Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Riskantní turecký experiment s inflací

Riskantní turecký experiment s inflací

10.01.2022 6:14

Měnová politika je dnes ve většině ekonomik ukotvena konkrétním inflačním cílem. Mít za cíl cenovou stabilitu vyspělým i rozvíjejícím se trhům dosud sloužilo dobře. Dokud problémy v dodavatelských řetězcích a na trzích práce, související s pandemií, nezačaly roztáčet rychlý růst cen, byla inflace v předních ekonomikách výrazně pod cílovou hladinou a otázka, co v takových situacích dělat, se dříve či později vrátí.

Odpověď na ni měl americký ekonom z dvacátého století Irving Fisher. Ekonomická ortodoxie předepisuje, že když inflace překročí cíl stanovený tvůrci politik, měli by centrální bankéři zvýšit nominální úrokové sazby. Stoupající úrokové sazby totiž brzdí zadlužování a útraty, čímž ochlazují ekonomiku a potlačují inflaci.

Fisher však měl za to, že když je inflace příliš nízká, měly by centrální banky zvýšit své cíle pro nominální úrokové sazby. Zastával názor, že mezi nominálními úrokovými sazbami a inflací existuje pozitivní korelace. Tento vztah, známý jako Fisherův efekt, je zřetelný z ekonomických dat. Moderní makroekonomové tuto kauzalitu vykládají tak, že směřuje z inflace do nominálních úrokových sazeb.

Turecko je první zemí, která se chystá Fisherovu teorii otestovat – leč se zásadním překroucením. Turečtí představitelé jsou přesvědčeni, že vysoké úrokové sazby jsou příčinou inflace, a tvrdí, že kauzalita jde v opačném směru. Snížení úrokových sazeb, říkají turecké orgány, by tak mělo inflaci ztlumit. Vždyť nominální úroková sazba, jak tvrdil Fisher, je součtem reálné úrokové míry a budoucí inflace. Je-li reálná úroková míra konstantní, pak dlouhodobý pokles nominální úrokové sazby vyústí v nižší inflaci, protože dopad snížení nominální úrokové sazby na reálnou úrokovou míru se v dlouhodobém výhledu vytratí.

Neofisheriánský turecký experiment

Krátkodobě ale taková měnová neutralita chybí, takže pokles nominální úrokové sazby snižuje také reálnou úrokovou míru. To ubližuje domácím i zahraničním střadatelům, což pro zemi jako Turecko, které hospodaří s neustálým schodkem běžného účtu, aby ufinancovalo svůj hospodářský růst, představuje vážný problém.

Vzhledem k tomu, že reálná úroková míra je v současnosti záporná, pak tento neofisheriánský turecký experiment problém s inflací se ještě zhorší. Země, která potřebuje domácí i zahraniční úspory k financování svižného růstu, nemůže dotčeným střadatelům nabízet záporné výnosy.

Vláda k podnícení k domácím úsporám nedávno ohlásila novou politiku: Pokud pokles liry oproti předním měnám přesáhne úrokové sazby bank pro krátkodobé vklady, vláda držitelům lirových vkladů rozdíl doplatí. Jestliže například banky u dvanáctiměsíčních lirových vkladů vyplatí 15 % a lira během téhož období devalvuje o 20 %, vláda vkladatelům škodu nahradí.

Tato politika sice ochrání domácí střadatele a předejde jejich odchodu od liry, neudělá ale nic pro povzbuzení zahraničních střadatelů. Výsledný odliv zahraničního kapitálu urychlí devalvaci liry a dál roztočí inflaci. A jelikož zvolená politika přenáší veškeré měnové riziko na vládu, oslabí tak veřejné finance, a nakonec povede až k monetizaci dluhu.

Fatální chyba v modelu

Proč by vláda vůbec chtěla zavádět tuto dražší alternativu k přísnější měnové politice? Odpověď je jasná. Krátkodobý růstový model Turecka jede na úvěr, což vyžaduje, aby v zemi bylo možné brát si půjčky za nízké úrokové sazby.

Fatální chybu v modelu ale prozrazuje úloha toků zahraničního kapitálu. Jestliže země potřebuje externí financování a prostředky pro svůj růst čerpá ze zahraničních úspor, jsou kapitálové toky významnějším faktorem krátkodobých domácích zápůjčních sazeb než sazba měnověpolitická – jedná se o fenomén známý jako „odpojení krátkodobých sazeb“. Je to tím, že vlastní financování domácích bank závisí na mezinárodních finančních trzích.

Po úpravě o očekávanou devalvaci by pro cizince, kteří těmto bankám půjčují, neměl být rozdíl mezi sazbami pro vklady v lirách a v dolarech. Ale tureckém případě to neplatí.

Pokud zahraniční instituce půjčují v lirách, účtují si rizikovou prémii, která teď vzrostla kvůli devalvaci této měny. A pokud půjčují v dolarech, účtují si prémii za riziko platební neschopnosti, které se také zvýšilo. Dobrým příkladem jsou nedávné rekordně vysoké spready tureckých swapů na úvěrech v selhání. Jak budou zahraniční investoři turecké trhy opouštět (nebo si účtovat vyšší rizikové prémie za setrvání), bude sílit jak devalvace měny, tak inflace.

Na obranu liry a na oživení kapitálových přílivů je nutné správně cílovat inflaci. Jestliže inflace překročí stanovený cíl, měnověpolitické sazby by se měly zvýšit, aby ekonomiku zchladily a stabilizovaly ceny. Malá otevřená ekonomika, která svůj růst financuje ze zahraničních úspor, nemůže s inflací bojovat bez věrohodné měnové politiky a zarazit tak devalvaci. Neofisheriánský postup ji nenahradí.

Autorka: Şebnem Kalemli-Özcan, bývalá seniorní poradkyně v oblasti politik v Mezinárodním měnovém fondu, je profesorkou ekonomie na Marylandské univerzitě v College Parku.

Copyright: Project Syndicate, 2022.
www.project-syndicate.org


 
 

Čtěte více:

Turecká lira padá. Prezident Erdogan pověřil komisi vyšetřováním okolností jejího propadu
29.11.2021 15:26
Okolnosti náhlého propadu kurzu turecké měny z minulého týdne prověří ...
Turecká centrální banka brání liru a poprvé po sedmi letech intervenuje na trhu
01.12.2021 16:20
Turecká lira dnes znovu klesla blízko k rekordnímu minimu. Za jejím pr...
Turecká lira pokračuje v propadu, za rok ztratila už asi polovinu hodnoty
13.12.2021 10:44
Turecká lira dnes pokračuje v masivním propadu a dopoledne odepisovala...
Turecká centrální banka snížila základní úrok na 14 procent, lira padá k 15,5 za dolar
16.12.2021 13:06
Turecká centrální banka dnes podle očekávání snížila svou základní úro...
Zpevňování turecké liry se zastavilo. Dnes na páru s dolarem odepsala až 8 procent
27.12.2021 11:06
Turecká lira dnes na devizových trzích obnovila pokles a dopoledne ode...
Míra inflace v Turecku vystoupila nad 36 procent, výrazně překonala odhady
03.01.2022 9:25
Meziroční míra inflace v Turecku v prosinci vystoupila na 36,08 proce...

Váš názor
  • pohled z druhe strany turku v nemecku
    10.01.2022 19:05

    zatim se nejak nemluvi o tom co ted delaji turci z bohatsich regionu - a ze jich neni malo - z prvni ruky to totiz sleduji toto: turci co platili hypo pred 5ti lety treba 300e mesicne ted plati asi tak 30e - a vi ze zachvili budou platit jeste mene (jako reknu vam platit mesicni splatku hypo jako za trochu lepsi veceri v levnejsim podniku zde v DE je proste nonsense) - jen v okruhu turku co znam uz vetsina skupuje nemovitosti i ruzna aktiva v turecku na ktere by za normalni situace nemeli penize a stavaji se znich doslova realitni magnati - ted po vanocich to preslo na jinou ligu - uz dokonce zprostredkovavaji prodej - rusum, nemcum atp - jestli to takto pujde dal vznikne v turecku silna paka zahranicnich vlastniku ma ukor lidi kteri nezvladaji platit hypoteky - tech stastnejsich - ti ostatni prestavaji mit na jidlo
    eple
    • Re: pohled z druhe strany turku v nemecku
      10.01.2022 23:30

      Z toho mám strach už delší dobu. Extrémní chudoba mas a silná armáda není dobrá kombinace. Jeden chlápek s knírkem byl kdysi v podobné situaci pověřen rozpoutat největší konflikt v historii. V tomto případě by to bylo jednodušší, protože Evropa je bezbranná.
      Jan47
      • arabove
        11.01.2022 20:22

        to tam ale podpori a to co pises tak daleko nedojde - turci uz neveri ze by se stali soucasti EU a tak nastoupili cestu na druhou stranu - tzn dalsi zajimavy a jeste silnejsi trend je ze lide z emiratu, kuvajtu, omanu, lybie, egypta, jemenu, nekdy i iranci a dalsi podobne narody (v kategorii kde jejich pas neznamena vubec nic) taky skupuji nemo nebo delaji fitktivni investice - berou turkum zemi a erdogen je spokojeny protoze svvym vlastnim lidem neveri - u techto prichozich staci investice myslim tisic eur a mohou tak ziskat turecky pas a vymenit obcanstvi nebo mit dualni opicanastvi - a reknu ti ze pas iransky vs turecky je pro cestovani do EU velky rozdil - turci v EU to vidi a nijak je to netesi ale tento trend asi nezvrati. z pohledu nekterych turku to vypada ze erdogan chce turecky narod srazit na kolena a posunout vladu smerek k totalite
        eple
        • Re: arabove
          11.01.2022 23:18

          To je zajímavé s těmi Araby. Nedělá to Erdogan ze zoufalství, aby dostal do země nějaké peníze? Mně je divné, že Erdogan vpustil do Turecka těch cca 4 mil migrantů. Klidně je mohl na hranici zastavit, třeba střelbou. Určitě by si nic nedělal z keců o lidských právech, které by se na něj snesly. Ani se nemyslím, že něco vydělá na tom výpalném, co dostává z EU. Zkrátka si myslím, že migranty vpustil do země, protože má s nimi nějaké úmysly.
          Jan47
  • Uveďme věci na pravou míru
    10.01.2022 8:57

    Milý Projecte Syndicate! Nebuďme porkytečtí: 1) Irwing Fisher dával větší váhu měnové stimulaci než cenové stabilitě. To je dědictví keynesiánství. Ten, kdo pokládá cenovou stabilitu za přínosnější, potřebuje inflační cíl roven nule. 2) Nazývat Erdoganův postup tureckým experimentem je urážkou slova "experiment". Jde o bezbřehý populismus, podobně jako jím byla Maova snaha učinit z Číny ocelářskou velmoc tím, že nařídil vesničanům tavit v kamnech železnou rudu. Tuy možná vede cesta k tomu, aby se Erdohan udržel u moci, rozhodně však nejde o nějaký ozdravný makroekonomikcý proces. 3) Publikujte i články z druhé strany barikády, prosím!!!!!! Nebo už žádná druhá strana není ?????? A jsou jen socialisté a lidé, kteří věří, že tiskem a rozdáváním peněz lze dosáhnout reálného růstu?
    Pracovitý Prosecký
    • Pracovitý Prosecký
      10.01.2022 10:32

