Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kritik Kremlu a ruský plyn: Může Evropa riskovat?

Kritik Kremlu a ruský plyn: Může Evropa riskovat?

15.09.2020 6:07
Autor: Jana Knechtlová, Patria Finance

Po otravě kritika ruského Kremlu se mohou stahovat mraky nad budoucností plynovodu, který má upevnit ruskou kontrolu nad dodávkami energií do Evropy.

Otrávení ruského opozičního předáka Alexeje Navalného nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok už nezávisle potvrdily specializované laboratoře ve Francii a Švédsku. Vláda v Německu, kam byl ruský opoziční předák převezen ze sibiřského Omsku a kde setrvává v nemocnici, opakovaně vyzývá Rusko, aby případ otravy vysvětlilo. Stejný požadavek v telefonátu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem zopakoval jeho francouzský protějšek Emmanuel Macron. Putin se vůči "nepodloženým obviněním mířícím proti ruské straně" ohradil.

Německá vláda nevylučuje důsledky kauzy pro plynovod Nord Stream II, napsal CNN. Takový krok by ale podle právníků možná ohrozil nejlevnější dodávky plynu do Evropy a asi by s ním byly spojené i četné žaloby.

Rusko bylo loni podle Evropské komise největším dodavatelem plynu do Evropy, ruský plyn tvořil 38 % tamního dovozu. Omezit dodávky by znamenalo vyšší ceny pro spotřebitele napříč státy sedmadvacítky.

EU se k tomuto kroku ale odhodlává už nějakou dobu. Po ruské anexi části Ukrajiny v roce 2014 Brusel slíbil snížit svoji závislost na ruském plynu. Mezi lety 2016 a 2018 se ale dovozy zvýšily a teprve loni byly o trochu nižší. Německo ale z Ruska pořád dováží více než polovonu svého zemního plynu.

Ruské zásoby této suroviny jsou největší na světě a země je také jeho největším exportérem. Hlavním účelem plynovodu Nord Stream 2, který propojuje Rusko s Německem přes Baltské moře, je snížit závislost – tentokrát ale na tranzitních cestách přes Ukrajinu. Nový potrubní systém bude mít kapacitu naplnit zhruba třetinu budoucích požadavků EU na dovoz plynu, stojí na webu Nord Stream 2. Jediným akcionářem v něm je ruský gigant Gazprom, ovládaný státem.

Nord Stream Rusko sankce mapa 

Zdroj: https://www.nord-stream2.com/media-info/maps/

I když Evropa má i jiné dodavatele plynu, třeba Spojené státy a jejich LNG, „Rusko je velikým a velmi soutěživým dodavatelem,“ říká podle CNN James Henderson z Oxford Institute for Energy Studies. Evropa by se mohla pokusit plyn od Ruska přestat kompletně kupovat, o což se snaží Polsko nebo Litva, jenomže ceny by se zvýšily,“ uvedl také.

Ukončením stavby plynovodu Nord Stream 2 na začátku září nepřímo pohrozil německý ministr zahraničí Heiko Maas, zatímco šéf zahraničního výboru Spolkového sněmu Norbert Röttgen, který by rád vystřídal na kancléřském postu Angelu Merkelovou, zpochybnil brzké dokončení plynovodu. Někteří němečtí politici, mimo jiné i ministerský předseda Severního Porýní-Vestfálska Armin Laschet, který se uchází o vedení kancléřčiny Křesťanskodemokratické unie (CDU), ale také zástupci průmyslu se ale k možnému ohrožení Nord Streamu 2 stavějí zdráhavě. Zdůrazňují, že plynovod je hospodářský, nikoli politický projekt. Na to upozorňuje i Moskva. Německá kancléřka Angela Merkalová podle zdrojů, o kterých se zmiňuje web EurActiv, na setkání poslaneckého klubu svých konzervativců nedávno uvedla, že Navalného případ a zastavení projektu na unijní úrovni mnoho lidí explicitně nespojuje. Její mluvčí minulý týden v pondělí uvedl, že zavedení sankcí ale německá kancléřka nevylučuje.

Naopak včasné spuštění plynovodu, který je z víc než 90 % dokončen a kde se se spuštěním počítá v příštím roce, by mohlo snížit náklady na plyn v Evropě o zhruba čtvrtinu oproti scénáři, podle kterého se od projektu ustoupí, odhaduje poradenská společnost Wood Mackenzie.

