Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dividendové žně?

Dividendové žně?

06.10.2020 17:40

U společností, které jsou pod tržním a následně finančním tlakem, obvykle uvažujeme o tom, že by měly snižovat výplatu hotovosti akcionářům. A namísto dividend a odkupů posilovat svou rozvahu. Tedy dělat kroky, které by jim pomohly přečkat těžké období. Co ale firmy, u kterých se nečeká, že by kdy přišlo zlepšení? U nich by z hlediska akcionářů byl nejlepší řízený úpadek bez zbytečných pokusů o záchranu, které by jen plýtvaly penězi na neproduktivní investice. Paul Sankey se domnívá, že právě toto je relevantní scénář pro ropné společnosti (viz Sankey: Budoucnost ropných firem a velká výplata dividend) a já bych dnes této tezi chtěl dnes věnovat.

Předně je dobré zmínit, že ropné společnosti alespoň teoreticky mohou postupně úplně změnit svůj byznys model a zaměření, odklonit se od fosilních paliv a najít nový zdroj příjmů. Nabízí se samozřejmě zelené energie a v tomto smyslu by na tom byl Exxon a spol. podobně, jako tradiční automobilky snažící se vypořádat s nástupem elektromobility. K tomu může někdo tvrdit, že ropy se ještě dlouho nezbavíme, takže hovory o nějakém úpadku nemají moc smysl. 

Pan Sankey ovšem o postupném útlumu, neřkuli úpadku hovoří. Podle něj by bylo nejlepší, kdyby ropné firmy neplýtvaly penězi a vyplácely maximum toho, co ještě vydělají, svým vlastníkům. Podívejme se, o čem tu potenciálně hovoříme. Exxon v minulém roce na provozním toku hotovosti vydělal necelých 30 miliard dolarů, po investicích mu zbylo 5,36 miliard dolarů (za posledních 12 měsíců je více než 1 miliardu v záporu). Oněch cca 5 miliard dolarů je výrazně méně, než v předchozích dvou letech, kdy vydělal 16,5 a 14,5 miliard dolarů volného toku hotovosti (to, co je k dispozici akcionářům, věřitelům a na akvizice). 

Dividendu má Exxon nyní nastavenu na necelých 15 miliard dolarů. Takže v podstatě na to, že jeho volný tok hotovosti bude dlouhodobě na standardu let 2017, 2018 s tím, že dluhy se v podstatě nebudou měnit (staré budou refinancovány novými). Menší tok hotovsti by znamenal nutnost snížení dividendy. Pokud by tedy měl nastat nějaký posun od ropného gigantu k zelenému trpaslíkovi, tak firma bude v první řadě řešit to, že současná dividenda je neudržitelná a je třeba splácet dluhy. 

Morningstar tvrdí, že dividenda ohrožená u Exxonu není, ale i tento názor ukazuje, že u těchto firem se nyní řeší něco trochu jiného, než dividendové žně. Výše uvedené má ale jeden velký otazník: Investice. V roce 2017 a 2018 Exxon investoval kolem 16 miliard dolarů, za posledních 12 měsíců dokonce více než 20 miliard dolarů. Pan Sankey zřejmě předpokládá, že tyto peníze by z valné většiny šly po uznání toho, že ropná éra je u konce, právě akcionářům. 

Pak jde tedy „jen“ o to, jak by klesalo provozní cash flow a jak by firma omezovala investice. Každopádně na konci roku 2019 měl Exxon necelých 50 miliard dolarů neprovozních závazků. A celý „úpadkový“  obrázek tak netvoří jen známé neznámé „pokles provozního toku hotovosti, pokles investic, dividendy“, ale také (hlavně) nutné splátky dluhu v případě, že se firma bude zmenšovat. V jednom extrému scénářů by Exxon dokázal omezovat investice mnohem více, než by klesal provozní tok hotovosti, utáhl by splátky dluhů a mohl dokonce přechodně navýšit dividendy. S tím, že na konci tohoto procesu bude nová firma s udržitelným byznys modelem. Existuje ale i extrém druhý, kde se řeší hlavně dluhy. 

To, že dividendová budoucnost není u ropných firem zdaleka jasná, dokazuje BP, která oznámila snížení dividendy. Důvodem je současný stav trhu a snahy o přechod na zelenou budoucnost. Pokud to dobře chápu, tak logika pana Sankeyho je taková, že právě ony snahy o přechod na zelenou jsou chybou (přesněji řečeno vysoké investice s nimi spojené). Namísto toho by ropné firmy měly prostě vyplatit to, co jsou ještě schopny generovat, vlastníkům. Každopádně dalším důvodem, proř BP omezilo, dividendu, jsou dluhy. A jsme opět u toho, co jsem psal výše. 

Ještě dodám, že například S&P Global Market Intelligence čeká, že letos by se tržby BP měly pohybovat na necelých 190 miliardách dolarů (porovnatelné s rokem 2016), za devět let by měly být na více než 300 miliardách dolarů. EBITDA by se měla zvednout z 31 na 54 miliard dolarů, marže by měla vzrůst z 11,4 % na 18 % (tedy historicky číslo nevídané). Nevím, jaké předpoklady za těmito projekcemi stojí, ale je celkem zřejmé, že S&P Global Market Intelligence minimálně v následujícím desetiletí nějaký útlum této společnosti nečeká. A podobné to je i u Exxonu.



Čtěte více:

Sankey: Budoucnost ropných firem a velká výplata dividend
05.10.2020 5:48
Pro ropný průmysl je klíčový vývoj poptávky a ten bude v delším obdob...
Buffett, nebo Beckham? Malé IPO si půjčují velká jména, aby prodaly akcie
02.10.2020 15:29
Co mají bývalá fotbalová hvězda David Beckham, šachový velmistr Magnus...
MIT: Facebook chce zlepšit umělou inteligenci tím, že umožní lidem ji rozložit
06.10.2020 16:01
Explozivní úspěch, který v posledních zhruba deseti letech slaví umělá...
Duy: Optimisté mají možná pravdu a Fed může čelit zábavným otázkám
05.10.2020 14:31
James Bullard, který stojí v čele Fedu v St. Louis, očekává rychlé oži...
Ritholtz: Deset nejhorších hlášek na akciovém trhu
06.10.2020 10:55
Známý investor Barry Ritholtz na svém blogu The Big Picture kritizuje ...
Epiq: Počet firemních bankrotů v USA letos zatím stoupl o třetinu
06.10.2020 9:33
Počet firemních bankrotů ve Spojených státech v prvních třech čtvrtlet...

Váš názor
  •  
    23.10.2020 9:54

    Ty investice nešli do obnovitelných zdrojů. Třeba Shell investoval jen směšných 5% investic do obnovitelných zdrojů energie. Ale mluvení o tom bylo půlka jejich výroční zprávy. Už jim v tom ujel vlak jako IBM cloud. Od Shellu a Exonu ruce pryč. Leda jako spekulaci, že ropa bude opět za 60 dolarů a akcie se zdvojnásobí a pak jí prodat.
    czinvestor
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university