Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Latinská Amerika na cestě od kapitalismu… kam přesně?

29.03.2006 14:23

Latinská Amerika nemá právě jednoduchou minulost, ani politicky ani ekonomicky. Vládly zde nejdelší a nejkrutější vojenské diktatury 20. století a docházelo zde k největším státním bankrotům. Celý kontinent byl synonymem špatné hospodářské politiky: vysoká inflace, vysoký dluh, omezený zahraniční obchod, minimální investice.

První zemí, která se vydala jinou cestou, alespoň ve své ekonomické politice, bylo Chile v 80.letech dvacátého století. I když začátek nebyl snadný, Chile se stalo nejlépe fungující jihoamerickou ekonomikou, jejíž tempo růstu se pohybuje stabilně nad 4% ročně. V 90. letech se zdálo, že i další latinskoamerické země pochopily, že vysoká inflace a protekcionismus k ničemu nevedou: Mexiko a Argentina byly považovány za klasické případy „uzdravujícího se pacienta“. Zatímco Mexiko v terapii víceméně vytrvalo a dnes je pevnou součástí severoamerické zóny volného obchodu (společně s USA a Kanadou) a fenomén maquiladoras u jižní hranice USA zřejmě natrvalo změnil tvář mexické ekonomiky.

Argentina se, naproti tomu, stala příkladem nezvládnuté ekonomické politiky, kdy pevná vazba na americký dolar sice omezila inflaci, ale nedostatečně pružné domácí trhy a neochota vlády snížit schodky rozpočtu vedly nakonec ke kolapsu vazby na dolar a k státnímu bankrotu.

Jak se nyní zdá, argentinská zkušenost může mít silnější efekt na jihoamerické země než zkušenost mexická (a chilská). Argentinský president Kirchner získává popularitu nejen doma, ale po celém kontinentu svým drsným zacházením se zahraničními investory. Podobnou cestou se asi vydá i nový bolivijský president Evo Morales, který mluví o znárodňování nalezišť zemního plynu. Hlavou, nebo spíše pokladníkem, obratu zpět od trhu k státnímu zasahování do ekonomiky je Venezuela její president Hugo Chávez. Díky obrovským příjmům z prodeje ropy si tento marxisticky orientovaný bývalý parašutista může dovolit financovat populistické akce doma a zároveň rozdávat levnou ropu za politickou podporu, ať už Kubě, či teď Bolivii.

Je tedy kauza trhu a kapitalismu v jižní Americe opět ztracena? Kupodivu zřejmě ne. Kromě Mexika, patřícího do střední Ameriky existují dva velké „jihoamerické“ důvody k optimismu: Chile a Brazílie. Chile zůstává nejdynamičtější jihoamerickou ekonomikou, a to přes to, že v zemi vládne již třetí „socialistický“ president po sobě: nyní je to presidentka Michelle Bachelet. Liberální ekonomická politika a její nezávislé instituce je však v Chile natolik pevně zakořeněná, že ani vláda levice ji, prozatím, neohrozila. Systém rozpočtových pravidel a nezávislosti rozpočtové politiky na politickém cyklu může Chile závidět prakticky celý svět.

Druhým zdrojem optimismu je paradoxně Brazílie, země která si zvolila za presidenta odborářského vůdce „Lulu“ da Silva. Obavy z jeho vlády se však nenaplňují: brazilská vláda uplatňuje vcelku rozumnou hospodářskou politiku a rozhodně se nepouští do rychlého zadlužování země, tak typického pro řadu zemí latinské Ameriky. V prosinci loňského roku dokonce Brazílie předčasně splatila více než 15 miliard dolarů, které dlužila Mezinárodnímu měnovému fondu.

Nicméně, volný trh a kapitalismus potřebuje i v jižní Americe rychle uspět ve větším měřítku. Chávez a jeho „petrodolary“ představují vážnou hrozbu dlouhodobé prosperitě celého kontinentu. Čím dříve ho ostatní země nebudou potřebovat, tím lépe.

Vedoucí katedry Evropské ekonomické integrace a hospodářské politiky na Institutu ekonomických studií FSV UK. V letech 1998 až 2001 hlavní ekonom Patria Finance.
(autor je externím spolupracovníkem Patria Online, jeho názory nereprezentují oficiální stanovisko společností skupiny Patria)


Váš názor
  • Chcete vědět přesně, kam směřuje Latinská Amerika ???
    29.03.2006 17:05

    Chcete vědět přesně, kam směřuje Latinská Amerika ??? Opravdu ???
    QEntity
  • TO NESTOJÍ ZA DOTAZ
    29.03.2006 16:22

    V žádném případě nejsem obhájcem bolševika, s tím máte pravdu, ale jinak pane dodo, mícháte hrušky s borůvkama. Trošku si to ujasněte.
    HONZA
    • Tak, tak
      03.04.2006 9:15

      Přestože většina z nás nebude chválit Cháveze za změnu národních symbolů Venezuely - není prý důvod, aby koník "cválal doprava", lepší je prý doleva :-) přesto jsou jeho kroky vedoucí ke znárodnění zahraničních společností těžících ropu v pořádku. Při rostoucích světových cenách (a nedělejme si iluze, že ceny poklesnou ...) bude pro Venezuelu nejlepší, když bude ropné vrty vlastnit samotný stát. Zisk z prodeje ropy by měla Venezuela ukládat (investován) do světovýc měn a akcií (např. velkých podniků USA :-) pro horší časy, které Venezuelcům nastanou za několik desítek let, kdy se jejich naleziště vyčerpají. Stejně tak činí i Norsko (plyn) nebo Saudská Arábie (ropa). Ostatně ani v USA netěží ropu jiné společnosti než americké ...
      PaulC
      • Jak Vás tak poslouchám
        05.04.2006 14:06

        Jak Vás tak poslouchám, to bude jednou velmi zajímavé, až v zahraničí zabaví oprávněné osoby akcie v držení venezuelského státu jako kompenzaci za to, co udělal pan Chavez....
        QEntity
        • Tak to samozřejmě být nemusí
          07.04.2006 8:45

          Žijete v zajetí představy znárodnění, které proběhlo u nás v roce 1948. Chávez se může inspirovat např. postupem vyvlastnění alá Mr. Doležal. Nechá si vypracovat ocenění společnosti znalcem, kterého zaplatí (raději dvěma, aby nevznikly pochyby o metodice ocenění :-). Výše platby bude nepřímo úměrně odpovídat "hodnotě" oceňované společnosti, že :-) a přijme zákon o vyvlastnění společnosti za náhradu. A je vymalováno (žádná z oprávněných osob si nemůže stěžovat, že nic nedostala :-). Nebo licenci na těžbu ropy v tom samém místě přidělí i jiné - státní společnosti (předpokládám, že zahraniční společnosti ložiska nafty nevlastní, že :-). S ohledem na budoucí růst ceny černého zlata se jednorázová platba Venezuele tak jako tak vyplatí ...
          PaulC
    • jedna vec
      29.03.2006 17:02

      Chile je prikladom uspesnej ekonomickej politiky nielen preto, ze uz dvadsat rokov dosahuje priemerny rast HDP 5,5% (obdobny rast by CZ alebo SK vyniesol aj pred Nemecko), ale aj preto, ze sa mu dari odstranovat priepastne socialne rozdiely pre Latinsku Ameriku tak typicke. Ked sa Pinochet ujal moci bolo asi 30% ludi v totalnej chudobe, ked odchadzal bolo ich asi 10%. A to nie su nemakacenkovia poberajuci podporu ako u nas.
      vlado
  • Dotaz
    29.03.2006 15:52

    Pane dodo, kolik je vám let? To si raději netroufnu odhadnou. Hitler rovněž pozvedl ekonomiku.
    Dodo 2
    • pozvedl?
      29.03.2006 16:21

      Pokud vim tak vyuzil krize,ale urcite nezavedl Nemecko k prosperite.Hitlera jsem nezazil.
      dodo
  • Dotaz
    29.03.2006 15:08

    Pane Schneider kolik je vam let?Predpokladam tak do 20.Jinak by jste vedel,ze zadny socialismus a uz vubec ne vedeny nejakym soc.predakem nemuze smerovat ku prosperite.Hlavnim rysem kazdeho socialismu je ze o sobe hlasa jak je uspesny.Lidi nemaji co do huby,ale stat je uspesny.My to zname z nedavne minulosti kdy jsme stali rady na toaletak,ale podle nasich vudcu jsme byli druzi nejuspesnejsi.(po SSSR)Videl jste snad nebo slysel jste o nejake socialisticke vlade ktera by priznala vubec nejaky problem?A pokud uz nejaky problem prizna tak je urcite zapricineny USA a jinymi imperialistickymi neprateli.Napsat ze Chile a Brazilie jsou nejakym optimizmem je prinejmensim za vlasy pritazene.Podle me to je uplna kravina.Smutnou zpravou je,ze CR zacina byt taky znovu bez problemu a pokud nahodou nejake jsou tak za ne muze ODS a pravice vubec.Mam obavy ze jsme taky takovym cinskym zdrojem optimismu.
    dodo
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data