Diskuse jinde

Diskuse o pozastavení stavby se podle listu EurActiv objevují nejen v Německu, ale také ve Finsku. Například finská europoslankyně Henna Virkkunenová upozornila, že dostavba plynovodu jen posílí ruský vliv v Evropě, což je podle ní vzhledem k jeho chování nepřijatelné. Proti plynovodu brojí polský premiér Mateusz Morawiecki, který v nedělním komentáři pro Frankfurter Allgemeine Zeitung napsal, že kontroverzní plynovod už stál Evropu hodně a z hlediska bezpečnosti, kredibility a bezpečnosti je pro EU rok od roku stále více v sázce.

Podle Hendersona by Německo jako páku ve vyšetřování Navalného kauzy mohlo pohrozit sankcemi na firmy účastnící se projektu. Jenomže to by mělo dopady i na evropské firmy, které jsou do projektu třeba i finančně zapojené, jako Engie, OMV nebo Shell. Plynovod financovaly i německá utilita Uniper a energetická skupina Wintershall. Investice evropských firem do projektu činí zhruba 5 miliard EUR a pokusům o jeho zastavení by se firmy mohly bránit i soudní cestou.

„Obchodní zájmy by na této konkrétní frontě mohly být silnější než politické zájmy," říká podle CNN Carole Nakhleová, CEO londýnské poradenské společnosti Crystol Energy.

Dopady na Rusko?

Rusko by ale evropská odveta pravděpodobně zasáhla. EU je jeho nejdůležitější trh a aby si na něm Gazprom udržel podíl, nabízí mu slevy a flexibilnější kontrakty než jiným zákazníkům.

Jiné nové plynovody do Evropy a flexibilita a konkurenční variabilní náklady LNG význam ruského plynu ve střednědobém horizontu pravděpodobně omezí, domnívá se Nakhleová. Vzhledem k různorodosti evropských zdrojů plynu jsou obavy o energetickou bezpečnost starého kontinentu přemrštěné, domnívá se také. Zrušit celý projekt by ale bylo „dramatickým krokem“.

Zdroje: CNN, EurActiv, Patria.cz, ČTK

Ilustrační foto: https://www.nord-stream2.com/

 
 

Čtěte více:

Lídr distribuce plynu v Česku spouští obří emisi investičně hodnocených dluhopisů
14.07.2020 13:36
Společnost Czech Gas Networks Investments (CGN), která je skrze ovláda...
Ruská plynárenská společnost Gazprom je za čtvrtletí ve ztrátě
14.07.2020 10:38
Ruská plynárenská společnost Gazprom se v letošním prvním čtvrtletí pr...
Turecko našlo zdroj energie v Černém moři, Erdogan slibuje novou éru
20.08.2020 11:04
Turecko objevilo zdroj energie v Černém moři, s největší pravděpodobno...
FT: Joe Biden sází na zezelenání americké energetické politiky
25.08.2020 5:46
Působil v Obamově administrativě, která dohlížela na historický vzestu...
Břidlice opouští další světový obr
02.09.2020 13:12
Americké frakování opouští další velký hráč. Společnost Schlumberger s...

Váš názor
  • Opravdu šlo o otravu?
    21.09.2020 11:56

    Jak už jsem psal, tak se živím zkoušením nových léků, ale taky se na kousek úvazku věnuji urgentní medicíně. Kromě odpovědi na otázku Cui bono?, kde Putin etc. určitě není příjemcem benefitu (dá se uvažovat o Kadyrovovi či některém z oligarchů) tak mi vrtá hlavou, jak mohl vůbec přežít. Průběh spíš připomíná otravu karbamáty, které jsou mnohem dostupnější, navíc nebylo ani pár desítek kolaterálních obětí. Vzhledem ke svým zkušenostem s laboratořemi (a třeba knihami) si dokážu představit kolující omyl (ani se mi úplně nezdá hmotnostní spektrometrie jako vhodná ke specifické detekci sloučeniny, nemluvě o vysloveně mikrokvantu). Jestli 1 mg je spolehlivá smrtelná dávka, tak počítejme, že biochemický vzorek o váze 10 g mohl obsahovat tak desetinu mikrogramu - a to ještě otázka degradace.
    Hawkie
  • Past
    16.09.2020 11:55

    Mnozí si myslí, že ta otrava Navalnýho byl komplot tajných služeb, aby se konečně zarazilo dokončení plynovodu. Když jim to politici sežerou, tak všichni budem platit víc za americký plyn, a navíc nás ti bodří chlapíci budou, jako vždy, pak vydírat. Je to past NA VOLY.
    ricochet
    • Re: Past
      16.09.2020 12:44

      No jistě. Otrávili ho ti zlí američané. Ta nenávist tě jednoz zabije. Apokud seš takový mimoň, upozorňuji tě, že plyn chodí z Ruska už teď starým plynovodem
      Velkamedvědice
      • Bohužel
        21.09.2020 12:06

        Bohužel USA 20. let nejsou USA 80. let. I tohle je jedna z možností, kdo za tímto případem stojí. Že u Skripala za tím může stát Rusko, tomu celkem věřím, byť nikoliv bez pochybností.
        Hawkie
    • Re: Past
      16.09.2020 12:08

      Hele, nejsi ty náhodou taky placený agent? Že zrovna ty to víš nejlíp, kdo otrávil Navalného a proč!!!!!! Že zrovna ty to tady zveřejňuješ :-) :-) :-) Že zrovna ty máš informace, jak se to stalo!!!!!!!! To ti hlásili, když to udělali, nebo si byl u toho když to plánovali??????? Tak mě napadá, proč se tím zabývá tolik států a tajných služeb, když mají tebe - všeználka, který u všeho byl a od všeho má klíče, všechno ví a kde ještě nebyl, tam se chystá :-) :-) :-) Že se tě rovnou nezeptají???????
      oradapoisson
  • Rusko nemá a nikdy nemělo žádný
    15.09.2020 10:28

    hospodářský projekt. I když by se to mohlo na první pohled tak zdát, ale v případě Ruska jde vždy o politický projekt. V první řadě stojí zájem kremlu stát se něčím závislým na Rusku a potom diktovat a vydírat.
    oradapoisson
    • Re: Rusko nemá a nikdy nemělo žádný
      15.09.2020 11:41

      Svatá pravda, obrovský rozdíl proti nám demokratům. My sice občas vyvážíme demokracii ohněm i mečem, ale to jen v zájmu zemí, kam naši demokracii importujeme. S hospodářskou politikou, natož třeba s kontrolou těžby ropy to ale nemá vůbec, vůbec nic společného.
      Harpagon První
  •  
    15.09.2020 9:13

    Troufne si někdo odhadnout, kdo z ruské opozice bude otráven až se bude jednat o dostavbě Dukovan?
    Jan47
    •  
      15.09.2020 10:48

      Snad s koncem vlády vkastizrádce vulgárního lháře a alkoholika Zemana se z Ruskem o dosravbě bavit nebudeme.
      Velkamedvědice
      •  
        15.09.2020 11:13

        A se zločinci, kteří rozpoutávají války po celém světě, mající na svědomí miliony životů a desítky milionů lidí nucených opustit své domovy, se bavit budeme?
        Jan47
        • Právě, že ne, jak ti to tady píšou
          15.09.2020 13:35

          ale, asi si to nepochopil, nejvíc nevinných obětí má na svědomí právě komunismus a v Rusku. Taky nejvíc nevinných lidí muselo nuceně opustit svoje domovy - viz násilné stěhování národů v SSSR. Někdo opouští svoji zem kvůli válce a někdo je násilně ze svého domovu vyhnán, když není zabit. Víš alespoň kolik lidí vyhnali komunisti u nás ze svých domovů???? Nevíš????? Tak si prostuduj dějiny. Ne to co tě učili v MLF, a taky ne cos studoval ve vumlu. :-)
          oradapoisson
          • Re: Právě, že ne, jak ti to tady píšou
            15.09.2020 15:21

            Ty si nastuduj, kdo bolševiky v Rusku financoval a dosadil k moci. Tady v diskuzi se o tom nesmí psát i když to bylo i v ČT.
            Jan47
            • Demagodie
              15.09.2020 15:55

              Cílem německé marky bylo svrhnout cara,neprodlužovat válku válku, ne podporovat bolševické vraždění v budoucnu
              Velkamedvědice
              • Re: Demagodie
                15.09.2020 16:23

                Nikdo nemůže vědět, co bylo skutečným cílem. Ani Ty ne. Komunismus by umožňoval nejmocnějším bankéřům maximální kontrolu nad lidmi a jejich maximální vykořisťování. Dnes už mohou tuto ideologii opustit, neboť technika jim poskytuje lepší způsoby kontroly lidí. Jedno však je jisté. Němci zvrhlou komunistickou ideologii vytvořili (Marx, Engels) a zneužili ji pro svůj prospěch. Jednou utrženou lavinu už nebylo možné zastavit. Člověk, který způsobí autonehodu je vinen, i když ji způsobil neúmyslně.
                Jan47
                • Ale běž
                  15.09.2020 22:16

                  Jistěžě , že může- Z historických dochovaných pramenů. pravdu nepřekroutíš. Němci jednoznačně chtěli pomoci bolševikům zvrhnout cara, potažmo neprodlužovat válku. Informace lze dohledat. Můžeš s tím nesouhlasit, ale to je tak asi všechno.
                  Velkamedvědice
                  • Re: Ale běž
                    15.09.2020 22:18

                    https://www.idnes.cz/technet/vojenstvi/jak-vznikl-sssr-lenin-nemecke-penize.A141008_130706_vojenstvi_kuz
                    Velkamedvědice
                    • A Marx
                      15.09.2020 22:20

                      fakt k vraždění Stalina nevyzýval. Překrucuješ dějiny , jak se ti hodí, protže nemáš rád kapitalismus.
                      Velkamedvědice
                      • Re: A Marx
                        15.09.2020 23:08

                        Ten úryvek z knihy Karla Pacnera znám. Oficiální vysvětlení podpory bolševiků ze strany Německa má logiku. Logiku však postrádá podpora Trockého ze strany amerických bankéřů. Ti přece neměli zájem na tom, aby Němci posílili západní frontu vojáky z východu, když USA byly na straně dohodových mocností.
                        Jan47
                        •  
                          16.09.2020 8:01

                          Nenapadlo tě třeba, že bankéři můžou mít jiné cíle a záměry než vláda? Možná napadlo, ale nehodí se ti do tvého devótně proruského vidění světa. Jinak pokud bys studoval dějiny věděl bys, že spojit marxismus s masovým vražděním je výsostně ruský vynález. Po WWI patřili němečtí komunisté k nejsilnějším stranám v Německu a žádné masové vraždění se nekonalo. No to jsem asi přehnal očekávat že je zde možná racionální diskuze.
                          ..
                          •  
                            16.09.2020 16:21

                            O morálce bankéřů vypovídá fakt, že bez jejich peněz by se nemohla uskutečnit žádná válka. Nikdo jiný nedisponuje neomezenými finančními prostředky. Stát si musí od bankéřů půjčit, aby měl na učitele, policajty, hasiče apod. Co teprve na válku. Hitler by bez peněz bankéřů nemohl rozpoutat válku. Tak kdo tedy o ní rozhodl? Hitler nebo bankéři? Nebude asi náhoda, že 1. sv. válka začala pár měsíců po založení FEDu.
                            Jan47
                            •  
                              17.09.2020 8:03

                              Ty máš dobře zatemněno v palici. Války se vedly ještě před vynálezem peněz tím spíše před vynálezem bank. Dříve než emitovaly peníze banky dělal to každý středověký panovník. A válek bylo habaděj. Koneckonců co obuvníci ti mají morálku jakou? Každá armáda potřebuje pro vojáky boty. Ty se svou nenávistí k bankéřům bys udělal vynikající kariéru před 90 lety u NSDAP akorát bys zaměnil výraz bankéři za židobankéři a mohl bys to dotáhnout daloko třeba jako snaživý úředníček Himmler.
                              ..
                              •  
                                17.09.2020 10:15

                                Zatemněno v palici máš Ty a snadno to dokážu. Ve středověku se bojovalo meči a sudlicemi. To nebyla žádná drahá technika. Jak by asi byla vybavena dnešní armáda USA, kdyby byla závislá jen na daňových poplatnících? Odkud bere americký stát na financování bilionových schodků způsobených hlavně zbrojením, chytráku?
                                Jan47
                                •  
                                  18.09.2020 10:32

                                  Jinak výše výdajů na zbrojení v USA je asi 700 mld. Něco přes 3 procenta HDP. Jsi opravdu tak zabedněný, že nechápeš, že tohle jsou pro američany drobné. Kde na šestkrát vyšší podíl zbrojních nákladů bere Severní Korea chytráku.
                                  ..
                                  •  
                                    18.09.2020 13:50

                                    Přečti si po sobě, co píšeš. 700 mld jsou drobné, které ale nemají a musí si je půjčit od bankéřů :-) I pro mne by bylo 700 mld drobné, pokud mi je bankéři půjčí a já je nebudu muset vracet. Takto jsou 700 mld drobné pro každého bezdomovce :-)
                                    Jan47
                                •  
                                  18.09.2020 10:16

                                  Rytíř ve středověku měl extrémně drahou a nákladnou výbavu. Speciálně vycvičeného koně, plátovou zbroj, kvalitní meč... Cenově plně srovnatelné s dnešními Hi-tech zbraněmi. . A kupodivu si ji pořídil i bez banky. Sedlák se sudlicí je přesně ekvivalentem dnešního trhana s kalašnikovem a Toyotou Hilux
                                  ..
                            • Honza
                              16.09.2020 17:40

                              Ty seš komunista jako víno. Škoda slov. Tak FED může za první světovou válku...Promiň, ale ty máš dost a absolutně si nazasloužíš žít jinde než v Rusku, Číně nebo Korei. Nevážíš si ničeho a seš schopný napsat cokoliv. Debata je absolutně zbytečná. Jistě Hitler za válku nemůže. To bankéří chtěli vyhladit židy. A nejhorší je ČNB. Máš plný žaludek, teplo, peníze práci a furt jen brečíš jako děcko. Nikdy v historii Evropy se lidi neměli jako posledních 50 let
                              Velkamedvědice
                              • Re: Honza
                                16.09.2020 18:33

                                Tak mi vysvětli jak by se mohly vést války bez peněz bankéřů. Kde by se vzaly ohromné sumy, které moderní války stojí? Neuhýbej, vyjádří se konkrétně. A ta životní úroveň je na dluh. Bez hypoték by dnes lidé žili pod mostem. A pokud stoupá životní úroveň, tak je to zásluhou technického pokroku. Na to kolikrát za těch 50 let stoupla produktivita, tak by se mohli mít lidé podstatně lépe.
                                Jan47
                                •  
                                  16.09.2020 19:20

                                  A kde je líp? Kdebys chtěl žít? V Africe?? V ČIně? V RUsku ? V Korei??Na dálném východě? V USA??? Nneí to žádná zlatka, lidi nejdou dobráci od kosti..Ale ze všech systému je absolutně nejpřijatelnější...Pokud vím, války vahlašují vlády a jejich vůdcové, ne banky..Jako myslíš, že před FED se na světě neválčilo???
                                  Velkamedvědice
                                  •  
                                    16.09.2020 20:40

                                    Na otázku, kdo by mohl financovat války, když ne bankéři, jsi neodpověděl. Takže to beru jako souhlas, že jedině bankéři jsou schopni financovat moderní války. A bankéř na válku dá peníze, když mu válka vyhovuje. Když nevyhovuje, tak peníze nedá a válka není. Takže on rozhoduje, zda se bude válčit nebo ne. Nikoli politici, kteří jsou z válek obviňováni. Politici jsou pouze loutky v rukou bankéřů a stávají se hromosvodem hněvu lidí, zatímco bankéři jsou hezky v zákulisí nikým nesouzeni. A kdo se má líp? No ten, kdo loupí a drancuje se má líp než jeho oběti. To je logické. Dříve se drancovaly kolonie s pomocí hrubé síly. Dnes se drancují elegantně skrze finanční operace a korupci. Já mám smůlu, uloupené peníze by mi radost neudělaly. Snadno vydělané ano, ale férově.
                                    Jan47
        •  
          15.09.2020 11:24

          Ze spojenci , kteří se zásadně podílí na potlačení komunistických vrahů jistě. Ty radši totalitu, já radši svobodu.
          Velkamedvědice
Aktuální komentáře
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:44Footshop a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:15USA - Změna zaměstnanosti (ADP)
16:00USA - Index ISM v průmyslu
16:00USA - Nově otevřená prac. místa
20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba