Tisková zpráva MF: Lauder vs. Česká republika

05.03.2001 12:49

(Následuje úplný text tiskové zprávy Ministerstva financí ČR)

V souvislosti s dnes zahájeným arbitrážním jednáním ve věci Lauder vs. Česká republika vydáváme základní faktografické informace:

Shrnutí sporu:

Pan Ronald S. Lauder zahájil rozhodčí řízení proti České republice na základě Dohody o vzájemné podpoře a ochraně investic uzavřené se Spojenými státy v roce 1991. Slyšení ve věci pravomocí arbitrážního tribunálu a ve věci samé se koná v Londýně v období od 5. do 14. března 2001.

CME Czech Republic B.V. (která je ovládána panem Lauderem) zahájila rozhodčí řízení proti České republice podle Dohody o vzájemné podpoře a ochraně investic uzavřené s Nizozemím v roce 1991. Slyšení ve věci pravomoci arbitrážního tribunálu a ve věci samé se bude konat ve Stockholmu v období od 23. dubna do 2. května 2001.

Nároky pana Laudera se zakládají na investicích do české společnosti Česká nezávislá televizní společnost, spol. s r.o. („ČNTS“). CET 21 spol. s r.o. (dále jen „CET 21“), držitel licence na televizní vysílání první celoplošné komerční televizní stanice, uzavřela v roce 1993 s CEDC (společností údajně kontrolovanou panem Lauderem) smlouvu o zabezpečení vysílání a poskytování služeb v souvislosti s vysíláním televizní stanice „TV Nova“, na jejímž základě byla následně uzavřena společenská smlouva o založení ČNTS. Rada České republiky pro rozhlasové a televizní vysílání (dále jen „Rada“) se domnívala, že realizace společenské smlouvy ČNTS je v rozporu s českým právem, zejména pak se zákonem č.468/1991 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání, v platném znění (dále jen „Mediální zákon“), protože ČNTS jednala jako by byla držitelem licence.

Na základě vyžádané právní analýzy a na základě jednání s CET 21 (v té době již ovládanou Dr. Vladimírem Železným) a ČNTS (kde byl Dr. Železný generálním ředitelem) Rada v roce 1996 s cílem daný problém vyřešit, zahájila správní řízení vůči ČNTS z důvodu neoprávněného vysílání, tj. vysílání bez licence. V roce 1997 CET 21 a ČNTS souhlasily se změnou svého smluvního vztahu tak, aby byl v souladu s Mediálním zákonem. V roce 1999 společnost ČNTS odvolala Dr. Železného z pozice generálního ředitele a CET 21 ukončila svůj smluvní vztah s ČNTS. Na základě toho ČNTS již dále neměla přístup k příjmům z TV Nova.

Spor mezi Dr. Železným/CET 21 a panem Lauderem/ČNTS vyvolal několik právních řízení, včetně řízení u českých soudů a rozhodčího řízení u Mezinárodní obchodní komory.

Podstatou nároku, který pan Lauder vznesl v rozhodčím řízení vůči České republice, je požadavek, aby rozhodčí soud nařídil Radě České republiky pro rozhlasové a televizní vysílání udělit jeho společnosti, ČNTS, licenci na televizní vysílání v České republice; nebo (v případě, že tak neučiní) mu přiznal náhradu za ztráty na jeho „investicích“ v ČNTS.

Shrnutí pozice České republiky:

Česká republika uznává své závazky vyplývající z bilaterální investiční dohody uzavřené se Spojenými státy americkými (a bilaterální investiční dohody uzavřené s Nizozemím), ale popírá, že by stát nebo kterýkoli z jeho orgánů tyto dohody nějak porušil, ať již úmyslně nebo vůbec. Nároky pana Laudera jsou v celém rozsahu popírány.

Pan Lauder se snaží zaplést Českou republiku do velmi rozhořčeného obchodního sporu mezi ním/ČNTS a Dr. Železným/CET 21. České republice nelze přičítat odpovědnost za rozpad jejich obchodních vztahů.

Libor Vacek
tiskový mluvčí MF ČR

15.04.2021
22:03Wall Street opět překonala svá maxima, Nvidia +6 %