Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Co by Keynes poradil nové americké vládě?

Víkendář: Co by Keynes poradil nové americké vládě?

21.11.2020 9:10
Autor: Redakce, Patria.cz

Joe Biden převezme pravděpodobně v lednu funkci amerického prezidenta a bude čelit jednomu významnému ekonomickému rozhodnutí: Měla by pro něj být prioritou hospodářská reforma, nebo podpora oživení? Na stránkách TwinCities.com to tvrdí monetarista Scott Sumner, který se domnívá, že prioritou by nyní mělo být oživení. A mimo jiné argumentuje zkušenostmi z historie.

Sumner připomíná, že podobnému problému čelil v roce 1933 Franklin Roosevelt. Ekonomika se tehdy nacházela v hlubokém útlumu a prezident se rozhodl pro obojí – pro její podporu i pro reformy. Sumner toto období analyzoval a na základě svého výzkumu tvrdí, že kroky zaměřené na pomoc ekonomice skutečně pomohly. Nicméně reformy ji naopak krátkodobě brzdily a tudíž šly proti snahám o oživení.

Sumner dodává, že „v té době velmi vlivný ekonom John Maynard Keynes, který je hrdinou dnešních progresivních politiků, dospěl k podobným závěrům“. Keynes totiž psal o takzvaném National Industrial Recovery Act v tom smyslu, že jde o reformu, která pravděpodobně brzdí ekonomiku, byla implementována ukvapeně a mylně vydávána za něco, co oživení naopak prospěje. NIRA totiž mimo jiné přinesl plošné zvýšení mezd asi o 20 %, a to v době, kdy panovala vysoká nezaměstnanost. Podle Sumnera je tento krok dnes obecně vnímán jako něco, co bránilo ekonomice v cestě vzhůru i přesto, že probíhala fiskální stimulace a došlo k devalvaci měnového kurzu.

Joe Biden chce konkrétně prosadit zvýšení federální minimální mzdy na 15 dolarů za hodinu a Sumner píše, že „mezi ekonomy se o vhodnosti tohoto kroku intenzivně debatuje“. On sám podle svých slov preferuje daňové kredity, které by „poslaly dolary do kapes těch, kteří vydělávají nejméně a zároveň nezvedají náklady firmám a nepůsobí negativně na zaměstnanost“. Sumner navíc poukazuje na to, že jednotlivé státy USA mají minimální mzdu nastavenou jinak, liší se v nich produktivita i životní standard. A to hovoří proti plošným reformám v této oblasti.

I kdyby se nová americká vláda rozhodla pro zvýšení minimální mzdy, měla by podle ekonoma počkat pár let tak, aby nepodkopala současné ekonomické oživení a nevyvolala další negativní šok. Zvýšení minimální mzdy bude mít totiž menší negativní dopad na zaměstnanost v době, kdy bude trh práce silný. Nyní je navíc důležité, aby co nejmenšímu tlaku čelila těžce zkoušená odvětví, jako jsou restaurace, hotely a podobně.

Co kdyby Kongres neschválil další fiskální stimulaci? Sumner uklidňuje, že i v takovém případě existují další nástroje podpory hospodářského růstu. Mohlo by jimi být třeba rozšíření programu nákupu aktiv, pokud by Fed začal kupovat třeba korporátní obligace. A k tomu bude mít Bidenova vláda velký prostor pro podporu ekonomiky tím, že zruší cla a další opatření brzdící mezinárodní obchod a následně investice firemního sektoru. K tomu by podle ekonoma pomohla podpora imigrace vzdělaných lidí, kteří v Americe často zakládají nové firmy. Naopak zvýšení daní korporátního sektoru by mělo být pozdrženo minimálně několik let.

Federální vláda by pak podle Sumnera měla podpořit jednotlivé státy ve výstavbě dostupného bydlení, které mimo jiné brání některé zájmové skupiny. Výsledkem je negativní dopad na hospodářství s tím, že řada lidí nemůže pracovat tam, kde by si přála, včetně Silicon Valley. Progresivní demokraté nebudou mít podle ekonoma z jeho návrhů asi radost, ale on jim opět připomíná Keynese. Ten v roce 1933 tvrdil, že právě „silná ekonomika je tím nejlepším způsobem, jak vytvořit politický kapitál nutný pro provádění reforem“.

Zdroj: TwinCities.com


Čtěte více:

Project Syndicate: Bidenovo vratké vítězství
14.11.2020 15:29
Joe Biden přežil vysilující volební kampaň i napínavé volby. Nyní musí...
Investiční firmy a právníci podporovali hlavně Bidena, realitní společnosti Trumpa
18.11.2020 14:37
Ekonom Tim Taylor si všímá analýzy, kterou na svých stránkách zveřejni...
Joe Biden: Balík pomoci americké ekonomice musí být schválen rychle
17.11.2020 8:43
Balík pomoci americké ekonomice stižené dopady pandemie covidu-19 je t...
Přepočet hlasů potvrdil Bidenovo vítězství ve státě Georgia
20.11.2020 8:42
Přepočet hlasů ve státě Georgia zde v amerických prezidentských volbác...

Váš názor
  • Reforma?
    22.11.2020 10:40

    ZVýšení minimální mzdy je sociální krok, žádná reforma. Je smutné, že se musí růst stimulovat zvyšováním dluhu. Správné je odbourat bariéry mezinárodního obchodu (ale i v Číně), podpořit imigraci, investice a podnikání vůbec. Někdo by také Američanům měl říct, že jsou v konkurenci s jihovýchodní Asií a že už nemají praktick žádnou konkurenční výhodu, tj. že by měli mít i stejně nízké mzdy!
    Pracovitý Prosecký
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data