Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Project Syndicate: Fed musí opět zabrat

Project Syndicate: Fed musí opět zabrat

29.01.2021 14:55

Bezprecedentní fiskální stimulace spuštěná ve Spojených státech od začátku pandemie covidu-19 si žádá souměřitelnou dodatečnou měnovou stimulaci. Restrikce vyhlášené s cílem omezit šíření koronaviru způsobují nejhlubší globální recesi od druhé světové války.

Vládami uvalené zákazy vycházení se liší co do délky i intenzity, což patrně přetrvá, neboť zdravotní hrozby, jež pandemie přináší, se vyvíjejí. Existují ale také značné odlišnosti v míře, do jaké veřejně nařízená omezení doplňují a upevňují soukromě uvalené a vymáhané restrikce chování. Každopádně skutečnost, že aktuální recesi jsme si přivodili sami, poskytuje důvody k optimismu ohledně rychlosti zotavení, již můžeme očekávat, jakmile bude současná zdravotní pohroma pod kontrolou.

Připomeňme, že ačkoli byl virus zjištěn v lednu 2020, rozsah a dosah nadcházející hospodářské újmy začaly být zřejmé až v březnu. V prvním čtvrtletí roku 2020 klesal reálný (inflačně očištěný) HDP v USA anualizovaným 5% tempem, pak se ale ve druhém čtvrtletí propadl o 31,4 %. Ve třetím čtvrtletí, když došlo k uvolnění lockdownů a soukromý sektor se naučil nové podmínky lépe zvládat, se americký reálný HDP vyhoupl zpět úctyhodným anualizovaným tempem dosahujícím 33,4 %, byť zaostal hluboko pod úrovní, která se počátkem roku očekávala. Poslední čtvrtletí pravděpodobně přineslo další oslabení (oficiální data nejsou dosud k dispozici) a přinese je také první čtvrtletí roku 2021, vzhledem k nedávným mutacím viru a souvisejícímu návratu restrikcí.

Obrázek neúplného zotavení dále podporují údaje z trhu práce, které naznačují, že se blíží další ekonomická oslabení. Podle Úřadu statistik práce USA v prosinci 2020 dosáhla míra nezaměstnanosti 6,7 %. To je rozhodně lepší než míra ve výši 14,8 % zaznamenaná v dubnu 2020, ale také výrazně horší než 3,5% výsledek z loňského února. Ztráta 22 milionů pracovních míst od března do dubna 2020 zdůrazňuje jak závratnou škodu zapříčiněnou lockdowny, tak potenciální rychlost zotavení; vždyť už loni od dubna do prosince se do práce vrátilo 16 milionů lidí.

Je to do velké míry tím, že fiskální reakce USA na pandemii je takřka ohromující. Než byl loni v březnu schválen zákon o koronavirové pomoci, úlevách a ekonomickém zabezpečení (CARES) v hodnotě 2,2 bilionu dolarů, byla týž měsíc schválena samostatná stimulační opatření ve výši 200 miliard dolarů. V prosinci pak byla uzákoněna pandemická pomoc ve výši 900 miliard dolarů. Konečně administrativa Joea Bidena teď prosazuje balík v hodnotě 1,9 bilionu dolarů.

Bidenův plán by fiskální reakci USA na pandemii dostal na 5,2 bilionu dolarů, což je zhruba čtvrtina amerického ročního HDP. Pro srovnání, primární fiskálněpolitická reakce na globální finanční krizi v podobě zákona o americkém zotavení a reinvesticích z roku 2009 činila celkem asi 800 miliard dolarů.

Třebaže částka 5,2 bilionu dolarů bude zřejmě zúřadována během dvou či více let, stimulace dosahující 12 % HDP ročně by stále měla vyvolávat obavy jak o fiskální udržitelnost, tak z vytěsňování soukromých výdajů citlivých na úrokové sazby. Ačkoli je tedy dál namístě uskutečňovat další fiskální stimulaci, musí ji doprovázet vhodná měnová politika. Řečeno jednoduše, další federální fiskální schodky je nutné monetizovat.

Ovšemže, Federální rezervní systém USA odváděl dosud skvělou práci. Od března 2020 se jeho bilance rozšířila o 70 %, ze 4,2 bilionu dolarů na víc než 7,4 bilionu dolarů, přičemž cenné papíry (veřejné i soukromé), jež přímo drží, se rozrostly z 3,9 bilionu dolarů na 6,8 bilionu dolarů. Na straně pasiv má pak většina nárůstu podobu větších rezervních bilancí (vklady depozitních ústavů) a větší bilance ministerstva financí.

Fed se teď ale musí také připravit na skupování federálního dluhu vydaného ministerstvem financí k pokrytí jeho nejnovějších fiskálních ambicí. To znamená nutnost rozšířit vlastní bilanci až o 2,8 bilionu dolarů, aby zohlednil prosincový zákon o konsolidovaných položkách v objemu 900 miliard dolarů a chystaný Bidenův balík za 1,9 bilionu dolarů.

Taková aktivita ze strany Fedu by zmírnila obavy o fiskální udržitelnost a z vytěsňování soukromých investorů. Byť by monetizace deficitu mohla zesílit inflační obavy, jsem přesvědčen, že podstoupit takové riziko se vyplatí. Vždyť v ekonomice jsou stále značné nevyužité rezervy, v důsledku čehož je nepravděpodobné, že by monetizace nejnovějších stimulačních balíků měla významný inflační dopad. Újma zapříčiněná jakýmkoli překvapivým návratem inflace by navíc byla téměř jistě zvladatelná.

Inflace se nejspíš znovu nestane největší obtíží přinejmenším až do posledního čtvrtletí roku 2021. Do té doby nutnost vypjatější fiskální a měnové stimulace potlačí podstatný pokrok v očkování proti covidu-19 a léčbě nemoci. Měnová a fiskální ukázněnost, bude-li vhodně načasovaná a inteligentně rozmyšlená, pak dokáže odvrátit a utlumit veškeré inflační podněty, aniž by ekonomiku převracela zpět do recese.

Buitler Project Syndicate Fed bondy


Willem H. Buiter je hostujícím profesorem mezinárodních a veřejných věcí na Kolumbijské univerzitě.

Copyright: Project Syndicate, 2021.
www.project-syndicate.org



 

Čtěte více:

Pomalu postupující hospodářská krize Turecka
09.01.2021 16:02
Současné ekonomické a finanční strasti Turecka by neměly nikoho překva...
Jak by firmy měly zužitkovat digitalizaci
17.01.2021 14:39
Není tajemstvím, že chod firem, systémů a celých modelů podnikání se v...
Čínský dluhový stisk Afriky
23.01.2021 15:12
Pandemie staví vysoce zadlužené chudé země před osudové dilema. Jak si...
Project Syndicate: Nevyhnutelnost německých stimulů
24.01.2021 15:02
Svým vítězstvím ve volbě předsedy Křesťanskodemokratické unie Německa ...

Váš názor
  •  
    29.01.2021 15:56

    a v čem konkrétně se ta nejhlubší globální recese projevuje??? akcie jsou na rekordních úrovní....v celém světe svižně rostou ceny nemovitostí.....nemám nikoho v okolí, který by strádal.....jenom aby ta komedie nebyla pouze výmluvou něčeho co přijde. Státy jsou přdluženy, tak by nebylo od věci inflací dluh umořit....
    abc1
Aktuální komentáře
25.04.2024
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.