Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Goldman Sachs: Dolar by mohl přijít o status světové rezervní měny

Goldman Sachs: Dolar by mohl přijít o status světové rezervní měny

31.07.2020 16:49
Autor: Redakce, Patria.cz

Pozice dolaru jako světové rezervní měny začíná být v ohrožení, domnívá se banka Goldman Sachs Group. Americká měna čelí několika rizikům, jako jsou zvyšující se politická nejistota a znepokojení, které obklopuje další nárůst případů nového koronaviru v zemi. Dalším rizikem může být “inflační zatížení”, respektive posun k němu na straně americké centrální banky.

“Začaly se objevovat opravdové pochybnosti o dlouhodobé životnosti amerického dolaru,” napsal Daniel Sharp a další stratégové americké banky, jejichž názor je ve finančních kruzích stále menšinovým. Poukazuje ale na obavu mezi investory, že tištění peněz vyvolá v budoucích letech inflaci, následkem čehož utíkají především v tomto měsíci z dolaru a cpou peníze do zlata.

„Zlato je platidlem poslední záchrany, především v prostředí, jako je to současné, ve kterém vlády snižují hodnotu zákonných měn a stlačují reálné úrokové sazby na historická minima,“ napsali také. V současnosti se tudíž objevují „reálné obavy týkající se dlouhověkosti dolaru jakožto rezervní měny“, napsali.

Evropská unie přišla tento měsíc s historickým balíkem podpory zemím EU zasaženým koronavirem, který pomohl euru nahoru a po kterém se objevilo volání po kapitulaci dolaru. Dolarový spotový index Bloomberg zažívá pravděpodobně nejhorší červenec za poslední dekádu.

Goldmani se domnívají, že narůstající úroveň dluhu v USA, který nyní přesahuje 80 % hrubého domácího produktu země, zvyšuje riziko, že centrální banky a vlády nakonec mohou kývnout na rychlejší inflaci. Ostatně inflační očekávání investorů do dluhopisů se zvyšují prakticky den po dni, jakkoli z velmi nízkých výchozích úrovní. Jenomže ponuré prognózy o překotném růstu cen se objevily už po minulé krizi z roku 2008. Tehdy nevyšly, takže není divu že se mnoha analytikům podobné věci teď opakovat nechce. Obzvlášť když ekonomika míří do ještě hlubší recese.

Nyní ale tato debata nabývá na hlasitosti. K tlaku na očekávání vyšší inflace se navíc přidávají předpovědi, že Fed brzy propojí vodítko pro nastavování úrokových sazeb s cenami. Alespoň dočasně by to inflaci umožnilo rozběhnout se nad 2% cíl americké centrální banky.

„Výsledné nabobtnalé rozvahy a rozsáhlá tvorba peněz vyvolávají obavy ze snižování hodnoty peněz,“ napsali analytici této banky. Vytváří to „větší pravděpodobnost, že až se ekonomická aktivita vrátí do normálu, budou to někdy v budoucnu pobídky pro centrální banky a vlády, aby umožnily inflaci driftovat výše, a snížily si taím nahromaděné dluhové břemeno,“ napsali.

Rally na zlatě, trhající světové rekordy, poukazuje na obavy o světovou ekonomiku. Goldman Sachs zvýšila svou 12měsíční prognózu ceny zlata na 2300 USD za unci z dosavadních 2000 USD. Zlato se aktuálně obchoduje kolem 1950 USD za unci, i když futures se už milníku 2000 dolarů dotkly. Americká centrální banka ve středu v závěru pravidelného dvoudenního měnového zasedání úrokové sazby nezměnila. Očekává ale jejich setrvávání na nižších úrovních, což by mohlo dále pomáhat zlatu.

 Cena zlata rostla, zatímco reálné úrokové sazby klesaly:

zlato inflace dolar fed rezervní měna

Americký dolar se nadále používá v 88 % veškerých měnových obchodů a stále představuje zhruba 62 % světových devizových rezerv, I když v 70. Letech to bylo více než 85 %.

