Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Koronavirus dodal Alibabě na síle, gigant roste dál

Koronavirus dodal Alibabě na síle, gigant roste dál

28.05.2020 15:37
Autor: Redakce, Patria.cz

Alibaba Group Holding se zdá být jedním z největších čínských firemních vítězů v době koronakrize. Získává tak příležitost rozšířit své podnikání a upevnit svůj status jako kritická součást sociálně-ekonomického motoru země. Zatímco mnoho společností z narušení způsobeného virem krvácí, provoz na online tržišti Alibaba prudce nabral na síle a spolu s ním i poptávka po službách jako dovážka potravin. Místní úřady se dokonce obrátily na cloudovou divizi Alibaby, aby vytvořila aplikace na sledování zdraví.

BABA

Společnost, která se po vypuknutí SARS v roce 2003 stala přední čínskou společností v oblasti e-commerce, je nyní i zaměstnavatelem a bankou. Poptává více než 100 000 pracovních míst a nabízí půjčky malým a středním podnikům za miliardy dolarů v době, kdy ostatní své výdaje omezují. Tato firma se tak v životě spotřebitelů ještě více zakořenila, a to pravděpodobně více než její soupeři, jakými jsou Tencent Holdings nebo JD.com, kteří se také snaží o podobné, ale menší, iniciativy.

"Jde o klasickou strategii gangsterů: Když trh sklouzne dolů, jedna společnost zariskuje, a pak, když se vrátí zase nahoru, má celý trh," řekl Jeff Towson, profesor investic na Pekingské univerzitě. Ale o plánu Alibaby půjčit letos malým a středním podnikům 282 miliard dolarů, který byl oznámen v březnu, řekl: "To je něco, co jsem neviděl ... u žádné jiné společnosti v takovém měřítku.“

Tento vzorec se opakuje i ve Spojených státech, kde technologičtí giganti jako Amazon.com a Microsoft byli schopni přečkat bouři koronaviru lépe než jejich menší vrstevníci a současně posílit svou pozici nejen na trhu, ale i ve struktuře samotné společnosti. To naznačuje, že velké technologické společnosti, jako je i Alibaba, se budou dále zvětšovat a potenciálně potlačovat menší firmy, uvedli analytici.

Pro Alibabu to ale nepřináší jen samé dobré zprávy. Růst internetového nakupování celkově zpomaluje. Společnost zaznamenala u vnějších investic v posledním čtvrtletí, během kterého byl dopad viru nejzávažnější, ztrátu 1,09 miliardy dolarů.

Přesto internetoví obchodníci uvedli, že Alibaba byla schopna využít krizi k tomu, aby předhonila své nové soupeře, jako např. Pinduoduo. Navázala na dřívější kroky k propagaci služeb např. na živé streamování, které díky zákazu cestování nabralo na oblibě jak u uživatelů, tak i obchodníků. V pátek vykázala nárůst čtvrtletních výnosů o 21 % a tržeb v klíčovém sektoru o 19 %, což předčilo očekávání trhu. Její vedení přitom v únoru předpovědělo, že virus způsobí naopak pokles prodejů. Více k výsledkům Alibaby ZDE.

"Po viru musí přejít offline prodejci na online," uvedl Josh Gardner, který provozuje přední online prodejny pro zahraniční značky u Kung Fu Data. "Alibaba má proti JD.com dominantní postavení, s výjimkou několika kategorií elektroniky, a Pinduoduo je hlavně pro zboží s nízkými maržemi."

Analytik u Pacific Epoch Steven Ču uvedl, že divize dovážky jídel Alibaby Ele.me dokázala během viru dohnat svého dominantního vrstevníka Meituan Dianping, a to hlavně tím, že nabídla slevy. Počet denních aktivních uživatelů Ele.me vzrostl na zhruba 15 milionů z 10 milionů, zatímco uživatelů Meituan přibylo na 17 milionů z 15 milionů, ukazují data od Analysys.

Společnost se také rozrostla díky propuštěným pracovníkům z restaurací a maloobchodu. Její platforma pro dovážené produkty Kaola, supermarket Hema a Ele.me společně přijaly nebo si najaly až 140 000 pracovníků. Kao Tao-siang, 20 let, sdělil agentuře Reuters, že do Ele.me nastoupil jako řidič v dubnu, když se restaurace, pro kterou pracoval, po uvolnění karantény znovu neotevřela. "Znám spoustu lidí, kteří si nemohou sehnat práci," řekl. "Takže je jejich přátelé seznamují s těmito aplikacemi.“

Virus také nakopl její podnikání mimo e-shopy: Divize cloudové technologie navýšila výnosy za první kvartál o 58 %. Aplikace pro zasílání zpráv na pracovišti Dingtalk zaznamenala v únoru více než 1 000% nárůst stažení přes Apple Store díky tomu, že se práce i výuka se přesunuly do domácích počítačů, ukázala data ze SensorTower. Nyní je lídrem v kategorii, o kterou bojují vůdci sociálních médií jako Tencent a ByteDance.

Analytici uvedli, že virus a sílící postavení Alibaby pravděpodobně podpoří trendy, které znepokojují některé lidi v Číně, ale i jinde. Ele.me například zrychluje nárůst tzv. gig ekonomiky, ve které mají lidé více pracovních úvazků a která často poskytuje méně stabilní zaměstnanost. DingTalk předznamenává éru práce na dálku a mezi některými uživateli si vysloužila kritiku za to, že zaměstnavatelům umožňuje pečlivě sledovat aktivitu svých zaměstnanců.

Katt Gu, která sleduje čínský internetový sektor v poradenské firmě Sujitech v Šanghaji, uvedla, že by tento trend mohl ještě ztížit šance menších začínajících firem konkurovat v oblasti, kde dominuje několik obrů. "Všechny tyto společnosti, když narostou a všimne si jich Alibaba, tak jsou prostě skoupeny - takže nikdy nedostanou šanci stát se velkými společnostmi," dodala.

Zdroj: Reuters


Čtěte více:

Analytik: Růst Alibaba mírně zpomaluje, klíčový cloud ale tempo drží
13.02.2020 16:05
Zatímco F2Q20 se nesl ve znamení odolného tempa růstu tržeb, ve F3Q20 ...
Koronavirus a rozvoj e-commerce v Číně
11.04.2020 16:22
Zatímco koronavirus je hrozbou pro celkový růst Číny, v oblasti online...
Obchod se vším, který ale není jediný
20.05.2020 12:27
Pro Amazon.com to může vypadat jako dokonalá krize. E-commerce roste, ...
USA by mohly omezit přístup čínských firem na americké burzy
21.05.2020 14:47
Americký Senát schválil návrh zákona, který by mohl zamezit obchodován...
Alibaba – cloud opět blízko černých čísel (komentář analytika)
22.05.2020 17:10
S ohledem na to, v jakém prostředí se odehrával tento kvartál, si Alib...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.03.2024
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení