Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Formování silnější postpandemické ekonomiky ASEAN+3

Formování silnější postpandemické ekonomiky ASEAN+3

09.10.2020 6:09

Moderní mezinárodní finanční soustava se vyvinula ze zkázy druhé světové války. Od té doby ji vytrvale utvářejí historické propady – naposledy globální finanční krize roku 2008.

Pandemie COVID-19 dnes globální finanční soustavu podrobuje další náročné zkoušce. Význam regionální finanční spolupráce přitom dále zdůrazňuje bezprecedentní výzva, jíž čelí region ASEAN+3 – deset členů Sdružení států jihovýchodní Asie (Brunej, Kambodža, Indonésie, Laoská LDR, Malajsie, Myanmar, Filipíny, Singapur, Thajsko a Vietnam) plus Čína, Japonsko a Korea.

Od asijské finanční krize roku 1997 ekonomiky ASEAN+3 v oblasti finanční bezpečnosti svědomitě posilují regionální opatření. Každoroční schůzka ministrů financí a guvernérů centrálních bank ASEAN+3 je ústředním bodem regionální spolupráce zaměřené na upevňování hospodářské a finanční odolnosti.

Země ASEAN+3 se v roce 2000 rozhodly za tím účelem zřídit Čiangmaiskou iniciativu (CMI), finanční záchrannou síť regionu. CMI byla sítí bilaterálních swapových uspořádání mezi zeměmi ASEAN+3, jejímž cílem bylo v dobách nouze poskytovat členům likviditu v amerických dolarech a doplňovat finanční pomoc od Mezinárodního měnového fondu.

V březnu 2010, po globální finanční krizi, se CMI vyvinula v Dohodu o multilateralizaci Čiangmaiské iniciativy (CMIM), podle níž budou zúčastněná swapová uspořádání nadále podléhat jednotné dohodě a centralizovanému rozhodovacímu orgánu. Velikost facility CMIM byla stanovena na 120 miliard dolarů.

Od svého zavedení byla dohoda o CMIM dvakrát aktualizována. První dodatek v roce 2014 zdvojnásobil výši ujednání na 240 miliard dolarů a část „odpojenou od MMF“ – maximální částku, jež je členům dostupná bez spolufinancování MMF – zvýšil z 20 % na 30 %.

Druhý dodatek, jehož cílem je podpořit flexibilitu při spolufinancování za využití pomoci od MMF a posílit koordinaci s Fondem, nabyl účinnosti v červnu.

Na svém posledním setkání dne 18. září si ministři financí a guvernéři centrálních bank ASEAN+3 vyměnili názory na globální a regionální ekonomické vyhlídky, jakož i na politické reakce na rizika a výzvy vyplývající z pandemie COVID-19. Během posledních několika měsíců tvůrci politik v regionu zavedli v souvislosti s pandemií mimořádná opatření ve formě cílené fiskální, měnové a úvěrové podpory domácností a firem a dopřávali finanční soustavě regulatorní zdrženlivosti a likviditní podpory.

Za této situace ministři financí a guvernéři centrálních bank ASEAN+3 oznámili včasnou a historickou dohodu na posílení CMIM, která členům dozajista pomůže lépe se vypořádat se zvýšeným rizikem a nejistotou, jež přináší pandemie. Nejnovější vylepšení dohody umožní členům přístup až ke 40 % facility CMIM bez spolufinancování MMF. Nadto se členové dohodli, že formulují možnost využít ke krizovému financování CMIM vedle dolaru vlastní měny, na dobrovolném a poptávkou taženém základě.

Tyto dodatky, které vejdou v účinnost po završení ratifikačního procesu ve všech členských zemích ASEAN+3, dále posílí CMIM jako robustní a spolehlivý mechanismus regionální svépomoci a upevní jeho důležitost a význam v globální síti finanční bezpečnosti.

Důležitou úlohu „důvěryhodného rodinného lékaře“ při podpoře členů uskupení v tomto ohledu hraje Úřad ASEAN+3 pro makroekonomický výzkum (AMRO), založený v roce 2011 s pověřením uskutečňovat regionální makroekonomický dohled a napomáhat realizaci CMIM. V dnešním prostředí je ještě podstatnější mandát AMRO přispívat k regionální ekonomické a finanční stabilitě. Pod vedením Doi Tošinoriho vytváří AMRO včasné analýzy a zprávy o regionálních dopadech pandemie s cílem podporovat tvorbu politik v členských zemích.

Pandemie COVID-19 si od svého propuknutí vyžádala velkou oběť na lidských životech i národních ekonomikách. Tvůrci politik v regionu ASEAN+3 zavedli nezbytná opatření k potlačování dalšího přenosu koronaviru, což nevyhnutelně postihlo ekonomickou aktivitu. Za situace, kdy se globální ekonomika rostoucí měrou propojuje, potvrzují poruchy v mezinárodních dodavatelských řetězcích a potíže sužující mnoho průmyslových odvětví důležitost zmírňování zranitelnosti regionu ekonomickými a finančními šoky. Povzbuzuje nás pokrok CMIM a AMRO coby významných nástrojů k posilování odolnosti našich ekonomik.

Přestože se letos v mnoha ekonomikách předpovídá strmý propad růstu, očekáváme, že ekonomika ASEAN+3 se v nezbytné lhůtě odrazí ode dna – už teď se objevují známky zotavení. Vzhledem k nejistému vývoji pandemie však země ASEAN+3 zůstávají ostražité a ústup od opatření souvisejících s pandemií budeme plánovat s obezřetností, abychom v regionu zabezpečili růst a finanční stabilitu.

Konečně se ministři financí a guvernéři centrálních bank ASEAN+3 zavazují zůstat rezolutní ve svém odhodlání prosazovat otevřený a na pravidlech založený multilaterální systém obchodu a investic a upevňovat regionální spolupráci a integraci.

Asó Taró, bývalý premiér Japonska (2008-09), je japonským vicepremiérem a ministrem financí. Le Minh Hung je guvernér Státní banky Vietnamu. Japonsko a Vietnam společně předsedají Postupu ministrů financí a guvernérů centrálních bank ASEAN+3 v roce 2020.

Copyright: Project Syndicate, 2020.
www.project-syndicate.org

 
 

Čtěte více:

HBR: Aristoteles a pandemie
07.10.2020 10:52
Neustále děláme chyby jen proto, že o věcech rozhodují ti špatní lidé....
Čínský nástup a americká „slabina“
05.10.2020 17:35
Čína po svém vstupu do Světové obchodní organizace dokázala naplno vyu...
Dividendové žně?
06.10.2020 17:40
U společností, které jsou pod tržním a následně finančním tlakem, obvy...
Trump překvapivě hodil vidle do dalších stimulů, otevírá tak dveře Fedu
07.10.2020 12:49
Prezident Donald Trump ohromil své poradce a spojence v Kongresu tím, ...

Váš názor
  • Každý, kdo země ASEAN navštívil,
    09.10.2020 9:58

    Každý,kdo země ASEAN navštívil, ví, že jde o silné dynamické ekonomiky, vhodně vyvažující vliv kontinentální Číny (i spoluprací s ní) a tvořčící velkou konkurenci EU. Je jen otázkou času, kdy Dolar a Euro přestanou v jejich transakcích hrát důležitou roli. Chápu, že Patria nemá analytickou kapacitu na to, aby kriticky zhodnotila to, co se vzletně píše na serveru AMRO, nebo promítá na velkoplošných obrazovkách na letišti v Bangkoku a realitu (jistě bude o dost méně růžová). To by mělo být úlohou markeekonomů, placených z daní.
    Pracovitý Prosecký
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:18Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data