Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
MMF opět zhoršil výhled růstu globální ekonomiky na příští rok

MMF opět zhoršil výhled růstu globální ekonomiky na příští rok

11.10.2022 15:29
Autor: ČTK

Mezinárodní měnový fond (MMF) zhoršil výhled růstu globální ekonomiky na příští rok. Hrubý domácí produkt (HDP) se má zvýšit o 2,7 procenta, což je o 0,2 procentního bodu méně, než předpokládal v červencové aktualizaci výhledu. Pro letošní rok MMF ve svém podzimním výhledu potvrdil předchozí odhad, podle kterého čeká růst HDP o 3,2 procenta.

Od ledna je to už počtvrté, co měnový fond přistoupil ke zhoršení výhledu. Loni světová ekonomika vzrostla o 6,1 procenta, a výrazně se tak zotavila z poklesu o 3,1 procenta v roce 2020. Tehdy na ni dolehla pandemie nemoci covid-19.

Světová ekonomika se nadále potýká s velkými problémy, ke kterým přispívá invaze Ruska na Ukrajinu, krize životních nákladů způsobená přetrvávajícími a rozšiřujícími se inflačními tlaky a slabší výkon čínské ekonomiky. Zpomalení globální ekonomiky v roce 2023 bude mít podle MMF široký základ. Země představující zhruba třetinu globální ekonomiky jsou ohrožené v letošním nebo v příštím roce poklesem a výkon tří největších světových ekonomik - USA, Číny a eurozóny - bude slábnout.

Ve Spojených státech další zpřísňování měnové politiky a finančních podmínek zpomalí v příštím roce růst na jedno procento z letošních 1,6 procenta. Výhled na příští rok nechal MMF beze změny, prognóza na letošní rok je však horší o 0,7 procentního bodu, než čekal v červenci.

Pro Čínu MMF zhoršil prognózu růstu pro příští rok o 0,2 procentního bodu na 4,4 procenta kvůli oslabení realitního sektoru a pokračování pandemických omezení. Růst však zrychlí z letošních očekávaných 3,2 procenta.

Zpomalení bude nejvýraznější v eurozóně, na kterou bude mít negativní dopad pokračující energetická krize způsobená válkou. Růst HDP se zde příští rok sníží jen na 0,5 procenta, když v červenci fond očekával růst o 1,2 procenta. Pro letošní rok však MMF zlepšil výhled eurozóny o 0,5 procentního bodu na 3,1 procenta.

Téměř všude způsobí vážné problémy domácnostem rychle rostoucí ceny, zejména potravin a energií. Inflační tlaky se ukazují jako širší a trvalejší, než se předpokládalo. Očekává se, že letos celosvětová inflace dosáhne svého vrcholu 9,5 procenta a do roku 2024 se sníží na 4,1 procenta.

Rizika zhoršení výhledu zůstávají vysoká, varoval MMF. Mimo jiné by se inflace mohla ukázat jako trvalejší, válka na Ukrajině by mohla eskalovat a prohloubit energetickou krizi nebo by na finančních trzích mohly vypuknout turbulence, které by investory přiměly k nákupům bezpečných aktiv a dále posílily dolar. Hrozí také špatné nastavení měnové, fiskální nebo finanční politiky.

MMF zhoršil odhad růstu české ekonomiky pro letošní rok na 1,9 procenta

Tempo růstu české ekonomiky v letošním roce zpomalí na 1,9 procenta z loňských 3,5 procenta. Ve svém podzimním výhledu globální ekonomiky to dnes předpověděl Mezinárodní měnový fond (MMF). V dubnu přitom odhadoval, že v letošním roce se hrubý domácí produkt (HDP) České republiky letos zvýší o 2,3 procenta. V příštím roce má tempo růstu zpomalit na 1,5 procenta.

MMF ve své zprávě upozornil hlavně na možné výpadky dodávek energií z Ruska, i když pravděpodobnost a rozsah možných výpadků je nyní menší, než čekal v červenci díky rychlejšímu nahromadění zásob v EU. Nicméně varoval, že země střední a východní Evropy, zejména Česká republika, Maďarsko a Slovensko, mohou vzhledem ke své závislosti na ruském plynu a případným obtížím se zajištěním alternativních dodávek plynu čelit narušení dodávek.

České ministerstvo financí v srpnu v nové makroekonomické predikci pro letošní rok zlepšilo odhad růstu ekonomiky na 2,2 procenta. Pro příští rok odhad zhoršilo na 1,1 procenta. Česká národní banka čeká za letošní rok zvýšení HDP o 2,3 procenta.

Navzdory předpokládanému zpomalení hospodářského růstu počítá MMF v letošním roce s poklesem míry nezaměstnanosti v Česku na 2,5 procenta z 2,8 procenta v loňském roce. Příští rok fond očekává další pokles, a to na 2,3 procenta.

Inflace v Česku má letos vyskočit na 16,3 procenta z 3,8 procenta loni. V roce 2023 ale zpomalí na 8,6 procenta. V dubnu přitom MMF předpovídal, že inflace v ČR se letos vyšplhá na devět procent a příští rok zpomalí na 2,3 procenta.

Z nejnovějších odhadů MMF vyplývá, že Česká republika příští rok vykáže nejrychlejší hospodářský růst ze zemí visegrádské čtyřky. V Maďarsku se HDP zvýší o 1,8 procenta, na Slovensku o 1,5 procenta a v Polsku jen o 0,5 procenta. V letošním roce čeká fond růst maďarské ekonomiky o 5,7 procenta a polské o 3,8 procenta. HDP Slovenska se má zvýšit o 1,8 procenta.

MMF dnes zhoršil výhled růstu globální ekonomiky na příští rok o 0,2 procentního bodu na 2,7 procenta. Pro letošní rok MMF potvrdil předchozí odhad, podle kterého čeká růst HDP o 3,2 procenta. Světová ekonomika se nadále potýká s velkými problémy, ke kterým přispívá invaze Ruska na Ukrajinu, krize životních nákladů způsobená přetrvávajícími a rozšiřujícími se inflačními tlaky a slabší výkon čínské ekonomiky, uvedl MMF.

 
 
 
 
 

Čtěte více:

Už dnes od 14:00 WEBINÁŘ ke vstupu HARDWARIO na burzu: odpovídají zakladatel a CEO Alan Fabik a finanční ředitel Tomáš Morava
12.10.2022 12:58
Přemýšlíte o investici do akcií inovátora v oblasti průmyslového inter...
Inflace, výsledky i fiskál. Zdroje obav nevysychají
11.10.2022 11:36
Investoři mají stále dost důvodů k nervozitě a podle toho to také na t...
Investoři již poptali přes polovinu v IPO nabízených akcií inovátora v průmyslovém internetu věcí HARDWARIO, ukazuje kniha objednávek
11.10.2022 12:18
Úpis akcií českého inovátora v oblasti průmyslového internetu věci (Io...
Snaha USA zabránit Číně vyvíjet špičkové čipy pomohla k umazání 240 mld. USD tržní hodnoty z polovodičového sektoru
11.10.2022 13:33
Akcie čipařů v Japonsku, Jižní Koreji a na Tchaj-wanu zamířily dolů a ...
Nissan prodá svá ruská aktiva státní firmě za jedno euro s opcí na zpětný odkup
11.10.2022 13:23
Japonská automobilka Nissan prodává svá ruská aktiva tamní státní firm...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů