Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kterým ruským miliardářům se sankce vyhýbají a proč?

Kterým ruským miliardářům se sankce vyhýbají a proč?

30.03.2022 15:23
Autor: Redakce, Patria.cz

Evropská unie, Británie a Spojené státy kvůli útoku Ruska na Ukrajinu uvalily sankce na mnohé představitele ruských elit, z 20 nejbohatších Rusů ovšem polovina v tuto chvíli žádným postihům západních mocností nečelí. Upozorňuje na to dnes agentura Bloomberg, která analyzovala mezinárodní mozaiku trestních opatření. Mimo jiné uvádí, že z pětice nejbohatších ruských miliardářů je terčem sankcí jen jeden.

Všech deset zasažených členů nejbohatší dvacítky se dostalo na sankční seznam Británie. EU uvalila sankce na devět z nich a USA pouze na čtyři, píše Bloomberg. Na všech třech sankčních seznamech jsou údajně tři jména: Ališer Usmanov, který má podíly v těžařském a ocelářském gigantu Metalloinvest či čínské firmě Xiaomi, dále Gennadij Timčenko podnikající zejména v energetickém sektoru a Sulejman Kerimov, jehož rodina kontroluje těžařskou firmu Poljus.

02

"Existují důvody, proč se zaměřit na některé oligarchy a proč některé ponechávat stranou," komentoval situaci právník John Smith, který do roku 2018 vedl sankční oddělení amerického ministerstva financí. "Může to být buď proto, že nejsou považováni za osoby blízké rozhodování v Kremlu, nebo jejich sankcionování může být zpočátku příliš složité a vlády chtějí připravit plán, než zmáčknou spoušť," dodal.

04

Nejbohatším Rusem zasaženým západními sankcemi je podle Bloombergu šéf hutní firmy Severstal Alexej Mordašov, kterého autoři nové analýzy řadí na třetí pozici mezi ruskými miliardáři. Kromě dvou mužů na první a druhé pozici, spoluvlastníka těžební společnosti Norilsk Nickel Vladimira Potanina a zakladatele plynárenské společnosti Novatek Leonida Michelsona, byli zatím ušetřeni také majitel oceláren NLMK Vladimir Lisin a šéf ropné společnosti Lukoil Vagit Alekperov, které má Bloomberg na čtvrtém a pátém místě. Agentura konstatuje, že aktuální sankční seznamy Západu nechávají skupinu "superbohatých a mocných" Rusů, kteří mohou ve světě operovat bez právních omezení.

03

EU, Británie a USA společně s dalšími partnery, jako je Kanada nebo Japonsko, přistoupili ve světle ruské invaze na Ukrajinu k mimořádně tvrdým sankcím. Míří proti ruským politikům a podnikatelům, ale také bankám včetně té centrální, a omezují vývoz různých druhů zboží do Ruska, zejména produktů spojených s moderními technologiemi. Zároveň západní činitelé v posledních dnech dávají najevo, že se sankční režim bude dál rozšiřovat.

Jak ale podotýká nejen Bloomberg, klíčové je také to, jak jsou sankce vymáhány. Deník The New York Times (NYT) před několika dny popsal, že sankce se dají nejrůzněji obcházet, což ilustroval na případu přítele ruského prezidenta Vladimira Putina a magnáta ve stavebnictví Arkadije Rotenberga, který se stal terčem amerických postihů po ruské anexi Krymu v roce 2014. V praxi jej ale krok příliš nezasáhl.

"Doslova do několika týdnů nakupoval majetky v New Yorku. Vyšetřovatelé zjistili transakce v objemu kolem 91 milionů dolarů (dvě miliardy Kč) z účtů Rotenbergovy rodiny do ekonomiky Spojených států... Osm týdnů po tom, co byl sankcionován, podle zjištění vyšetřovatelů koupil v New Yorku obraz za 7,5 milionu dolarů... Obejít sankce mu trvalo osm týdnů," vysvětloval reportér NYT Matt Apuzzo. Uvedl, že ačkoli se zařazení jisté osoby na sankční seznam může zdát jako silný trest, samo o sobě nemusí mnoho znamenat. Dodal však, že dnes se přístup řady vlád zdá být jiný než v roce 2014.

Evropské a severoamerické vlády mimo jiné na konci února ohlásily vytvoření "transatlantické pracovní skupiny", která má dohlížet na účinnou aplikaci sankcí. Úřady v Evropě a USA zmrazily majetky stovkám lidí a začaly bohatým Rusům zabavovat nemovitosti či jachty a blokovat soukromé tryskáče. Zda budou mít tyto represe proti nejbohatším Rusům vliv na rozhodování prezidenta Putina, ovšem jasné není.

Zdroj: Bloomberg, ČTK

 
 

Čtěte více:

Odchod z Ruska představuje pro západní banky 'obrovský úkol'. Chybí jim kapacity i informace
18.03.2022 14:20
Odchod z Ruska představuje pro přední světové banky velké riziko. Zatí...
Británie rozšířila ruský sankční seznam o 65 subjektů, včetně bank a železnice
24.03.2022 12:31
Británie dnes rozšířila sankční seznam o dalších 65 subjektů napojenýc...
Země G7 odmítly požadavek platit za ruský plyn v rublech
28.03.2022 16:36
Země skupiny G7 odmítly požadavek Moskvy platit za ruský plyn v rublec...
Nový terč sankcí: Dodavatelské řetězce ruské ekonomiky
29.03.2022 13:15
Spojené státy a jejich spojenci plánují nové sankce, které zasáhnou da...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data