Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Světu se Bidenův návrh na globální daň nelíbí

Světu se Bidenův návrh na globální daň nelíbí

24.05.2021 13:12
Autor: ČTK

Návrh administrativy amerického prezidenta Joea Bidena využít režimu nové globální daně jako politického a ekonomického krytí pro své vlastní zvyšování daní ve Spojených státech už naráží na problémy. To je skutečný význam toho domnělého průlomu v jednání, v němž americká ministryně financí Janet Yellenová navrhla, aby ve světě existovala minimální daň 15 procent ze zisků globálních firem. Ve svém komentáři to píše redakční rada amerického ekonomického listu The Wall Street Journal (WSJ).

Yellenová teď říká, že Washington by mohl přistoupit na 15procentní daň. Spor se ale vede o efektivní daňovou sazbu, kterou vlády budou muset od firem vyžadovat na základě pokynů dojednaných mezi členskými zeměmi Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Bidenova vláda doufala, že v OECD prosadí sazbu 21 procent, kterou chce prezident zatížit globální zisky amerických firem. Celkově se Biden chystá firmám v USA daň zvýšit až na 28 procent. Pokud by v OECD Bidenův návrh uspěl, znamenalo by to, že zahraniční firmy nebudou mít proti těm americkým tak výrazné daňové zvýhodnění, i když by efektivní daňová sazby podle Bidenových představ byla o několik procentních bodů vyšší.

"Ale jak už jsme poznamenali, i vlády v Evropě, které jsou s daněmi spokojené, neviděly potřebu Washington chránit před dopady jeho vlastní daňové politiky. Nikdy nebylo pravděpodobné, že 21procentní sazba daně uspěje," píše v komentáři WSJ.

Stačit možná nebude ani nová snaha prosadit 15procentní daň. Vyjednavači OECD budou pořád muset překonat odpor vlád zemí s nízkým zdaněním, jako je Irsko, kde je maximální daň ze zisku firem 12,5 procenta, a Maďarsko, kde je tato daň na devíti procentech. U dřívějších jednání bylo pravděpodobnější, že se dohodne sazba blízko 13 procent, aby se zmírnily námitky právě takových zemí.

Jakákoliv dohoda o minimální sazbě daně z globálních příjmů firem bude pravděpodobně záviset i na přijetí samostatných globálních pravidel pro zdanění amerických technologických firem poskytujících digitální služby. Zdá se, že ministryně Yellenová je ochotna některé americké firmy obětovat - a s nimi i budoucí příjmy státní pokladny plynoucí od těchto plátců - výměnou za dohodu o minimální dani. Z technických důvodů by ale v Senátu pak také potřebovala prosadit jednu nebo dvě daňové dohody u digitální daně, zatímco jiné vlády by při tom čekání mohly jen velmi pomalu zavádět plán minimálního zdanění. A to by mohlo trvat i roky.

Biden doufal, že se schová za nová pravidla o globálním zdanění, aby byly méně nápadné následky jeho domácí daňové politiky, které působí proti růstu. A aby americké firmy čelily menšímu konkurenčnímu znevýhodnění proti zahraničním soupeřům. "Ukazuje se ale, že to je špatný plán a že Kongres by měl vypracovat nový," uzavírá svůj komentář redakční rada amerického deníku.


Čtěte více:

Vrchol růstu a Strýček Sam aneb komu se bude dařit a kde hledat černé koně očima analytiků Patrie
24.05.2021 10:34
Fed čelí dilematu mezi vývojem inflace a situací na trhu práce. Vodítk...
Petr Dufek: Blížící se konec pandemie vyvolává optimismus mezi podnikateli i spotřebiteli
24.05.2021 9:52
Z průzkumu důvěry v ekonomice prezentovaného dnes Českým statistickým ...
Týdenní výhled: Kolik vydělávají pandemické hvězdy loňska Nvidia, Snowflake nebo Salesforce?
24.05.2021 12:59
Po překvapivých datech o americké inflaci vyjde se zpožděním ještě da...
Saúdská Arábie chce v příštích čtyřech letech získat privatizací 55 miliard dolarů
24.05.2021 13:01
Saúdská Arábie chce v příštích čtyřech letech získá z privatizace zhru...

Váš názor
  •  
    25.05.2021 10:00

    Někdo zaplatit musí ty astronomické částky, jež jsou vydávány na zbrojení. Být světovým četnikem něco americké občany stojí. U volebních uren panuje jediná jistota - člověk zvolí vždy špatně. Nakonec kdyby volby mohli něco změnit, mocní tohoto světa už by je dávno zakázali.
    oupv
  •  
    25.05.2021 9:29

    Joe tlačen radikální levicovou a enviromentální agendou své strany nemá jinou možnost, než vybírat vyšší daně. Již seknul $ 6T a ekonomice to pomohlo prd, spíše naopak… Vše co dělají lidi rádi se bude danit, EU přes kopírák!
    Čert
    •  
      25.05.2021 11:00

      Joe potřebuje skloubit domácí a zahraniční politiku, globální daň mu může pomoct zvýšit příjmy notoricky deficitního rozpočtu, patrně tomu věří. Enviromentální agenda je novodobým (mírovým) prostředkem politického nátlaku. /// Popořádku od 80´s Brežněv byl nepřítel, Gorbačov skoro kamarád, Jelcin partner, Putin opět nepřítel. A mezitím se z Číny stal globální hráč. Čas je pomíjivý. Co společného mají Husajn, Kaddáfí, Maduro, (Lukašenko), Putin a KS Číny? Jsou to autoritářští vůdci, kteří pochopitelně nemají pozitivní stránky (snad jen jejich vlastní národy je skrze domácí média a růžové brýle vidí). Lukašenko mezi nimi je jen takové budování pěšinky k cíli. Enviromentální agenda s institucemi jako OSN a MMF a jejich nástroji v zádech je jediným pro světovou veřejnost přijatelným prostředkem konkurenčního souboje dvou ideologií. Koneckonců planeta je všech bez rozdílu rasy a vyznání a enviromentalismus má potenciál zůstat tzv. vyšším cílem i ideologicky poraženého jedince. Greenpeace nebo Tesla předběhli dobu. Historie se ve vlnách opakuje a vždy se najde někdo další, kdo se na prvotním nápadu inspiruje (přiživí, ukradne know-how, jak kdo chce).
      Mudr.c
      • Doktore,
        25.05.2021 11:32

        Vás by uspokojovalo dělat prezidenta země, kdybyste pri vlastnim jmenování potřeboval ochranku čítající pár desítek tisíc členů špičkově profesionálně výcviceneho komanda vybaveného modernimi zbraněmi, placenymi daněmi amerických občanů proto, aby Vám polovina z voličů nezakroutila krkem?
        oupv
        • Re: Doktore,
          25.05.2021 12:19

          Se mnou to nemá co dělat, jen občas mudruji
          Mudr.c
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data