jednotku hmotnosti. K tomu se lépe chladí. Ostatní automobilky ale nešly touto cestou a namísto článků válcovitého tvaru používají prizmatické – kvádrové články. Jejich výhoda leží v tom, že v případě závady lze měnit jednotlivé moduly a články jdou také lépe poskládat vedle sebe. Válečky od Tesly zaberou více místa, ale prostor mezi nimi zase umožňuje ono jednodušší chlazení. Můžeme nad tím spekulovat dlouho, ale zdá se, že konkurenční výhoda Tesly má pevnější základy. 

Beyond Meat 

Podívejme se nyní po čase znovu na Beyond Meat. Celkový finanční model firmy je jednoduchý – prudce navyšuje prodeje, ale stále je v červených číslech a to již na úrovni provozního toku hotovosti. Každý rok tak navyšuje základní kapitál, který další provoz a investice financuje. Jak je to s valuací?

Potravinářské firmy mívají betu (ukazatel systematického rizika) výrazně pod jednou, ale dejme tomu, že u této mladé a rizikovější společnosti je riziko na úrovni celého trhu a beta tedy na jedné. Současná kapitalizace je v této chvíli na 7,6 miliardách dolarů a podle mých hrubých kalkulací by jí s uvedeným předpokladem ospravedlnil třeba následující scénář volného toku hotovosti. Ještě dva roky by BM nevydělávala po investicích nic a pak by se postupně dostala nad 0,45 miliardy dolarů (tato částka by pak rostla o 2 % ročně). 

beyond meat investice tip

Pokud by se beta BM přece jen pohybovala kolem hodnoty 0,5, stačilo by na ospravedlnění současné kapitalizace volné cash flow, které by se za deset let blížilo 140 milionům dolarů:

beyond meat investice tip s

Stejně jako u Tesly nebude schopnost generovat cash flow dána jen velikostí budoucího trhu, ale i pozicí BM na něm. Nyní se spekuluje například o tom, že nedostatek masa v USA umožní společnosti a jejím konkurentům (zejména Impossible Foods) přetáhnout některé zákazníky k vegetariánskému masu. Na FTAlphaville si pak všímají, že hrubá marže BM byla v prvním čtvrtletí na téměř 39 %, což je dvojnásobek toho, čeho je schopen dosáhnout třeba Tyson. FTAlphaville v této souvislosti píše, že BM obvykle naceňuje své produkty tak o dolar výše, než skutečné maso. A vysoké marže by ale také měly lákat konkurenci. 

Jsme tedy u stejného tématu, jako u Tesly. Zde by se asi ještě více nabízelo, že tu nehovoříme o nějakém ultrasložitém, dlouhodobě nekopírovatelném produktu. Konec konců, Impossible Foods již vyrábí něco porovnatelného (třeba podle recenze na healthline.com). Ale i zde se možná tato úvaha o jednoduchosti a kopírování ukáže být příliš zjednodušená a konkurenční výhoda BM mnohem silnější. Mimochodem, jak je na tom s hrubou marží Tesla? V posledním čtvrtletí dosáhla „Beyond Ford“ asi 20 %, zatímco například GM je na polovině, Ford asi na 13 %. To přirovnání k BM třeba není úplně od věci. 



Čtěte více:

Taylor: Velký ústup inflace a Washingtonský konsenzus
28.05.2020 14:14
Washingtonský konsenzus je deset hospodářských pravidel, která roku 19...
Tesla 10/10
27.05.2020 18:33
Šéf Tesly Elon Musk ukazuje na Twitteru graf s vývojem na dobíjecích s...
Firma z USA vyvíjející vakcínu proti covidu-19 kupuje závod v ČR
27.05.2020 17:01
Americká biotechnologická společnost Novavax kupuje za 167 milionů do...
Koronavirus dodal Alibabě na síle, gigant roste dál
28.05.2020 15:37
Alibaba Group Holding se zdá být jedním z největších čínských firemní...

Váš názor
  •  
    28.05.2020 20:13

    Tesla je fajn ale $80K! Beyond meat = big fasion in US. Cpou do toho soju.
    Čert
    •  
      28.05.2020 20:18

      to Babis do parku taky, a pritom je ma 20x levnejsi nez beyond meat :p
      Ai-kun
Aktuální komentáře
19.03.2024
11:23Japonský jen slábne i s vyššími sazbami. Akcie v Evropě beze směru  
11:06Jan Bureš: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení