Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Turecká lira pokračuje v propadu, za rok ztratila už asi polovinu hodnoty

Turecká lira pokračuje v propadu, za rok ztratila už asi polovinu hodnoty

13.12.2021 10:44, aktualizováno: 13.12. 14:19
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Turecká lira dnes pokračuje v masivním propadu a dopoledne odepisovala k americkému dolaru více než sedm procent. Dolar se tak poprvé prodává za více než 14 lir. Na vině jsou podle analytiků obavy z prezidentových zásahů do ekonomiky a do chodu centrální banky, a také zhoršení výhledu úvěrového ratingu agenturou S&P . Navzdory vysoké inflaci se v Turecku tento týden očekává další snížení základní úrokové sazby. Prezident Recep Tayyip Erdogan se podle zdrojů agentury Reuters hodlá sejít s guvernérem centrální banky, s ministrem financí a s řediteli státních bank.

Krátce po 12:00 SEČ se dolar prodával zhruba za 14,10 liry a proti pátečnímu závěru přidával 1,9 procenta. Dopoledne se ale vyšplhal až k 15 lirám, čímž vykazoval růst zhruba o 7,3 procenta. Lira část ztrát smazala po zprávě, že centrální banka začala prodávat dolary, aby tak vytvořila poptávku po lirách.

Agentura S&P v pátek večer potvrdila hlavní úvěrový rating Turecka na stupni B+, výhled ale zhoršila na negativní. Zdůvodnila to nejasným vývojem měnové politiky a sílícím externím rizikem. To znamená, že agentura by mohla později přistoupit i ke snížení hlavního ratingu.

Před rokem se dolar prodával zhruba za 7,90 liry. Za poslední rok tak hodnota turecké měny klesla asi o polovinu. Propad kurzu vyvolal ještě silnější vlnu inflace, a to v zemi, která je velkou rozvíjející se ekonomikou a která je závislá na dovozu.

lira dolar turecko

Centrální banka se snaží pád měny brzdit, od konce listopadu intervenovala už několikrát. Turecká měna tak až do pátku zůstala pod hranicí 14 lir za dolar. Dnešní intervence je za poslední dva týdny už čtvrtá.

"Relativní stabilita turecké liry z minulého týdne byla jen umělá a nemohla vydržet. Teď je vidět, jak se uvolňuje ten nahromaděný tlak a jak slabá měna klesá na další dno," poznamenali analytici německého finančního ústavu Commerzbank. "Každý další pokus centrální banky liru stabilizovat intervencemi pravděpodobně opět selže," dodali.

Turecká centrální banka je pod silným tlakem prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, aby snižovala úrokové sazby. Očekává se tak, že na čtvrtečním zasedání své bankovní rady základní úrok sníží o další procentní bod, čímž se hlavní sazba dostane na 14 procent. Banka sazby snižuje navzdory tomu, že míra inflace v Turecku v listopadu vystoupila nad 21 procent. Centrální banky v jiných zemích při vysoké inflaci sazby naopak zvyšují.

Vzhledem k tomu, jak silně lira kolísá, ale názory na postup centrální banky nejsou jednotné. Část analytiků se domnívá, že banka sazby o celý bod nesníží. "Upřímně, já si myslím, že tento týden nebudou schopni přistoupit ke snížení o dalších 100 bazických bodů. Lira v posledních týdnech prudce kolísá a (ratingová agentura) S&P už jim zhoršila výhled na negativní. Trhy by takový krok moc netolerovaly," doplnila hlavní analytička Ipek Ozkardeskayaová z finančního ústavu Swissquote Bank.

K ratingové agentuře S&P se mezitím nově přidala ratingová agentura Fitch, která varovala, že by mohla snížit rating 13 tureckých bank. Minulý týden už takto varovala před snížením hlavního ratingu Turecka. "Domníváme se, že rizika pro makroekonomickou a finanční stabilitu i externí financování by mohla zvýšit pravděpodobnost, že vláda bude intervenovat v bankovním systému," uvedli analytici ratingové agentury Fitch ve zprávě s pátečním datem.

Dál se zvyšují náklady na pojištění rizika, že Turecko nebude schopno splácet závazky vůči věřitelům. Cena pětiletých úvěrových swapů (CDS), které investoři nejčastěji využívají pro tyto účely, kolem poledne vykazovala růst o jeden bod na 503 bazických bodů. Tím se dostala na týdenní maximum, ukazují data společnosti IHS Markit. Když si tedy někdo chce plně pojistit investici do tureckých státních dluhopisů ve výši deset milionů dolarů, bude ho roční pojištění stát 503.000 USD. Tedy přes pět procent investované částky.

Prezident Erdogan už několikrát řekl, že je zastáncem pokračujícího snižování úrokových sazeb. Snaží se přitom prosadit nový ekonomický plán, který upřednostňuje růst, výrobu a export. Agentura Reuters prezidentovy plány označila za riskantní, široce je ale kritizují také ekonomové a opoziční politici.

Centrální banka od září snížila základní úrok už o 400 bazických bodů, respektive z 19 na 15 procent. Takový krok působí obavy jak investorům, tak střadatelům. Pro lidi v Turecku je následné prudké oslabení kurzu měny citelným zásahem do rodinných i firemních rozpočtů a znamená, že budou muset omezovat plány výdajů a investic.

Prezident Erdogan už několikrát řekl, že je zastáncem pokračujícího snižování úrokových sazeb. Snaží se přitom prosadit nový ekonomický plán, který upřednostňuje růst, výrobu a export. Agentura Reuters prezidentovy plány označila za riskantní, široce je ale kritizují také ekonomové a opoziční politici.

Zdroj: čtk, patria.cz

 

Čtěte více:

Turecká centrální banka navzdory vysoké inflaci a slabé měně opět snížila úroky
18.11.2021 14:21
Turecká centrální banka navzdory vysoké inflaci a poklesu kurzu domác...
Turecká lira padá. Prezident Erdogan pověřil komisi vyšetřováním okolností jejího propadu
29.11.2021 15:26
Okolnosti náhlého propadu kurzu turecké měny z minulého týdne prověří ...
USA procházejí boomem, firmy si mohou udržet vyšší marže a inflace by mohla klesnout, domnívá se ekonomka
11.12.2021 16:02
Jednou z možností je, že inflace klesne díky růstu výrobních kapacit....
Čínská ekonomika v roce 2022 a 2023, valuační atraktivita čínských akcií
10.12.2021 17:35
V závislosti na způsobu měření je čínská ekonomika druhá, či dokonce n...
Inspirace Minervinim: 311 % za letošních 10 měsíců a šampión investování. Staňte se mistry tradingu!
12.12.2021 16:42
V posledním sloupku před chystaným webinářem již v úterý 14. prosince ...
Tomáš Holub z ČNB: Inflace v lednu téměř jistě překročí 7 procent. Podle Mory je výraznější zýšení sazeb nutné i v prosinci
13.12.2021 8:29
Lednová inflace překročí podle člena bankovní rady České národní bank...
Česko chce, aby EK vrátila do trhu stažených 400 milionů emisních povolenek, řekl Havlíček. Cena míří na 100 EUR za tunu
13.12.2021 8:35
Česko chce, aby se do obchodování vrátilo asi 400 milionů emisních pov...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m