Spojené státy se ani “zdaleka nepřibližují tomu, že by přišly o status rezervní měny, vzhledem k hloubce kapitálových trhů a převažujícího množství globálních transakcí denominovaných v dolarech,” napsal Michael Krupkin z Barclays. A sami Goldmani říkají, že se nedomnívají, že jejich varování musí nutně nabýt reálný rozměr.

Zdroje: Bloomberg

 
 
 

Čtěte více:

Óda na euro?
27.07.2020 17:04
Správci aktiv ještě nikdy nevnímali euro tak optimisticky jako nyní. ...
Rozbřesk: O revizi měnové politiky Fedu, kontrole výnosové křivky a slabém dolaru
28.07.2020 9:13
Termíny jako kontrola americké výnosové křivky či revize rámce měnové ...
Rozbřesk: Jsou zisky koruny udržitelné a co může nastartovat korekci?
29.07.2020 9:16
Denní přírůstky nakažených opět rostou a nejistota spojená s dalším vý...
Rozbřesk: Jak se proinvestovat z krize?
30.07.2020 9:28
Z krize se musíme proinvestovat, často říkají nejen čeští politici. Zn...

Váš názor
  •  
    06.08.2020 18:16

    Oslabení dolaru je pouze plnění předvolebního slibu Trumpa, že amerika zase pojede v modu MADE in USA. Nyní má před volbami a slabý dolar potřebuje na podporu zaměstnanosti. Proto ty roky tlak na FED a maipulace s členy FEDu. V postavení USA se nic nemění, toto je jen korekce. Kde ty časy jsou když EURUSD byl 1.5...:-)
    PraguermFX
  •  
    31.07.2020 12:19

    Dolaru a americké ekonomice slabší dolar prospěje, import a konečná cena výrobku bude levnější. Co se stane dolaru za 10 let neví nikdo, za předpokladu, že se rozsype projekt euro a to se může stát reálněji než kolaps dolaru, zůstane dolar platidlem světovým a posílí. Mne by zajímala taková analýza o Euro, s takovým zadlužením, zadlužením Itálie, Španělska, Portugalska, Belgie a Řecka !?
    Čert
    •  
      01.08.2020 11:08

      Američanům to moc neprospěje, protože se jim zvýší dovozní ceny. A jejich ekonomika je ze 70% závislá na spotřebě, takže si budou muset pořádně utáhnout opasky a jejich desetiletí trvají nadkonzum, díky zneužívání jejich statusu rezervní měny bude u konce. Návrat výroby do US je jen utopie, protože jejich výrobní náklady by byli obrovské a čím dál tím chudších spodních 90% by si takovéto výrobky nemohlo dovolit.
      czinvestor
      •  
        02.08.2020 8:54

        Anebo v suchu Trumpova sloganu... made in USA- buy american.
        Čert
  •  
    31.07.2020 11:52

    Každá říše (světový sytém) se jednou zhroutí. Již jsme na vrcholu, ale zhroucení nemusí být "hned", může to jet setrvačností klidně ještě třeba 10 let. Ale zvyšování lži, podvodu a dalších negativních vlastností (obchod za každou cenu bez ohledu na kohokoli a cokoli) kmu stoprocentně směřuje.
    Josef Anděl
  • Aha
    31.07.2020 11:24

    Kupují zlato protože si nemyslí že inflace jim prospěje. Snaha o inflaci by měl být trestný čin. Konečně nastupuje zlatý rubl a říšský juan.
    HenryFord
    • Re: Aha
      31.07.2020 16:35

      Inflace jim samozřejmě pomůže. Jsou obrovští dlužníci např Číny a Japonska. A v jaké měně je dluh denominovaný? Takže přesně....Aha!
      KarL
Aktuální komentáře
19.03.2024
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení