Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

"My word is my bond" .... tedy, alespoň bývalo

02.09.2003 15:38
Autor: 

V posledních několika týdnech (shodou okolností v době, kdy trhy státních dluhopisů zažívaly volatilitu, jaká byla do té doby rezervovaná jenom pro akcie) se množí spekulace o tom, jak kompetentní je vlastně americký FED ve svém vlivu na ekonomiku, ve své měnové politice a ve svém odhadu budoucího ekonomického vývoje.

Jenom pro připomenutí. V červnu tohoto roku výnos 10letého amerického státního dluhopisu Treasury dosáhl historického minima na hodnotě 3.1%. Výnosy na této úrovni byly vyvolané jednak očekáváním velmi nízké inflace, v mnoha případech (ne nezbytně bezdůvodně) dokonce očekáváním deflace. Jedním z důvodů, který vedl k tak dramatickému růstu ceny dluhopisů (a poklesu výnosů), byl komentář jednoho z členů amerického FED Bena Bernanka, který připustil možnost, že FED uvažuje o nákupu státní dluhopisů ve snaze odvrátit deflační tlaky. Myšlenka, že americký FED se z emitenta Treasuries změní na jejich kupce vedla k raketovému růstu cen.

Červenec celý obrázek trochu změnil a trh byl svědkem největšího propadu amerických státních dluhopisů za posledních 20 let - výnos na těch samých 10letých Treasuries poskočil na 4.5%. To je nepochybně na trh dluhopisů kolosální pohyb a jistě stál hodně peněz ty investory, kteří uvěřili bizarní myšlence B. Bernanka. Fondy, které investují pouze a jedině do amerických státních dluhopisů ztratily za toto období rekordních 5.7% - a to se má podle všech prospektů a marketingových letáků jednat o bezpečnější instrument než akcie. Důvodem tohoto poklesu byl kompletní "veletoč" ze strany FEDu, kde Alan Greenspan nejenom vyloučil možnost nákupu státních dluhopisů, ale navíc připustil možnost růstu a nikoliv poklesu úrokových sazeb. Otázkou zůstává, jak někdo mohl věřit představě, že FED bude kupovat své vlastní dluhopisy, když musí financovat rekordní deficit.

Výše uvedené má však dopad nejenom na trh dluhopisů, ale především na trh hypoték a nemovitostí. Ten funguje ve Spojených státech tak, že hypotéční sazby jsou navázány na vývoj dlouhodobých úrokových sazeb u státních dluhopisů Treasuries. Růst výnosů (jinými slovy úrokových sazeb) tedy vedl nejenom ke zdražení hypoték nových, ale i ke zpomalení dynamiky refinancování hypoték stávajících. Hypotéční banky tak musí čelit problému, že na jedné straně mají dluhopisy užívané k financování svých potřeb, na straně druhé refinancované hypotéky - tyto dluhopisy však banku stojí více, než kolik přinesou nově refinancované hypotéky. Banky se samozřejmě snaží o zajištění takovýchto pozic - jednou z možností je nákup státních dluhopisů. Problémem je, že pokud byly tyto dluhopisy nakoupené v červnu, hypotéční banky nyní hledí na poměrně rozsáhlé kapitálové ztráty.

A nakonec jedna citace - "Při absenci zlatého standardu v současnosti neexistuje mechanismus, který by ochránil úspory před znehodnocením díky vlivu inflace. Neexistuje bezpečné místo, kde uchovat hodnotu svých úspor. Pokud by zde něco takového existovalo, vláda by držení takovéhoto instrumentu musela prohlásit za ilegální tak, jak tomu bylo v případě zlata (ve Spojených státech v 30. letech)." Autorem není nikdo jiný než Alan Greenspan, píšící v roce 1966. A pokračuje dál - "Deficitní financování je jednoduše řečeno mechanismus, jak konfiskovat bohatství a hodnoty. Zlato tomuto procesu stojí v cestě, zlato je jedna z mála možností jak hodnotu uchovat".

No. Je jenom přirozené, že lidé své názory mění. Jenom je podivuhodné, že někdy o 180 stupňů. Je-li deficitní financování mechanismem na konfiskaci hodnoty, proč se potom FED vydává na cestu nevídané monetární expanze a kolosálního deficitu??

Petr Žabža


Váš názor
  • Krásný titulek
    03.09.2003 16:36

    Jé, pane Žabžo, to hezký heslo My word is my bond... je nějak slavný??? Nebo běžné "zaklínadlo"?
    Petr
    • RE:
      03.09.2003 17:06

      Jedná se v podstatě o anglický ekvivalent "Dané slovo platí". Toto spojení je používáno k vyjádření faktu, že obchody uzavřené mezi obchodníky po telefonu mají stejnou platnost a závaznost jako obchody uzavřené např. písemně.
      Petr Žabža
  • Hypotecni banky v problemech
    02.09.2003 21:26

    Freddie Mac a Fannie Mae (o kterych jste psal mimochodem nedavno v negativnim duchu) dostali dnes upgrade na buy od Merrilla a jedou nahoru...hahahahaha
    Alan
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data