Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čínský dluhový stisk Afriky

Čínský dluhový stisk Afriky

23.01.2021 15:12

Pandemie staví vysoce zadlužené chudé země před osudové dilema. Jak si loni v dubnu posteskl etiopský premiér Abiy Ahmed, laureát Nobelovy ceny míru, lídři jsou nuceni si vybrat, jestli budou „dál splácet dluh, anebo zdroje přesměrují do záchrany životů a živobytí“. Když zvolí to druhé, často se budou muset zpovídat Číně – největšímu bilaterálnímu věřiteli Afriky.

Aby Etiopie mohla reagovat na covid-19, bylo podle Ahmeda nezbytné moratorium na splátky dluhu. Takové moratorium mělo Etiopii – jedné z nejchudších zemí světa – ušetřit 1,7 miliardy dolarů od dubna 2020 do konce roku a 3,5 miliardy dolarů v případě prodloužení do konce roku 2022. Účinná reakce na covid-19, poznamenal tehdy, by stála tři miliardy dolarů.

Angolu dluhové moratorium skutečně zachránilo, alespoň prozatím. Společně s Čadem, Konžskou republikou, Mauritánií a Súdánem byla Angola pod silným finančním tlakem, v důsledku zhroucení komoditních cen vyvolaného krizí covidu-19. V září však Angola dosáhla dohody se třemi svými významnými věřiteli, včetně Čínské rozvojové banky (CDB, jíž Angola dluží 14,5 miliardy dolarů) a Čínské exportní a importní banky (Exim banky, jíž dluží 5 miliard dolarů), že v průběhu příštích tří let získá 6,2 miliard dolarů v úlevách od dluhu.

Podobně Zambie v říjnu zmeškala splátku úroku ve výši 42,5 milionů dolarů z dolarového dluhopisu a byla na pokraji platební neschopnosti u svého zahraničního dluhu v hodnotě 12 miliard dolarů – ekvivalentu přibližně poloviny jejího HDP. Titíž čínští věřitelé ale tlak zmírnili: CDB odložila splátky úroků i jistiny o šest měsíců, do dubna 2021, a Exim banka u svého portfolia suverénních půjček v hodnotě 110 milionů dolarů pozastavila všechny splátky.

Dohoda s Exim bankou byla dojednána v rámci Iniciativy G20 pro pozastavení dluhové služby (DSSI), která umožňuje 73 nejchudším zemím světa požádat o dočasnou úlevu od splátek bilaterálních dluhů. Žádost podle DSSI si prozatím podalo 46 zemí, přičemž mezi 31 z nich v Africe patří Angola a Zambie.

Asi 70 % dotčených splátek – v hodnotě kolem osmi miliard dolarů – je vůči Číně, která drží 62 % oficiálního bilaterálního dluhu Afriky. To by nemělo překvapovat: od globální finanční krize roku 2008 Čína své přímé půjčování rozvojovým zemím vytrvale sune výš. U 50 nejzadluženějších příjemců takových půjček se průměrný objem dluhu vůči Číně zvýšil z necelého 1 % HDP v roce 2005 na víc než 15 % v roce 2017.

To s sebou nese vážná rizika. V prvé řadě mají čínští vypůjčovatelé sklon nastavovat nepříjemnější podmínky – vyšší úrokové sazby, kratší splatnosti – než multilaterální rozvojové banky. V dubnu 2020 tanzanský prezident John Magufuli údajně hrozil zrušením projektu za 10 miliard dolarů, jejž započal jeho předchůdce, protože čínské financování bylo vázáno na podmínky, které by přijal „jedině opilec“.

