Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Fed již není za křivkou, snížení inflace doprovázené jen několika šrámy

Perly týdne: Fed již není za křivkou, snížení inflace doprovázené jen několika šrámy

29.07.2022 13:16
Autor: Redakce, Patria.cz

Jeffrey Gundlach vidí pozitivně současný postup Fedu, který podle něj už nedohání inflační vývoj – není za křivkou. K tomu expert míní, že ceny na některých trzích již klesly na zajímavé úrovně. Hlavní stratég Jefferies David Zervos se domnívá, že šéf americké centrální banky dokázal trhy přesvědčit o snížení inflace s pouze několika menšími škrábanci na ekonomické aktivitě. A BofA poukazuje na to, že významné realitní trhy ještě neodráží posun k monetárnímu utahování.

Šance na zajímavé dlouhodobé výnosy: Šéf Fedu Powell je už hodně dobrý v tom, jak hovoří po zasedání Fedu. Jeho poslední projev začal v jestřábím tónu, poukazoval na nutnost snížení inflace. Pak ale postupně začal trhy uklidňovat a podařilo se mu změnit sentiment. Pro CNBC to uvedl známý dluhopisový investor Jeffrey Gundlach z DoubleLine. Připomněl, že červen byl špatným měsícem pro dluhopisy s vyšším výnosem a dluhopisy na rozvíjejících se trzích. Pak se situace zlepšila a nyní trhy „chytily druhý vítr“.

Podle experta se nyní nacházíme v zajímavé situaci, protože valuace na některých rizikovějších dluhopisech a akciích už klesly dost na to, aby tato aktiva generovala atraktivní návratnost. Investor upřesnil, že „nehovoří o třech měsících, ale o šesti až dvanácti“. Gundlach si pak pochvaloval, že Fed už tolik nepracuje s takzvanou „forward guidance“. To znamená, že se nesnaží poskytovat trhům mnoho vodítek ohledně jeho dalších kroků. Podle investora právě tato snaha nejvíce poškozovala důvěryhodnost americké centrální banky, protože ta něco slibovala, ale pak se situace změnila a Fed musel svou politiku nečekaně měnit.

Gundlach podle svých slov nechce, aby Fed dělal „hloupé věci“ založené na tom, co se již stalo a na datech z minulosti. A aby vytvářel falešná očekávání, která pak musí být měněna. Po dosavadním zvedání sazeb je pak podle investora čas, aby Fed částečně čekal a sledoval, co se v ekonomice děje, protože monetární politika se projevuje až se zpožděním. Další zasedání FOMC ale také přijde až za osm měsíců, takže „hodně věcí bude mnohem jasnějších“.

Fed by se podle Gundlacha měl i v zájmu cenové stability vyhnout příliš prudkému utažení, které by americkou ekonomiku poslalo do recese. Pak by totiž zase musel svou politiku uvolňovat a výsledek by byl na straně dlouhodobé inflace horší, než když nyní bude postupovat opatrněji a recesi se vyhne. Vývoj sazeb Fedu relativně k výnosůn dvouletých vládních dluhopisů pak podle experta ukazuje, že Fed již není za křivkou. A trhy se už „udržitelněji zklidnily“.

Realitní trhy žádné výrazné ochlazení nevykazují: BofA v následujícícm grafu srovnává vývoj cen na realitních trzích v USA, Velké Británii s Kanadou a Austrálií s Novým Zélandem. Jak píše BofA, „globální ceny nemovitostí ještě neodráží velké monetární utahování“. Jen v Austrálii a na Novém Zélandu totiž došlo ke znatelnějšímu poklesu tempa meziročního růstu cen, i tak ale ceny stále rostou. Ve zbytku zmíněných zemí ani u tempa růstu k žádné výraznější korekci nedochází:
03
Zdroj: Twitter

Pouze pár škrábanců: Hlavní stratég Jefferies David Zervos míní, že se blíží konec doby, kdy Fed musí chladit poptávku tak, aby se dostala do souladu s přechodně slabší nabídkou. I Zervos si všímá toho, že Fed opouští koncept forward guidance a nakonec jej podle experta nebude používat vůbec. Namísto toho Fed nyní indikuje, že do konce roku ještě párkrát zvedne sazby o 50, či 25 bazických bodů. Až další vývoj v ekonomice ale ukáže přesnější cestu, trhy by přitom již „rády věděly, jak to skončí“.

Co to vše znamená pro akcie? Trhy podle experta nyní očekávají, že až začne klesat inflace, sazby mohou jít zase dolů a vše se začne vracet ke starým pořádkům. „To je ale trochu předčasné... v konečném důsledku ale Fed získal zpět svou důvěryhodnost a trhy to uznávají“, míní Zervos. Šéf Fedu Powell pak dělá velmi dobrou práci, když „masíruje výnosy dlouhodobých dluhopisů směrem dolů a udržuje výnosovou křivku v inverzi“.

Powell také podle stratéga zatím dokázal trhy přesvědčit, že ochlazení ekonomiky bude jen mírné a nepřijde hlubší propad. Akcie přitom byly naceněny na horší scénáře, a to vysvětluje jejich současné chování. Na závěr Zervos shrnul, že klíčová je současná důvěra trhů, že Fedu se povede snížit inflaci, a zároveň svou politiku nezpůsobí ekonomice hluboké rány, pouze „pár škrábanců“.

 
 

Čtěte více:

Fed zvyšuje úrokové sazby o 75 bodů do pásma 2,25 - 2,5 %. Akcentuje inflaci i vnímá oslabování ekonomiky
27.07.2022 20:09
Americká centrální banka Fed zvyšuje klíčovou úrokovou sazbu o 75 bazi...
Jan Čermák: Fed sice doručil dalších +75bps, ale přiznal zpomalení
27.07.2022 22:05
Fed nepřekvapil a zvýšil oficiální úrokové sazby o 75 bazických bodů....
Rozbřesk: Šéf Fedu Powell si nemyslí, že americká ekonomika je v recesi. Data se dozvíme za pár hodin
28.07.2022 9:08
Fed nepřekvapil a zvýšil oficiální úrokové sazby o 75 bazických bodů a...
#InvestičníTipy: Výsledková sezóna ve stínu recese
28.07.2022 17:30
Jak se recese promítá do současné výsledkové sezóny? To je hlavní téma...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.