Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Tisková zpráva MF: Lauder vs. Česká republika

05.03.2001 12:49
Autor: 

(Následuje úplný text tiskové zprávy Ministerstva financí ČR)

V souvislosti s dnes zahájeným arbitrážním jednáním ve věci Lauder vs. Česká republika vydáváme základní faktografické informace:

Shrnutí sporu:

Pan Ronald S. Lauder zahájil rozhodčí řízení proti České republice na základě Dohody o vzájemné podpoře a ochraně investic uzavřené se Spojenými státy v roce 1991. Slyšení ve věci pravomocí arbitrážního tribunálu a ve věci samé se koná v Londýně v období od 5. do 14. března 2001.

CME Czech Republic B.V. (která je ovládána panem Lauderem) zahájila rozhodčí řízení proti České republice podle Dohody o vzájemné podpoře a ochraně investic uzavřené s Nizozemím v roce 1991. Slyšení ve věci pravomoci arbitrážního tribunálu a ve věci samé se bude konat ve Stockholmu v období od 23. dubna do 2. května 2001.

Nároky pana Laudera se zakládají na investicích do české společnosti Česká nezávislá televizní společnost, spol. s r.o. („ČNTS“). CET 21 spol. s r.o. (dále jen „CET 21“), držitel licence na televizní vysílání první celoplošné komerční televizní stanice, uzavřela v roce 1993 s CEDC (společností údajně kontrolovanou panem Lauderem) smlouvu o zabezpečení vysílání a poskytování služeb v souvislosti s vysíláním televizní stanice „TV Nova“, na jejímž základě byla následně uzavřena společenská smlouva o založení ČNTS. Rada České republiky pro rozhlasové a televizní vysílání (dále jen „Rada“) se domnívala, že realizace společenské smlouvy ČNTS je v rozporu s českým právem, zejména pak se zákonem č.468/1991 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání, v platném znění (dále jen „Mediální zákon“), protože ČNTS jednala jako by byla držitelem licence.

Na základě vyžádané právní analýzy a na základě jednání s CET 21 (v té době již ovládanou Dr. Vladimírem Železným) a ČNTS (kde byl Dr. Železný generálním ředitelem) Rada v roce 1996 s cílem daný problém vyřešit, zahájila správní řízení vůči ČNTS z důvodu neoprávněného vysílání, tj. vysílání bez licence. V roce 1997 CET 21 a ČNTS souhlasily se změnou svého smluvního vztahu tak, aby byl v souladu s Mediálním zákonem. V roce 1999 společnost ČNTS odvolala Dr. Železného z pozice generálního ředitele a CET 21 ukončila svůj smluvní vztah s ČNTS. Na základě toho ČNTS již dále neměla přístup k příjmům z TV Nova.

Spor mezi Dr. Železným/CET 21 a panem Lauderem/ČNTS vyvolal několik právních řízení, včetně řízení u českých soudů a rozhodčího řízení u Mezinárodní obchodní komory.

Podstatou nároku, který pan Lauder vznesl v rozhodčím řízení vůči České republice, je požadavek, aby rozhodčí soud nařídil Radě České republiky pro rozhlasové a televizní vysílání udělit jeho společnosti, ČNTS, licenci na televizní vysílání v České republice; nebo (v případě, že tak neučiní) mu přiznal náhradu za ztráty na jeho „investicích“ v ČNTS.

Shrnutí pozice České republiky:

Česká republika uznává své závazky vyplývající z bilaterální investiční dohody uzavřené se Spojenými státy americkými (a bilaterální investiční dohody uzavřené s Nizozemím), ale popírá, že by stát nebo kterýkoli z jeho orgánů tyto dohody nějak porušil, ať již úmyslně nebo vůbec. Nároky pana Laudera jsou v celém rozsahu popírány.

Pan Lauder se snaží zaplést Českou republiku do velmi rozhořčeného obchodního sporu mezi ním/ČNTS a Dr. Železným/CET 21. České republice nelze přičítat odpovědnost za rozpad jejich obchodních vztahů.

Libor Vacek
tiskový mluvčí MF ČR


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data