Většinu čínských bilaterálních půjček navíc poskytují takzvané politické banky a státní komerční banky, které sice může ovládat čínský stát, leč nepůsobí jako suverénní věřitelé, nýbrž jako právně nezávislé subjekty. Na rozdíl od suverénních věřitelů, kteří jsou členy Pařížského klubu, tak často u rozvojových půjček vyžadují zástavu. Tou je podmíněno kolem 60 % jejich celkových úvěrů vůči rozvojovým zemím. Když země požádá o dluhovou úlevu, její čínští věřitelé si mohou nárokovat práva k aktivům v úschově.

Kromě toho mají čínské banky vzhledem ke svému mlhavému postavení – ani veřejné, ani soukromé – tendenci dojednávat změny úvěrů bilaterálně a vskrytu. Právě tak tomu bylo se zambijskou dohodou s CDB, již Čína považuje za komerčního věřitele. Čína odmítla vyslyšet výzvy Světové banky a G20, aby se CDB jako oficiální bilaterální věřitel zapojila do DSSI, a trvala na tom, že k pozastavení splátek dluhové služby došlo „na dobrovolném základě a v souladu s tržními principy“.

Jistěže, zodpovědnost za nastalou situaci nenese výhradně Čína. Do náruče čínských věřitelů vehnalo tolik zemí s nízkými příjmy to, že jim ostatní věřitelé dostatečné financování neposkytli, zejména u infrastrukturních investic.

Africké země si často nemohou dovolit vybudovat infrastrukturu, již zoufale potřebují na podporu svých rostoucích populací. Navíc jsou jim nedostupné mezinárodní kapitálové trhy a banky. Suverénní věřitelé přitom mezeru nezaplnili: na Pařížský klub v roce 2017 připadalo jen 5 % veřejného a veřejně zaručeného dluhu v subsaharské Africe.

Naproti tomu čínští věřitelé projevili ochotu nabídnout půjčky chudým africkým zemím bez větších požadavků na reformy vládnutí a protikorupční opatření. Výsledkem jsou projekty, které se pojí s drakonickými výpůjčními podmínkami, jsou provozně nákladné a nikdy pravděpodobně nepřinesou slušné výnosy.

Dluhová moratoria během krize covidu-19 snad chudým zemím nabídnou dočasný oddech a uvolní finance na pandemickou reakci. Problémy těchto zemí s dluhem ale nevyřeší. Právě naopak, konec moratorií by mohl vyvolat vlnu souběžných platebních neschopností, která by si vyžádala zásah Mezinárodního měnového fondu a dalších multilaterálních institucí.

K udržitelnému řešení těchto dluhových rizik je nezbytný nový mezinárodní rámec. Do čela úsilí o vytvoření konstrukce, která dokáže zvládnout dopady čínského predátorského úvěrování, by se měl postavit nastupující americký prezident Joe Biden. Ostatně vést Čínu k zodpovědnosti za její neférové obchodní postupy je jedna z mála oblastí, kde ve Spojených státech existuje široká shoda napříč oběma stranami, a čínské aktivity ve finančnictví jsou ještě méně transparentní – a potenciálně ještě ničivější.

Paola Subacchi, profesorka mezinárodní ekonomie v Institutu globální politiky při Koleji královny Marie Londýnské univerzity, vydala naposledy knihu The Cost of Free Money (Yale University Press, 2020).

Copyright: Project Syndicate, 2021.
www.project-syndicate.org

 
 

Čtěte více:

Davies: Co by bylo dobré pro ekonomiku, může akciím uškodit
18.01.2021 13:27
Až pomine pandemie, bude pro trhy opět významné téma dlouhodobé stagna...
Jak by firmy měly zužitkovat digitalizaci
17.01.2021 14:39
Není tajemstvím, že chod firem, systémů a celých modelů podnikání se v...
El-Erian: Cesta nejmenšího odporu vede pro akcie nahoru
18.01.2021 11:23
Pohyby na americkém dluhopisovém trhu odrážejí možnost vyšší inflace ...
Taper Tantrum
18.01.2021 18:09
V roce 2013 tehdejší šéf Fedu Ben Bernanke oznámil, že někdy v budoucn...

Váš názor
  • Africké země si často nemohou dovolit
    25.01.2021 15:43

    Milý Projekte Syndikáte! Píšeš, že africké země si často nemohou dovolit vybudovat infrastrukturu. v takovém případě ji tedy nevybudují a hotovo. Pokud bychom si nemohli dovolit vybudovat železnice v 19. století, také bychom je nevybudovali. Ovšem dost mě to překvapuje. Zákaldem bohatství každé země jsou především lidé v práceschopném věku. Taková Nigérie s 200 miliony obyvatel má jistě 160 milionů práceschopných. Co ještě potřebují k tomu, aby jim dynamicky rostl HDP?
    Pracovitý Prosecký
    • Re: Africké země si často nemohou dovolit
      25.01.2021 15:48

      ... potřebují jen chuť pracovat, což v těchto zemích není zvykem :o)
      Kočičák
  • Zlatý hřeb
    23.01.2021 18:34

    Nejkomičtější je že samotná Čína se topí v nesplacených dluzích, ale tohle je příležitost jak se dostat k majetku a vlivu na který by si normálně nešáhli. Soudruzi jsou úspěšní protože ta korupce je součást dohody,tak proč by požadovali změny, když mají majetkové záruky. Poslední příklad je myslím ze Srí Lanky, kde staronoví vládní dobrodruzi zrušili financování metra japonskou agenturou za ještě luxusních podmínek než obvykle. Myslím 40 let splatnost, 15 let odklad, úrok 0.0cosi. Dali přednost číňanům. Asi po předchozím úspěchu s přístavem když byli u koryta prvně tak si údajně za to přišli skoro na milion dolarů.
    HenryFord
    • Re: Zlatý hřeb
      23.01.2021 19:29

      Nedelej si moc iluze ze hodne Zapadni firmy v Africe funguji bez korupce. Afrika byla odjakziva o drancovani, korupci a odbytiste zbrani. Francie, Britanie, Belgie, Rusko a ted Cina. V nesmyslnejch zbrojnich zakazkach litaj miliardy dolaru presto ze tam mnohde nemej co zrat a nemocnice ve spouste mist asi tak jedna na milion obyvatel.. Prakticky nejvyspelejsi africkej stat podle HDI na urovni CR Zapad totalne rozvratil (Lybie). V budovani infrastruktury vidim aspon nejakej smysl, ikdyz je v tom treba korupce a staty padk jsou predluzene a bankrotuji. Cina si elektrarny, silnice, zeleznice a prehrady domu neodveze. Maximalne je bude trochu zdimat o suroviny, bude mit vliv, ale vybudovana infrastruktura v Africe zustane a ma to smysl, narozdil od stihacek a tanku za miliardy..
      Ai-kun
  •  
    23.01.2021 16:42

    Za to úvery od MMF, SB sú podmienené takými drakonickými zásahmi v ekonomike, že ich dopad pocítia najmä najchudobnejšie vrstvy .
    Petrík
    •  
      23.01.2021 18:00

      Ale běž. Řeč sice byla o Číně, ale plivnout si musíš
      Velkamedvědice
      •  
        23.01.2021 18:21

        No a proc si teda Afrika nenabrala dluhy od Zapadu, kdyz sou ty cinsky podminky tak strasne spatny a Zapad tak nezistny. A vubec, ten slavnej Project Syndicate by se taky mohl zamerit na srovnani co se poridilo nebo postavilo za napr. americke nebo evropske pujcky africkym zemim a co za ty cinske. mozna by se divili.
        Ai-kun
        •  
          23.01.2021 18:26

          Protože ten kdo o tom rozhoduje dostane od soudruhů z Číny něco do rodinné kapsy. Stejně jak u nás politikům je absolutně jedno co bude za pár let, protože, když jsou u koryta tak se zaopatří na stovky let.
          HenryFord
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data