Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Wall Street v zajetí býka … medvěd na ústupu?

Wall Street v zajetí býka … medvěd na ústupu?

21.10.2002 12:51
Autor: 

Ani pumový atentát na ostrově Bali, kde zemřelo více než sto osmdesát lidí a tři sta bylo zraněno, ani osamělý střelec, který má na svědomí již osm osob, a ani přesvědčivé vítězství iráckého prezidenta v tamních prezidentských volbách nezastavilo americké akciové indexy v jejich nejsilnějšímu týdenním růstu za poslední rok.

Růst akciového trhu minulý týden způsobily velmi pozitivní informace z korporátní sféry, které tak daly impuls netrpělivým investorům stojících v zástupu a čekajících na svou příležitost. Spekulovalo se, že právě nyní nastal ten pravý okamžik na uskutečnění výhodných nákupních příkazů. Investoří se tak s nebývalou vervou vraceli do svých oblíbených akciových titulů, které, ať už v návaznosti na dobré zveřejněné výsledky, či jen na vlně optimismu, rostly.

První polovinu týdne převážně táhly svými výsledky akcie společností Citigroup, GM, Fannie Mae a AIG. Naopak brzdou trhů byly akcie Boeingu a Coca Coly. Avšak informace IBM a AMD opět zaručily akciovému trhu výrazný růst. Ačkoliv zprávy od největšího světového výrobce mikroprocesorů - společnosti Intel - či společnosti Novellus nikterak svými výhledy investorskou veřejnost nepotěšily, přesto akciové indexy s blížícím se koncem týdne i nadále posilovaly.

Největší zásluhu na tomto růstu pak měly společnosti Eastman Kodak, United Technologies a finská Nokia. Vítězné tažení podtrhl softwarový výrobce číslo jedna, společnost Microsoft, který tak naplnil očekávání analytiků Goldman Sachs, kteří již na počátku týdne odhadovali, že by výsledky společnosti mohly být na horní hranici očekávání či lepší.

Index Dow Jones během uplynulého týdne získal 6 procent. Index S&P posílil o 5,9 procenta. Nejvíce se dařilo technologickému trhu, když si index Nasdaq připsal 6,4 procentní nárůst.

Roman Koděra


Váš názor
  • "přesvědčivé vítězství Saddama" ?
    21.10.2002 12:59

    Zeman má pravdu, že nejpitomější tvor na zeměkouli je český novinář. Snad je autorem článku chlapec, který nezná totalitní volby...
    Václav
    • prosím o kultivovanost
      21.10.2002 13:47

      Vážený pane Václave, dovolte mi, abych Vám vysvětlila důvod existence toho portálu. Patria.cz je portál určený těm, kteří se pohybují ve sféře finančních trhů ať už kvůli své profesi, nebo kvůli tomu, že hodlají do některých investičních instrumentů umístit své volné finanční prostředky, a potřebují být proto neustále informováni o aktuálním vývoji na finančních trzích a událostech, které mají na jejich vývoj bezprostřední dopad. Této cílové skupině a tomuto účelu je přizpůsoben celý obsah webu (od komentářů až po datový obsah). Člověk, kterého kritizujte, není novinář, ale obchodník (Patria mimochodem žádného novináře nezaměstnává), který Vás denně informuje o skutečnostech, které "hýbají trhem". Rozhodující je v našem případě rychlost, s jakou je komentář napsán, a samozřejmě pravdivost informací. Pokud si z celého komentáře vezmete to, že budete kritizovat spojení „přesvědčivé vítězství Saddama“, nejste patrně ten, komu je tento komentář určen… A pokud už hodláte vystupovat s kritikou, které se samozřejmě nebráníme, potom bych si Vás dovolila požádat o její kultivovaný způsob.
      Monika Procházková, Patria Online
    • skutečně trefná kritika ...??
      21.10.2002 13:15

      Autora článku sice neznam, ale pochybuji, že si dělá ambice stát se objektivním novinářem. Všichni víme, o co jde a nedělám si iluze o "chlapci, který nezná totalitní volby", ale nám snad zde jde o akcie ne? Pro mě má prostě význam, že akcie nereagovaly negativně na volby a jejich výsledek v Iráku (to zda byly zmanipulované nebo ne si můžu přečíst úplně někde jinde), ale o to, že na zmíněnou politiku Wall street nereagoval. Pokud po autorovi chcete analýzu na téma Saddam a demokracie, tak si nalezněte jiný zdroj a nekritizujte "pitomé novináře", pokud si nejste jistý, čím se autor vlastně živí. Díky, R.
      R.S.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data