Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Krogstrup: Dánské zkušenosti s negativními sazbami

Krogstrup: Dánské zkušenosti s negativními sazbami

07.10.2020 5:53
Autor: Redakce, Patria.cz

Negativní sazby budí emoce a otázky ohledně jejich možných vedlejších efektů. Dánsko s nimi má již několikaletou zkušenost, protože jeho centrální banka se od roku 2012 snaží o udržení stabilního měnového kurzu a to znamená, že sazby po většinu této doby musela držet pod nulou. Na stránkách VoxEU na to poukazují Signe Krogstrup, Andreas Kuchler a Morten Spange a popisují, co tato politika skutečně přinesla v praxi.

Ekonomové připomínají, že inflace ve vyspělých zemích je již dlouhodobě utlumená, k tomu dochází k poklesu neutrálních reálných sazeb a centrální bankéři tak stále častěji naráží na to, že nominální sazby se blíží k nule a existuje omezený prostor pro jejich další snižování. Dánsko na tento problém narazilo v roce 2012 kvůli zmíněné snaze o udržení pevného kurzu domácí měny. Centrální banka následně snížila sazby do záporu, později ke stejnému kroku přikročilo Švédsko, Švýcarsko a Japonsko. I zde se ukázalo, že sazby lze snížit pod nulu, ale existence hotovosti znamená, že přece jen existuje určitá hranice, pod kterou sazby klesnout nemohou. 

Obavy spojené s politikou negativních sazeb souvisí například s tím, že u depozit sazby do záporu snižovány nejsou a tudíž negativní sazby centrálních bank mohou výrazně snižovat ziskovost bank. A následně jejich ochotu poskytovat nové úvěry. Jiní zase hovoří o nadměrné ochotě riskovat v prostředí, kde se sazby nachází v záporu, poukazuje se i na možné problémy s monetární transmisí. Krogstrup a jeho kolegové ale zmiňují také studie, podle kterých mají negativní sazby skutečně stimulačních efekt a celkově tedy stále není jasné, kam se v jejich hodnocení přiklonit. Může dánská zkušenost pomoci?

V Dánsku jsou sazby nastavovány s jediným cílem – aby byl udržen pevný kurz k euru. Analýza detailních dat podle ekonomů ukazuje, že přenosové mechanismy fungují v prostředí záporných sazeb dobře. Jinak řečeno, změny sazeb na straně centrální banky jsou stále promítány do posunů sazeb v celém systému. K tomu nebyly nalezeny známky toho, že by se změnil dopad změn sazeb na ceny aktiv. Ekonomové tvrdí, že před poklesem sazeb do záporu vedlo snížení klíčové sazby o jeden procentní bod k poklesu sazeb u depozit o 0,7 procentního bodu, a to během tří měsíců. U záporných sazeb tento efekt zeslábl na polovinu, ale podle ekonomů je stále významný. 

Dánská zkušenost také ukazuje, že i sazby u depozit mohou klesnout do záporu. O tom se pochybuje a někdy se hovoří o tom, že u sazeb z depozit skutečně existuje hranice pevně daná nulou. Ekonomové ale tvrdí, že v únoru letošního roku byly tři čtvrtiny depozit nefinančních firem „úročeny“ negativními sazbami. K tomu začaly některé banky aplikovat negativní sazby i u domácností a u vkladů přesahujících určitou hranici. Ekonomové tak tvrdí, že reakce bankovních sazeb u depozit začíná i v prostředí negativních sazeb vypadat jako běžný přenosový mechanismus monetární politiky. 

Ohledně vývoje na finančních trzích a cen aktiv ekonomové uvádějí, že existují náznaky nadměrného riskování. Některé finanční společnosti se totiž „začaly více hnát za vyššími výnosy“ a stále více investují do alternativních aktiv. K tomu dochází k uvolňování úvěrových standardů, některé banky se orientují na zahraniční klienty. Nicméně regulátor se snaží eliminovat možné excesy tak, aby nedošlo k ohrožení stability finančního sektoru. 

Zdroj: VoxEU

 

Čtěte více:

Sankey: Budoucnost ropných firem a velká výplata dividend
05.10.2020 5:48
Pro ropný průmysl je klíčový vývoj poptávky a ten bude v delším obdob...
Ne všechny dividendy ztracené při pandemii se vrátí k novému normálu
02.10.2020 6:06
Pandemie může na evropských dividendách zanechat nesmazatelnou stopu. ...
Robinhood a drobní investoři mění trhy
02.10.2020 11:26
Obchodovat s akciemi bývalo kdysi složité. Nyní je to v podstatě stejn...
Jak pravda o QE vypadá, kdo z vás to ví?
02.10.2020 20:29
Pozornost řady ekonomů si v posledních dnech vysloužila nová studie. Z...
Nejlehčí část oživení za námi, firmy vstoupily do další fáze reakce na pandemii
05.10.2020 15:49
Oživení americké ekonomiky má tvar „K“ a pokud politici hledí na tu čá...

Váš názor
  • Vlasy mi na hlavě vstávají hrůzou, když si pomyslím, že toto jsou vzdělaní ekonomové ...
    07.10.2020 8:10

    Jak může, proboha, být běžný přenosový mechamismus, když se negativní úrokové sazby přenášdjí do depozit? To přece znamená, že moje úspory klesají. Banky zatím žijí z rezerv a z transakcí. Peněz mají na půjčování díky monetární expanzi také dost, ale jednoho dne se to všechno provalí do reálné ekonomiky. Je to je extrémní keynesianismus a tito "ekonomové" bu´d doufají, že vyvolaný růst vydrží alespoň ještě nějakou dobu, nebo jim je to úplně jedno. Samozřejmě, že držitelé peněz se budou hnát za jinými aktivy. To neníexces, to je zoufalý pokus o fungování. Kde mají banky vydělávat? Celé to povede jen bublinám, firemním zombiím, nárůstům deficitů a nakonec to celé praskne. Copak Dánsko, to je malé, každý Dán může investovat u sousedů ... ale ve velkém ...
    Pracovitý Prosecký
    • Re: Vlasy mi na hlavě vstávají hrůzou, když si pomyslím, že toto jsou vzdělaní ekonomové ...
      07.10.2020 8:59

      Pokud z peněz na účtu bude ubývat nejen inflací (to většina lidí zkousne neb 'číslo' zůstává stejné i když se za to méně koupí), ale i reálně záporným úrokem (zmenší se 'číslo'), pak tam ty peníze nebudou dávat. Záporný úrok je ve velkém možný jen pokud budou pouze elektronické peníze ('číslo' na účtu) a nebude existovat hotovost. To je můj názor.
      OP
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data