Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Něco tu nehraje?

Něco tu nehraje?

15.09.2020 17:36

Akcie některých technologických společností v posledních dnech znatelně oslabily, ale třeba takový Apple je za poslední měsíc stále pár procentních bodů v plusu, od počátku roku více než 30 %. O Applu jsme tu psal před pár týdny, ale nyní bych se k němu rád vrátil. Objevila se totiž jedna hezky formulovaná hádanka, která alespoň na první pohled implikuje, že tu něco nehraje.  

Ona hádanka se netýká ničeho jiného, než valuace zmíněné společnosti a ona formulace je v následujícím grafu. Ukazuje vývoj ceny akcií Applu a toku hotovosti. Poselství tu je celkem jednoduché: Zatímco cena prudce roste, volný tok hotovosti má k růstu mnohem nižší sklony. Ekonom z Crestat Capital k tomuto grafu říká, že by jej zajímalo, jaké vstupy mají ve valuačním modelu všichni ti, kteří se domnívají, že akcie Applu nejsou předražené. 

001 

Zdroj: Twitter

Ke grafu bych nejdříve rád poznamenal, že ono cash flow by měl být volný tok hotovosti (to, co zbude po investicích), který je očekáván v následujících čtyřech čtvrtletích. Konkrétní čísla ale nedovedu identifikovat, na nic nasadit. Rozšiřme proto pohled o druhý graf, který ukazuje, jak se vyvíjel tok hotovosti Applu za posledních čtyři čtvrtletí (bod 1 je poslední čtvrtletí). 

001 

Zdroj dat: Ycharts

Za posledních deset let se toto volné cash flow zvedlo o více než 600 %.  Akcie Applu za posledních deset let posílila o více než 1 200 %. Za posledních pět let akcie posílila o 310 %, tok hotovosti se zvýšil o 20 %. Takže i z tohoto pohledu je relevantní se ptát, k jaké velké fundamentální změně došlo, že investoři jsou nyní za dolar toku hotovosti platit o tolik více, než před lety. V principu jsou odpovědi dvě: Za prvé, jde o bublinu, během jejíhož nafukování se o fundament nikdo moc nestará, pozornost je upřena na trendy, popularitu akcie a podobně. Za druhé, změnilo se něco z fundamentu a konkrétně to musí být něco z následujícího: Musel by se zvýšit očekávaný dlouhodobý růst firmy, či by musela klesnout požadovaná návratnost. Tedy bezrizikové sazby a/nebo riziková prémie. Což znamená riziková prémie celého trhu a/nebo beta Applu (ukazatel rizika relevantního pro tuto akcii).

Hledání odpovědi

Pokud vezmeme data od společnosti Zacks, zjistíme, že beta Applu se v roce 2015 pohybovala kolem hodnoty 0,85 (akcie tedy byla o něco méně riziková, než celý trh). V roce 2016 se ale skokově posunula nad hodnotu 1 (stala se rizikovější, než celý trh). Takže tento pohyb by sám o sobě měl zvyšovat požadovanou návratnost těchto akcií a snižovat ochotu platit za současné cash flow (tj., opak toho, co vidíme v grafu). 

Jak je to s rizikovou prémií celého trhu? Tu lze jen odhadovat a odhady se mohou dost lišit. Například podle následujícího grafu byly prémie v roce 2010 docela vysoko, pak soustavně klesaly, ale v letošním roce se zase zvedly, i když ne na úrovně z roku 2010. Například Aswath Damodaran pak tvrdí, že letos dokonce prémie klesly blízko historickému standardu. Pak by tento vývoj podporoval to, co vidíme v prvním grafu – nižší rizikové prémie rovná se větší ochota platit za současný tok hotovosti. 

001

Zdroj: Twitter

Podobně působí vývoj bezrizikových sazeb. V roce 2010 se totiž výnosy desetiletých vládních obligací v USA blížily až 4 %, dnes se pohybují kolem 0,7 %. Pokud bychom tedy s tím vším spočítali současnou požadovanou návratnost u akcií Applu, dostaneme se na cca 6,75 % (0,7 x 1,1 x 5,5 %). V roce 2010 by to mohlo být více než 9 % (4 % x 0,85 x 6 %). Jaký by to mělo dopad na hodnotu toku hotovosti? V roce 2010 by každých 10 dolarů volného toku hotovosti s předpokládaným 4 % dlouhodobým růstem mělo současnou hodnotu asi 200 dolarů

Nechme nyní těch 10 dolarů růst o výše zmíněných 600 % (na současný tok hotovosti – viz výše). K tomu opět předpokládejme dlouhodobý 4 % růst a výše zmíněnou 6,75 % požadovanou návratnost. Současná hodnota tohoto druhého toku hotovosti je 2 550 dolarů. Tedy asi o 1 200 % více, než oněch 200 dolarů. Což je shodou okolností přesně poměr ceny akcie současné a ceny z počátku roku 2010. 

Jinak řečeno, s těmito parametry a hrubými kalkulacemi první (respektive kombinace druhého a prvního) graf zase tak velkou záhadou není. Může to být těžko uvěřitelné, ale na vše stačí posuny v požadovaných návratnostech a nemusí se ani měnit předpokládaný dlouhodobý výhled (pro rozšíření viz i „jakou hodnotu by měl Apple před 150 lety“). 


 

Čtěte více:

Průmyslová revoluce a překvapivý způsob snižování dluhů
14.09.2020 18:21
Na jednu stranu víme a praxí máme ověřeno, že dluhy se mohou na určité...
Kritik Kremlu a ruský plyn: Může Evropa riskovat?
15.09.2020 6:07
Po otravě kritika ruského Kremlu se mohou stahovat mraky nad budoucnos...
Nikola reaguje na obvinění Hindenburgu, mnohé z nich jen potvrdila
14.09.2020 17:15
Nikola minulý týden zcela popřela zprávu, podle které podváděla invest...
Až čtvrtina ETF by mohla být do roku 2023 spravovaná aktivně
15.09.2020 11:26
Američtí investoři očekávají, že aktivně spravované burzovně obchodova...
Hedgeový veterán sází kvůli tureckému nebezpečí proti dluhu eurozóny
15.09.2020 12:36
Ekonomické problémy Turecka si podle řady investorů tato země způsobil...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení