Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Od akcií k dluhopisům a výrazný pokles inflace v příštím roce

Perly týdne: Od akcií k dluhopisům a výrazný pokles inflace v příštím roce

16.12.2022 12:48
Autor: Redakce, Patria.cz

David Zervos, který působí jako hlavní ekonom v Jefferies, považuje dluhopisy za atraktivnější než akcie. Mohou podle něj nabídnout i porovnatelné výnosy, ovšem s menším rizikem. Ohledně návratnosti v příštím roce jsou i akcioví investoři mnohem opatrnější, než před rokem. Jeffrey Gundlach ze společnosti DoubleLine predikuje výrazný pokles inflace v první polovině příštího roku, Fed se podle něj nemusí se sazbami dostat ani na 5,1 %.

Zisky a exporty: Zisky společností obchodovaných na globálních akciových trzích podle následujícícho grafu korelují s korejskými exporty. Ty po prudkém růstu opět znatelně ztrácí na tempu a nyní se dokonce dostávají do meziročního poklesu:

11
Zdroj: Twitter


Výrazný pokles inflace: Fed se nyní podle odhadů svých zástupců domnívá, že sazby se dostanou k 5,1 %. Nicméně výnosy dvouletých vládních dluhopisů se už nyní nachází pod sazbami. Na CNBC na to upozornil známý dluhopisový investor Jeffrey Gundlach ze společnosti DoubleLine. Podle něj přitom historický vývoj bývá takový, že na počátku cyklu sazby Fedu dohání svým růstem výši dvouletých vládních dluhopisů. Pak se ale situace otáčí, tyto výnosy zamíří směrem dolů a sazby je přestřelují. Přesně k tomu už dochází nyní.

„Máme tedy výnosy dvouletých dluhopisů pod sazbami, k tomu řada vedoucích indikátorů ukazuje na recesi, včetně PMI ve výrobním sektoru“, pokračoval investor. A domnívá se, že sazby na 5,1 % kvůli tomu pravděpodobně nedosáhnou. Výraznou roli by tu měl hrát samozřejmě vývoj inflace v následujících měsících. Ta již znatelně klesla a Gundlach věří, že tomu tak bude i nadále. Konkrétně odhaduje, že v červnu příštího roku se bude celková inflace v USA pohybovat na 4,1 %.

Dluhopisové trhy poklesem svých výnosů již nyní odráží očekávaný pokles inflace a to po celé délce výnosové křivky. A reflektují i ekonomické ochlazení. To se projeví na nezaměstnanosti, která ale na vývoj reaguje až se zpožděním. Expert přitom tvrdí, že ve chvíli, kdy se nezaměstnanost dostane na hodnoty kolem 3,9 ,%, ekonomika bude již procházet výrazným zpomalením. Jay Powell přitom odhaduje, že na konci roku 2023 se bude nezaměstnanost pohybovat na 4,6 %. Fed ale bude podle investora už během první poloviny roku „povzbuzen“ zmíněným poklesem inflace. Ten sice nemusí být zárukou, že inflace klesne až ke 2 %, ale půjde o „obrovské zlepšení“.

Posun od zisků do ztrát: Minulý rok se téměř 40 % respondentů v průzkumu Deutsche Bank domnívalo, že v následujících 12 měsících si americké akcie připíší 5 %. Více než čtvrtina pak věřila v 10 % růst cen akcií. Letos se odhady posouvají mnohem více směrem ke ztrátám. Konkrétně 20 % tázaných míní, že trh v příštím roce klesne o 10 %, podobná část věří v 5 % růst:

12

Zdroj: Twitter

Vrchol jestřábovosti: Jay Powell hovoří konzistentně, opakuje, že Fed neudělá stejnou chybu jako v sedmdesátých letech. Je ale pro něj těžké udržet si stejnou míru „jestřábovosti“, protože skoky v sazbách se zmenšují a utahování monetární politiky není takové, jak během roku. Pro CNBC to uvedl David Zervos, který působí jako hlavní ekonom v Jefferies. Dluhopisové trhy mají podle něj v centrální banku a její schopnost a ochotu ukotvit dlouhodobou inflaci velkou důvěru.

Zervos patří k těm, kteří nyní vidí příležitosti spíše na dluhopisových trzích, než na akciích. Rozdíl mezi letošním a příštím rokem podle něj bude spočívat zejména v tom, že v roce 2023 budou výrazně vyšší výnosy vládních dluhopisů a také rizikové spready na dluhopisech korporátních. Rizikovější části trhu tak podle něj mohou investorům nabídnout i dvojciferné výnosy, které jsou porovnatelné s výnosy na akciovém trhu. Ovšem bez toho, aby investoři podstupovali podobnou míru rizika.


Čtěte více:

Rozbřesk: Fed vidí sazby na 5 %, trh nesouhlasí. Do bankovní rady ČNB míří Kubíček a Procházka
15.12.2022 9:02
Úrokové sazby Fedu se sice vyšplhaly již do intervalu 4,25-4,5 %, ale ...
T.Vlk a B. Soták: Co když se Fed nemýlí? Jak připravit svoje portfolio na oba scénáře
15.12.2022 17:37
Americká centrální banka zopakovala svůj závazek bojovat proti inflac...
Dominik Rusinko: Jestřábí ECB zvýšila sazby o 50 bps a v březnu začne snižovat velikost své bilance
15.12.2022 15:43
Evropská centrální banka dnes dle očekávání zvýšila depozitní sazbu o ...
S Fedem se nebojuje. A s ECB také ne, říká Lagardová
15.12.2022 16:58
Jedna z častých pouček investora nám říká, že americká centrální banka...
Akcie i dluhopisy zůstávají pod tlakem měnové politiky
16.12.2022 11:22
Dnes dopoledne vyšly o něco horší britské maloobchodní tržby, naopak ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data