Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Zuzana Lizcová (AMO) pro Patria.cz: Rakušané zůstávají rozděleni a předčasné volby na stole

Zuzana Lizcová (AMO) pro Patria.cz: Rakušané zůstávají rozděleni a předčasné volby na stole

05.12.2016 18:05

Proti öxitu, osobním útokům, obratu od zacílení Rakouska na západ. I tak hodnotí v rozhovoru pro Patria.cz rakouské prezidentské volby analytička Asociace pro mezinárodní otázky a expertka na německy mluvící země, Zuzana Lizcová. Opakované volby řadu Rakušanů zmobilizovaly, přesto země zůstává rozpolcena a předčasné parlamentní volby na stole, varuje.


Patria Online: Průzkumy před opakovanou volbou prezidenta v Rakousku naznačovaly její velmi těsný výsledek, realitou je přesvědčivé vítězství Alexandera van der Bellena, proevropského kandidáta Zelených. Kde vidíte hlavní důvody výsledku?

Za Alexandera van der Bellena se postavila široká koalice rakouských politických stran, osobností kulturního života i desetitisíce aktivistů, kteří se spojili, aby zabránili nástupu kandidáta FPÖ do funkce hlavy státu. Jiní občané byli naopak mimořádně dlouhou kampaní unaveni. Některé rušily osobní útoky, kterých se Hofer a jeho spolustraníci v závěru kampaně proti Van der Bellenovi stále častěji dopouštěli, další mohli být například znepokojeni jeho úvahami o možnosti öxitu, vystoupení Rakouska z Evropské unie. Tato myšlenka je v zemi velmi nepopulární.

Patria Online: Může přijít nové zpochybnění výsledku volby?

FPÖ jasně prohlásila, že výsledek tentokrát nenapadne a Hofer uznal svoji porážku. Nedá se očekávat, že by strana a její poražený kandidát své slovo porušili. Proti výsledku se samozřejmě může odvolat někdo jiný, ale otázkou je, zda by měl šanci na úspěch. Rakušané se velmi snažili, aby vše proběhlo podle pravidel.

Patria Online: Co podle Vás znamená výsledek volby pro budoucí směřování Rakouska? Jak bude on sám silný? Van der Bellen není spojen s žádnou se silných rakouských stran…

Prozatím znamená to, že Rakousko si nadále udrží liberálně-demokratický a proevropský kurz. Van der Bellen je jeho jednoznačným zastáncem. Moc prezidenta je ale v Rakousku, jak známo, limitovaná. Van der Bellenovou nejvyšší ambicí je podle něj to, aby jej občané vnímali jako „svého“ prezidenta. Ve své funkci chce být nadstranický a důstojně zastupovat zemi navenek.

Patria Online: Jaký čekáte dopad na vztahy se sousedními zeměmi: Německem a EU celkově, Českem?

Ze strany německé i české vlády zazněly po zvolení Van der Bellena pozitivní reakce. Bude pro ně bezpochyby čitelnějším a konstruktivnějším partnerem než by byl zástupce FPÖ. Zahraniční politiku Rakouska nicméně neformuluje prezident, ale hlavně vláda.

Patria Online: V souvislosti rakouské prezidentské volby je skloňována vypjatá politická situace v zemi a pravděpodobnost parlamentních voleb. Jak vidíte tuto otázku?

Rakouská společnost je, jak ukázala prezidentská volba, bezpochyby rozdělená. Nespokojenost s hospodářskou nehybností, stoupající nezaměstnaností a dlouhou vládou velké koalice je značná. Hovoří se i o špatných vztazích mezi členy vlády. Předčasné parlamentní volby v příštím roce tedy nelze vyloučit.

 

Zuzana Lizcová je analytička Výzkumného centra AMO, zaměřuje se na německy mluvící země, jejich působení v mezinárodním kontextu a bilaterální vztahy s Českou republikou.

V roce 2011 ukončila disertační prací Kulturní vztahy mezi ČSSR a SRN v 60. letech 20. století doktorský studijní program Mezinárodní teritoriální studia na IMS FSV UK a v roce 2005 magisterský program Německá a rakouská studia. Během studií absolvovala s podporou stipendia DAAD studijní stáž na Humboldtově univerzitě v Berlíně, v roce 2007 díky programu Média-prostředníci mezi národy Nadace Roberta Bosche stipendijní pobyt v berlínské redakci německé zpravodajské agentury dpa. V roce 2014 byla účastnicí programu Czech-German Young Professionals Program (CGYPP).

V letech 2004 – 2013 pracovala v dokumentační redakci České tiskové kanceláře (ČTK), kde se specializovala na německy mluvící země a státy středovýchodní Evropy. Nyní působí jako volná spolupracovnice Orientace Lidových novin a dalších periodik a jako externí pedagog na Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Publikuje rozhovory s významnými osobnostmi – politiky, spisovateli a umělci. S AMO spolupracuje od roku 2016.


Čtěte více:

Rozbřesk – Italové řekli Renzimu jasné “NE”, co bude pro trhy klíčové?
05.12.2016 9:25
Italský premiér Matteo Renzi zažil o víkendu tvrdý pád - v ústavním re...
Italský premiér uslyšel NE a končí. Euro nejníž za 20 měsíců
05.12.2016 8:45
Italské referendum o klíčových změnách ústavy, se kterým spojil svou b...
Po italském „ne“ se na trhy vrací stabilita. Proč?
05.12.2016 13:54
Dvojí šokující politické hlasování letos stačilo makléřům na to, aby s...
Vlk a Sýkora: Italské referendum, reakce trhů a čtvrteční ECB (Video)
05.12.2016 14:47
Analytici Patria Finance Tomáš Vlk a Tomáš Sýkora po týdenní přestávce...
Rakouským prezidentem bude Van der Bellen
05.12.2016 17:30
Rakouským prezidentem se po opakovaných volbách stal nezávislý kandidá...

    Offline rozhovory
    Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
    19.02.2024 7:01
    V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
    Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
    15.12.2023 6:01
    Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
    Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
    09.11.2023 18:50
    Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

    Online rozhovory

    Váš názor
    Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.

    Nejčtenější zprávy týdne

    Sledujte nás na sociálních sítích

    Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

    Právě diskutujete

    Nejčtenější zprávy dne

    Nejdiskutovanější zprávy týdne

    Analýza dne

    Investoři zažili nejlepší začátek roku za posledních 5 let
    02.04.2024 8:03
    Index S&P 500 si za 1. čtvrtletí 2024 připsal 10,11 pro...více
      Analýzy online