Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Elon Musk, zachytávání uhlíku a budoucnost ropných firem

Víkendář: Elon Musk, zachytávání uhlíku a budoucnost ropných firem

21.02.2021 9:30
Autor: Redakce, Patria.cz

Bloomberg Green přinesl rozhovor s řadou ředitelů velkých energetických firem, které se musí popasovat s trendem příklonu k zeleným energiím. Zazněl i názor, že jakákoliv větší energetická transformace musí zahrnovat zachytávání uhlíku z atmosféry. „A muž, který odstranil uhlík z aut, jej nyní chce stáhnout i ze vzduchu,“ tvrdí Bloomberg Green s tím, že tímto mužem je zakladatel Tesly Elon Musk.

Musk totiž oznámil, že věnuje 100 milionů dolarů tomu, kdo přijde s nejlepší technologií zachytávání a ukládání uhlíku z atmosféry. To by mohlo podle některých názorů přilákat investory i vědce a pomoci rozvoji těchto technologií. Bloomberg k tomu uvedl, že i kdybychom dokázali přejít na bezemisní technologie, je otázkou, co s emisemi, které již byly do atmosféry vypuštěny. Jaké jsou dostupné technologie?

V první řadě je možností pěstovat více stromů. Podle odhadů by to mohlo výrazně přispět k dosažení klimatických cílů definovaných v pařížských dohodách. Jenže stromy potřebují půdu a pokud by skutečně měly přinést větší efekt, musela by být podle Bloombergu osazena území odpovídající svou rozlohou asi trojnásobku rozlohy Indie. Vedle výsadby stromů je tu zmíněné zachytávání a uskladnění uhlíku.


 

Tato technologie obvykle uhlík zachytí, stlačí a uskladní pod zemí, například ve starých ropných vrtech. Alternativou je takzvaná CDR technologie. Ta zachytává oxid uhličitý a ihned jej používá například v některých průmyslových podnicích. Problémem tu je ale náklad takto získaného uhlíku. Podle švýcarské společnosti ClimeWorks se cena pohybuje mezi 600 – 800 dolary za tunu oxidu uhličitého. Bloomberg tvrdí, že nakonec budou muset být využity všechny možné postupy a technologie, včetně těch, které používají některé minerály k tomu, aby měnily oxid uhličitý ze vzduchu na minerály uhlíku. Ty následně mohou být využity v zemědělství.

Marcius Extavour, který se zabývá popsanými technologiemi, pro Bloomberg Green uvedl, že Muskův krok přivede do odvětví pozornost investorů i vědců. Nápadů je přitom podle něj dost, jde o to, které jsou uplatnitelné v praxi, které je možné používat ve velkém měřítku a za přijatelných nákladů. Nyní jsme přitom stále vzdáleni tomu, abychom měli potřebné kapacity pro splnění našich cílů. Například Mezinárodní panel pro změnu klimatu IPCC tvrdí, že do roku 2100 musíme z atmosféry odstranit 100 – 1000 gigatun oxidu uhličitého.

Samantha McCullochová z Mezinárodní energetické agentury IEA zase pro Bloomberg uvedla, že nyní se na komerční bázi používají kapacity, které zachytí asi 40 milionů tun oxidu uhličitého ročně. Globální energetika přitom ročně do ovzduší vypustí přibližně 33 – 34 miliard tun, takže zachytávání hraje stále marginální roli. Pomoci by mimo jiné mohla politika nové americké vlády.

Podle Bloombergu si někteří zelení aktivisté spojují zachytávání uhlíku s ropnými firmami a hledí na ně proto negativně, ale McCullochová uvedla, že jde o technologie univerzální. Například výroba cementu podle ní generuje asi 7 % globálních emisí oxidu uhličitého, což je přibližně 2,5krát více než letecká doprava. Taková odvětví by měla zachytávání uhlíku využívat mnohem více.

Bloomberg dodal, že velké ropné firmy nazývané „Big Oil“ se snaží změnit svou image. Už o sobě nehovoří jako o ropných společnostech, ale jako o energetických společnostech. Nicméně ceny jejich akcií žádným boomem neprochází – následující graf ukazuje, jak klesá podíl kapitalizace těchto společností na celkové kapitalizaci amerického trhu:
ropa  <a class=komodita komodity Patria" src="/Fotobank/bea794d6-a064-4ef8-a272-331f72e7907a?width=500&height=338&action=Resize&position=Center" />

Vicky Hollubová, která stojí v čele společnosti Occidental, pro Bloomberg Green uvedla, že technologie zachytávání uhlíku jí budou přinášet zisky proto, že umožní zvýšit těžbu ropy. Navíc je o ně znát zájem z jiných odvětví a firem, které se také snaží o snížení své uhlíkové stopy. Příkladem mohou být letecké společnosti, ale ředitelka rovněž zmínila technologické firmy, které také využívají hodně energie. „Nebojím se přechodu od ropy a zemního plynu, protože my jsme součástí tohoto přechodu,“ dodala Hollubová. Podle ní bude její firma za 15 – 20 let generovat více toku hotovosti z „managementu uhlíku“ než z ropy a zemního plynu.

Zdroj: Bloomberg Green, Youtube


Čtěte více:

Evropští vládní představitelé podpořili tvrdší emisní cíl
11.12.2020 9:55
Vedoucí představitelé Evropské unie souhlasili v rámci své snahy o udr...
Biden nařídil návrat USA k pařížské klimatické dohodě
21.01.2021 8:32
Nový prezident USA Joe Biden nařídil jen několik hodin po vstupu do fu...
Taylor: Ochrana životního prostředí a jedna podstatná otázka
01.02.2021 6:01
V systému emisních povolenek si firmy tyto povolenky kupují a každá z ...
Musk: Výroba je peklo
10.02.2021 13:22
Elon Musk v rozhovoru pro Munro Live hovořil mimo jiné o tom, jak jeho...
Musk: Bez autonomního řízení bude auto jako kůň
11.02.2021 13:56
V technicky zaměřeném rozhovoru pro Munro Live se šéf Tesly podělil o ...

Váš názor
  • A co pouště ?
    21.02.2021 20:54

    ....musela by být podle Bloombergu osazena území odpovídající svou rozlohou asi trojnásobku rozlohy Indie...... což je 3 x 3 287 590 km2 = 9 862 770 km2 Jen Sahara má rozlohu 9 269 000 km2 což je zhruba tato potřebná plocha. A to máme na Zemi ještě Kalahari, Gobi, Patagonská poušť, Great Basin,Velká písečná poušť,Karakum,Kyzylkum,Taklamakan, Arabský poloostrov a to jsem namátkově vybral jen ty největší a už vůbec nespomenul stepi, polostepi a různá další velká území zemědělsky nevyužívaná nebo nevyužitelná. Tedy otázka zní. Nebylo by lacinější zavlažit některá vybraná území, zalesnit je a udržovat je zavodněná za poplatky od emitentů CO2, než vymýšlet složitá zařízení, jež by pumpovaly CO2 do podzemí, nebo z něj zase vyráběly nějakou obdobu uhlí na skládku ?
    Drahokoupil
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university