Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Komodity zažily další ďábelskou seanci

Rozbřesk: Komodity zažily další ďábelskou seanci

08.03.2022 9:44
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Ropa a plyn hned na počátku nového týdne zažily ďábelskou seanci poté, co se objevily zprávy o jednání o zákazu dovozů ruské ropy a plynu ze strany Západu. Cena Brentu se dostala dokonce ke 140 USD/barel, tedy nejvýše od roku 2008. Cena zemního plynu "přepočtená" na cenu ropy dokonce nad 600 (!) dolarů. Trhy se sice v podvečer částečně uklidnily - nejdůležitější zprávou byl asi zamítavý postoj Německa k embargu - a Brent se vrátil asi ke 120 USD/barel. I tak ale tato cenová úroveň znamená meziročně dramaticky dražší ropu.

Ekonomové v souvislosti s děním na Ukrajině nicméně asi nejvíce pozornosti věnují právě energetickým surovinám, respektive vyhodnocení nepříznivých dopadů drahé ropy a plynu. To je zcela přirozené, neboť energie jsou všudypřítomné a hýbou nejen cenami benzínu a nafty na čerpacích stanicích. Při tak divokých pohybech, které sledujeme v těchto dnech, dojde bezpochyby k průsaku i do ostatních částí spotřebitelského koše, a to včetně cen potravin. Ty navíc dostávají přímý zásah v podobě faktického zastavení exportu z Ruska a Ukrajiny a letošní úroda bude bezpochyby také silně ovlivněna tím, co se na Ukrajině právě děje. A to je problém, který se citelně dotkne zejména rozvíjejících se zemí.

Dokonce i v bohaté Evropě totiž tvoří potraviny velmi významnou část spotřebního koše (tedy útrat jakési průměrné domácnosti), v průměru za eurozónu je to například asi 20 %. V Turecku je to pak například 25 % a v Egyptě, v jehož případě tvoří ruská a ukrajinská pšenice drtivou většinu dovozů, je to asi 33 % (před COVIDem to bylo kolem 40 %). S takovou vahou pak samozřejmě stačí i výrazně kosmetičtější pohyby k tomu, aby s celkovou inflací ceny potravin pořádně zahýbaly. Pohyby, které vidíme teď a které se navíc netýkají jen "spotové" ceny, ale i termínových kontraktů. Takže lze čekat vysokou, ale i déle trvající inflaci. Tím pádem i růst nespokojenosti obyvatel. Připomeňme, že drahé potraviny se považují za jeden ze spouštěčů Arabského jara...


*** TRHY ***

Koruna

Koruna se na počátku nového týdne držela plus mínus na úrovních z konce týdne minulého. Prostor pro výraznější ztráty je shora zjevně omezen intervencemi ČNB. Pohybu dolů naopak brání přetrvávající globální napětí.

Zahraniční forex

Eurodolar se stabilizoval na úrovni 1,09, když euro i v paritě se švýcarským frankem již dále neoslabuje, a to navzdory tomu, že Rusko (západní Evropě) poprvé pohrozilo, že uvalí embargo na vývoz plynu (efektivně vypne Nord Stream I.).

Zdá se, že dalším důležitým mezníkem může být čtvrtek, kdy bude nejen zasedat ECB a bude zveřejněna americká inflace (za únor), ale v Turecku se také sejde ruský a ukrajinský ministr zahraničí.

Zlotý je stejně jako ostatní měny v Evropě těžce zkoušenou měnou, když všichni dobře vědí, že Polsko je hlavním asistujícím konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou. Drastické oslabení polské měny samozřejmě zkomplikovalo situaci NBP, která již před ruskou invazí musela čelit velmi vysoké inflaci. Dnes zasedá NBP a ještě v pátek se všeobecně očekávalo, že zvedne sazby “jen” o 50 bazických bodů. Nicméně v situaci, kdy pár EUR/PLN atakuje neuvěřitelnou hodnotu 5,0 a páteční devizová intervence nezabrala, si lze představit agresivnější počínání. Pokud dnes zvýší svoji hlavní úrokovou sazbu o +100 (a více) bazických bodů, tak to nebude moc velké překvapení.

Ropa

Ropa včera vyskočila kvůli vyhlídce na zákaz ruských dodávek, přičemž cena ropy Brent vzrostla až na 139 dolarů za barel, než se obchodovala blíže 125 dolarům.

 

Čtěte více:

Předražený dolar a dlouhodobé anomálie
07.03.2022 18:28
BCA Research tvrdí, že dolar je nyní na základě parity kupní síly (PP...
Německo odmítá odstřižení ruských energií, Rusko diktuje podmínky příměří
07.03.2022 17:32
Po drtivém začátku dnešního obchodování se hlavním finančním trhům odp...
Rusko zvažuje znárodnění západních podniků, pohrozilo přerušením dodávek plynu
08.03.2022 8:03
Ani třetí kolo rozhovorů mezi ruskými a ukrajinskými vyjednavači o uko...
VIG loňským ziskem před zdaněním překonala odhady. Navrhuje dividendu 1,25 EUR na akcii
08.03.2022 8:40
Pojišťovaci skupina VIG Group zvýšila zisk před zdaněním v loňském roc...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data