      Když ono to jinak nejde. Kapitalismus drží při životě růst objemu peněz v ekonomice. Bez něj nastává krize a pokud se do ekonomiky nenapumpují peníze, ekonomika se úplně zhroutí. Dříve zajišťovala přísun peněz úvěrová expanze. Jenže ta má tu nevýhodu, že čím více jsou dlužníci zadlužení, tím vyšší úrok požaduje věřitel, neboť více riskuje. Proto muselo nastoupit QE, aby se úrok udržel na uzdě, nejlépe na nule. To dělá Západ a po zkorumpovaných centrálních bankách ve zbytku světa požaduje, aby úrok zvyšovaly. Tím tyto státy v podstatě ženou do bankrotu, protože zvýšený úrok z dluhu zvyšuje dluh a tím zase roste objem úroku. Je to kladná zpětná vazba a vede k exponenciálnímu růstu dluhu, který nemůže skončit jinak než bankrotem. Takže nakonec přežijí ti, co tisknou a drží si tak úrok na nule.
      Jan47
      • Re: Pracovitý Prosecký
        10.01.2022 15:32

        A já jsem myslel že kapitalismu drží při životě uspokojování potřeb zákazníka. Na staré kolena se pořád člověk dozvídá novinky.
        HenryFord
        • HenryFord
          10.01.2022 15:46

          To, že by to bez zadlužování a tisku peněz s uspokojováním potřeb zákazníka dopadlo špatně, není žádná novinka. To se ví hodně dlouho.
          Jan47
          • Re: HenryFord
            10.01.2022 15:52

            A kdo to ví?? Já třeba vím jen to, že bez tištění by došlo ke klasickému cyklu, velké krizi, propouštění jako kdysi, ekonomika by se pročistila a zase by byla na řadě konjuktura. To tištění pouze zabraňuje socialním otřesům a vynechává čistící cyklus. To ti tví tajemní bankéři, co řídí celý svět neřekli?
            Velkamedvědice
            • VM
              10.01.2022 18:23

              O Miltonu Friedmanovi jsi neslyšel? To si opravdu myslíš, že se velká hospodářská krize ve 30. letech vyřešila tak, že se ekonomika pročistila propouštěním? Samozřejmě, že se tisklo a půjčovalo ostošest.
              Jan47
              • Re: VM
                10.01.2022 18:31

                To měl tak asi dvacet let.
                Velkamedvědice
                • VM
                  10.01.2022 18:49

                  Kde by asi vzal Hitler peníze na zbrojení, stavbu dálnic apod? Že by mělo Německo po 1. sv. válce, za kterou muselo platit reparace a po období hyperinflace ve státní kase takové přebytky? Že by ti nezaměstnaní, kteří tak čistí ekonomiku, platili do státní kasy takové daně?
                  Jan47
                  • Re: VM
                    10.01.2022 18:53

                    To zbrojení a stavba právě byli zakázky, co roztáčeli ekonomiku.
                    Velkamedvědice
                    •  
                      10.01.2022 18:54

                      A dávali práci
                      Velkamedvědice
                      • VM
                        10.01.2022 18:59

                        Já se ptám za čí peníze se stavělo a dávalo práci? Krupp, Tyssen apod mohli platit Hitlerovi tak akorát volební kampaň. Prostě ho financovali bankéři.
                        Jan47
                        • Re: VM
                          10.01.2022 19:02

                          Jistě. To je běžná praxe úvěr.
                          Velkamedvědice
                          • VM
                            10.01.2022 23:54

                            To je, co píšu. Svět se dostal z velké hospodářské krize úvěry a tiskem peněz, nikoli nějakou katarzí způsobenou propouštěním zaměstnanců.
                            Jan47
                • VM
                  10.01.2022 18:42

                  Nejde o to, kolik bylo Friedmanovi v 30. letech. Ten jen zpracoval zkušenosti z minulých krizí do teorie monetarismu. Bankéři v 30. letech napřed stahovali peníze z ekonomiky, aby trochu podusili lidi a byli ochotni jít do války. Pak ale začali peníze pumpovat do ekonomiky ve velkém.
                  Jan47
                  • Re: VM
                    10.01.2022 18:52

                    Takže podle Tebe kapitalismus zhruba 100 let neexistuje a změnil se v přídělový systém. Zajímavá teorie. A který systém považuješ za funkční?
                    Velkamedvědice
                    • VM
                      10.01.2022 23:04

                      To jsme si nerozuměli. Když jsem napsal, že přídělový systém nepovažuju za kapitalismus, tak jsem měl na mysli to, co teprve přijde. Chtěl jsem říct, že až díky Green Dealu, covidu, astronomickým dluhům apod, dojde ke zhroucení dosavadního systému a situace se bude muset řešit přídělovým systémem, že takový stav už nebudu považovat za kapitalismus. Takový systém bych nazval spíše komunismem. Marx sice sliboval rozdělování podle potřeb, ale to byla léčka, kterou chtěl získat masy. Ve skutečnosti věděl, že v reálném komunismu bude pracovní povinnost a přídělový systém. Domnívám se, že psal svá díla na objednávku bankéřů a že co se jim nepodařilo nastolit prostřednictvím bolševiků, toho dosáhnou nyní prostřednictvím Green Dealu, covidu atd. Kapitalismus považuju samozřejmě za funkční. Socialismus a komunismus ale pokládám jen za vyšší formy kapitalismu, kdy je vykořisťování dovedeno k dokonalosti. Jinými slovy, já si představuju komunismus tak, že lidé žijí v podmínkách koncentračního tábora, nic nevlastní, existuje pracovní povinnost a přídělový systém. V blahobytu si žije jen vyvolená elita složena z nejmocnějších bankéřů, šlechty a dalších lidí, které z nějakého důvodu mezi sebe přijmou. Průmyslová výroba zajišťuje jen potřeby vyvolených a ostatní žijí v podmínkách Pol Potova režimu.
                      Jan47
      • Re: Pracovitý Prosecký
        10.01.2022 12:53

        Tento odkaz je potvrzením mého příspěvku. ... https://www.kurzy.cz/zpravy/628289-dluh-ceska-stale-dramaticky-roste-vlada-celi-dvojimu-problemu-citelne-stoupa-jistina-dluhu-jez/
        Jan47
      • Re: Pracovitý Prosecký
        10.01.2022 10:39

        A kdy ten konec kapitalismu tak zhruba očekáváš?
        Velkamedvědice
        • VM
          10.01.2022 11:04

          Konec kapitalismu nastane až když se pro něj bankéři rozhodnou. To já nedokážu odhadnout. Podle rychlosti, jakou nasadili, bych to nevylučoval ještě v této dekádě. Záleží ale jak si kdo kapitalismus definuje. Přídělový systém já za kapitalismus nepovažuju.
          Jan47
Aktuální komentáře
16.04.2024
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
11:08Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů
15:40Týdenní výhled: Boje na Blízkém východě zatím dál neeskalují, čínská data naznačí, jak je to s plněním plánu  
15:03Sreality.cz: V Praze se nejrychleji vrátí investice do malých bytů
13:52Přesvědčivé výsledky Goldman Sachs (+4 %) posílají akcie vzhůru
12:49Než otevře Wall Street: Astera Labs, Reddit, Salesforce  
12:05Začátek týdne na trzích vylepšuje pokles strachu z války  
11:57Průmyslová výroba v EU se v únoru zvýšila o 0,7 procenta, meziročně však klesla
11:12I po 30% rally jsou evropské automobilky stále levnější, než kdy dřív
11:09ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:11Dlouhodobý investiční produkt (DIP): Čím je zajímavý a jak si jej snadno otevřít v Patria Finance?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m