Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Atraktivita bankovních akcií

Atraktivita bankovních akcií

20.01.2021 17:26

Nedávno jsem tu psal o několika rotačních tématech – přesunech investorů od firem a sektorů dříve preferovaných k těm, které byly spíše zanedbávané. Do druhé skupiny patřily v minulém roce i energetické společnosti a finanční sektor. Právě jemu bych se zde chtěl věnovat a to včetně banky, která je podle Morningstar silně podhodnocena a zároveň má „wide moat“, tedy velkou konkurenční výhodu.

Březnový propad trhu v minulém roce nejvíce odnesla energetika, která se relativně k lednu propadla asi o 60 %. Druhým největším propadem prošel právě finanční sektor, který jednu chvíli odepisoval více než 40 %. Ale zatímco energetika je nyní stále hluboko v záporu, finance se v posledních dnech dostaly do mírného plusu:

banky blue chip 1

Zdroj: Twitter

Včera jsem tu psal o Kelloggu, jehož akcie jsou podle Morningstar asi 25 % pod svou fundamentální hodnotou, hned za ním je v žebříčku Morningstar Wells Fargo. Analytik Eric Compton ohledně dlouhodobého výhledu této firmy míní, že má sice za sebou skandály, ale stále je bankou, která patří mezi špičku ohledně schopnosti přilákat střadatele, vyniká prý i svým risk managementem a efektivitou provozu. Poslední čtvrtletní výsledky prý byly „ok“, i když stále dochází k prudkému poklesu čistých úrokových příjmů NII (rozdíl mezi přijatými a placenými úroky). V roce 2021 by pak NII měly podle managementu klesnout o  8 – 11 %. 

Na výsledky firmy také stále znatelně doléhá tzv. asset cap. Fed totiž v reakci na skandál s otevíráním falešných účtů na banku v roce 2018 uvalil i toto zastropování výše aktiv a například Bloomberg odhaduje, že tento strop stál WF doposud asi 4 miliardy dolarů. Není zatím jasné, kdy by měl být strop uvolněn, například Deutsche Bank se podle Fool.com domnívá, že k tomu dojde již během následujícího půl roku. 

Můj pohled na valuaci: Valuačnímu pohledu na banky se tu věnuji „tak maximálně jednou za deset let“. Jde totiž o firmy specifické, u nichž nemá velký smysl jinak velmi vypovídající měřítko, kterým je volný tok hotovosti. Používá se tak často například poměr tržní a účetní hodnoty akcie, což je ale spíše nacenění, než valuace. Ale pokud bychom předpokládali, že management bank dokáže obstojně odhadnout budoucí schopnost banky generovat cash flow a podle toho nastaví dividendu, měla by právě ona být relevantním vodítkem. Jak to tedy vypadá u WF? 

WF má betu (ukazatel systematického rizika) na hodnotě 1,27, je tedy o něco rizikovější než celý trh a požadovaná návratnost vychází na 8,1 %. V roce 2019 vyplatila banka na dividendách pro běžné akcie 8,2 miliardy dolarů, za posledních 12 měsíců to bylo 6,5 miliardy dolarů. Pokud by tato dividenda stagnovala, její současná hodnota by dosáhla 85,7 miliardy dolarů. Kapitalizace se pohybuje kolem 132 miliard dolarů, takže trh čeká růst dividendy. Podle mých kalkulací konkrétně asi o 3,2 % ročně. Pokud bychom pak pro letošní rok nastavili dividendu na oněch 8,2 miliardy dolarů, kapitalizaci by ospravedlnil asi 2 % růst této dividendy. Jinak řečeno, pokud by banka dokázala dvou dividendu dlouhodobě zvyšovat rychleji, je její akcie podhodnocená.

Pro srovnání: Bank of New York Mellon byla podle Morningstar na počátku ledna zhruba férově naceněna. Její beta je na hodnotě 1,07, kapitalizace na 40 miliardách dolarů, za posledních 12 měsíců vyplatila na dividendě 1,12 miliardy dolarů, to samé platí o roku 2019.  Na ospravedlnění kapitalizace by pak banka podle mých kalkulací musela svou dividendu  zvyšovat asi o 4,3 % ročně. V principu to tedy odpovídá pohledu Morningstar – u „férově naceněné“ BNY kapitalizace implikuje vyšší růsty dividend, než u (údajně) podhodnocené WF. 

Křivka a fintech

V souvislosti s americkými bankami a jejich ziskovostí je významným tématem sklon výnosové křivky a sazby. Obecně se předpokládá, že čím větší je rozdíl mezi krátkodobými a dlouhodobými sazbami, o to větší jsou NII, protože nemalá část peněz financujících banky je krátkodobější povahy, zatímco její aktiva jsou zase často dlouhodobější povahy. Tomuto vztahu bych se rád věnoval zítra detailněji, dnes se jen podívejme, jak by to s výnosovou křivkou mohlo vypadat. Jak ukazuje následující graf, podle průzkumu BofA je nyní očekávání většího sklonu výnosové křivky nejsilnější od roku 2005:

banky blue chip 2

Zdroj: Twitter

A z dlouhodobějšího hlediska je možné ve vztahu k bankám uvažovat i o tom, jaký vliv bude, či nebude mít fintech. Není to asi něco, co by hýbalo s cenami akcií bank již nyní, ale zajímavý byl třeba pohled od Money and Banking (viz Víkendář: Budou technologické firmy nahrazovat tradiční banky?). Krátce řečeno pokud budou banky schopny poskytovat „kvalitní a levnou službu“, udrží si své klienty. A růst významu technologických firem ve finanční oblasti zůstane minimálně ve vyspělých zemích omezen. „Pokud ne, podívejte se, co se děje v Číně,“ psali na Money and Banking.

 

Čtěte více:

Banky v eurozóně zpřísní v 1Q přístup k úvěrům, firmám chybí bilion eur
20.01.2021 13:43
Banky eurozóny v prvním čtvrtletí pravděpodobně dále zpřísní přístup k...
Komentář: Výsledky Goldmanů zářným příkladem vítězství investičního bankovnictví
19.01.2021 18:02
Jestli nějaká část bankovního sektoru odchází z koronakrize jako vítěz...
Objem hypoték stoupl loni na rekordních 254 miliard Kč. Průměrná sazba v prosinci opět nižší
20.01.2021 11:18
Objem poskytnutých hypoték v Česku loni stoupl o 40 procent na rekord...
Obchodníci z Morgan Stanley navyšují rekordní zisky banky
20.01.2021 14:05
Banka Morgan Stanley reportovala za 4Q čisté výnosy ve výši 13,6 milia...
Temná chvíle ještě neskončila. Pět otázek pro ECB
20.01.2021 16:24
Jenom měsíc poté, co přišla s novou podporou pro ekonomiku eurozóny, b...

Váš názor
  •  
    21.01.2021 11:07

    Neměla by výše uvedená valuace zohledňovat celkovou distribuci akcionářům, tj. včetně zpětných odkupů akcií? Ty jsou typicky u amerických bank stejné nebo ještě větší než výplaty dividend. Např. u WF to bylo v roce 2019 takto: 30.2 billion in capital returned to our shareholders through common stock dividends and net share repurchases,
    Doktoros
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení