Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Analytička před volbami v Nizozemí: Rutte nebo Wilders? Rozhodnou ti další

Analytička před volbami v Nizozemí: Rutte nebo Wilders? Rozhodnou ti další

14.03.2017 19:58

Očekávaný Wildersův výsledek okolo 20 křesel není ve srovnání s předešlými volbami nikterak výjimečný a většina nizozemské společnosti, která s Wildersem nesouhlasí, se nebojí, že by mohl tento krajně pravicový politik vést příští vládu, komentuje přímo z Amsterodamu pro Patria.cz v předvečer sledovaných nizozemských voleb Anna Kuznická, analytička Asociace pro mezinárodní otázky (AMO). I když, o překvapení nemusí být nouze. V Nizozemsku je typické, že do samotného dne voleb přetrvává velké množství nerozhodnutých voličů. Jestli bude vítězem Rutte nebo Wilders? Ani jedna ze stran nezíská přesvědčivou většinu a na 10 a více křesel může dosáhnout až osm partají.

Patria.cz: Předvolební průzkumy vyprofilovaly dva lídry nizozemských voleb – Konzervativní Lidovou stranu pro svobodu a demokracii (VVD) a Stranu pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse. Sám Rutte označil Wilderse za vážného soupeře a možného vítěze. Jak situaci a volební šance vnímáte z místa v předvečer voleb? 

Máte pravdu, že průzkumy veřejného mínění dlouhodobě favorizovaly na vítězství Geerta Wilderse. V posledních týdnech ale ukazují, že by ho měl o pár křesel předstihnout Mark Rutte. Samozřejmě zkušenosti z posledních volebních klání ve světě ukazují, že finální výsledky se mohou od předvolebních odhadů výrazně lišit. Navíc pro Nizozemsko je typické, že je zde až do samotného dne voleb velké množství nerozhodnutých voličů.  

Každopádně ať nakonec zvítězí VVD nebo PVV, důležitý je fakt, že ani jedna strana nezíská přesvědčivou většinu a výsledku mezi 10 až 25 křesly z celkových 150 by mohla dosáhnout až osmice partají. Wildersovi oponenti navíc dali jednoznačně najevo, že s PVV koalici tvořit za žádných okolnost nebudou. Dá se tedy říci, že více než Wildersův výsledek Nizozemce zajímá, které strany se dokáží dohodnout na takovém kompromisu, aby sestavily funkční vládu.

Patria.cz: Jaká hlavní předvolební témata rezonují a podle Vás budou rozhodovat? Jaké jsou u nich klíčové postoje jednotlivých stran? 

Pravicové strany, tedy především právě PVV a VVD, na začátku kampaně akcentovaly otázku islámu a imigrace. Pro Wilderse jde o klasické téma a dá se říci, že Rutte od něj, samozřejmě v daleko měkčí verzi, rétoriku převzal. Nicméně ani jedna z těchto stran během kampaně nebyla příliš důrazná a daly tak prostor středovým a levicovým partajím k debatě o dalších tématech, jako je zaměstnanost, zdravotnictví či školství.

V posledních dnech zaplnil stránky tisku především spor Nizozemska s Tureckem a ten byl také jedním z hlavních témat včerejší jediné předvolební debaty mezi Ruttem a Wildersem. Díky Rutteho neoblomnému postoji vůči Ankaře a Wildersově tradiční kritice Turecka se dá říci, že toto téma může nejvíce pomoci právě těmto dvěma politikům.

Patria.cz: Co jsou hlavní důvody podpory pro ty, kdo podporují Rutteho?

Rutteho liberální strana je zajímavým fenoménem. VVD není silně ideově zakotvená. Marka Rutteho navíc rozhodně nelze označit za charismatickou postavu. Jde ale o schopného administrátora, který umí vládnout. Dá se tedy říci, že jeho stranu volí především ti, kdo jsou spokojení se současnou situací v zemi. Sbírat může také protestní hlasy proti Wildersovi.

Patria.cz: A stoupenci Wilderse? 

Jak už jsem zmínila, Wilders založil svou kampaň na jediném tématu a tím je islám. Jeho volební program nezabírá ani jednu stránku. Nicméně bylo by velkým zjednodušením říci, že Wilderse volí jen antiislamisté. Řada Wildersových příznivců stojí především o uzavření hranic a zastavení ekonomických imigrantů a to především z Polska, Bulharska, Rumunska, ale samozřejmě také z Česka. To je jedním z témat, která Wilders otevřel už před několika lety. 
 
Patria.cz: Jak kultivovanou či naopak vyhrocenou vnímáte situaci těsně před volbami v zemi?
 
Volby jsou zahraničními médii často popisovány v kontextu dalšího světového dění: brexitu, zvolení Trumpa či očekávaného dobrého výsledku Marine Le Penové ve Francii. V Nizozemsku ale taková atmosféra cítit není. Očekávaný Wildersův výsledek okolo 20 křesel není ve srovnání s předešlými volbami nikterak výjimečný a většina nizozemské společnosti, která s Wildersem nesouhlasí, se nebojí, že by mohl tento krajně pravicový politik vést příští vládu.  

Pro cizince může být překvapivý také fakt, že v ulicích města není prakticky vůbec poznat, že se volby budou konat už zítra. Plakátů je minimálně a v ulicích vede kampaň jen hrstka zástupců spíše menších stran. PVV ani VVD tu nejsou přítomny vůbec. Wilders vedl svou kampaň prakticky jen na Twitteru a to především z důvodu nedostatku finančních prostředků. U Rutteho lze jeho postup přičítat přípravě na povolební jednání. Je jasné, že příští volební koalice bude muset být složena ze čtyř až pěti stran a vyhrocené předvolební výroky by jednání určitě neusnadnily. 

Patria.cz: Sama jste naznačila neustále srovnávání nizozemských voleb s dalšími politickými událostmi a volbami v Evropě. Vidíte alespoň minimální šanci na nastolení tématu „nexitu“, tedy tlaků na odchod Nizozemí z Evropské unie?

Téma Evropské unie v předvolebních kampaních nerezonovalo prakticky vůbec a to ani z úst Wilderse. Vzhledem k tomu, že nejpravděpodobnější povolební variantou je koalice pravicových i levicových stran, pro které by mohlo být jedno z pojítek proevropský přístup, nečekala bych debatu o „nexitu“ jako jedno z ústředních témat.

a

Anna Kuznická je analytičkou a zároveň vedoucí PR a konferenčního servisu Asociace pro mezinárodní otázky (AMO). Má na starosti komunikaci s médii a veřejností, dále zajišťuje organizační a logistickou podporu veřejných i uzavřených akcí AMO a správu kanceláře. Je absolventkou oboru Evropská studia na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, semestr strávila na nizozemské Universiteit Twente. Dva a půl roku byla redaktorkou zpravodajského portálu EurActiv.cz, kde se primárně zabývala evropskou politikou ČR, volbami do Evropského parlamentu a evropskými institucemi. Pracovní zkušenosti má také z PR agentury aPRiori, kde pracovala pro klienty jako je Costa Coffee, Datart, Teekanne a AIG, a neziskového sektoru. Odborně se zabývá především zeměmi Beneluxu, euroskepticismem a evropskými institucemi.

 
 
 

    Offline rozhovory
    Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
    19.02.2024 7:01
    V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
    Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
    15.12.2023 6:01
    Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
    Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
    09.11.2023 18:50
    Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

    Online rozhovory

    Váš názor
    Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.

    Nejčtenější zprávy týdne

    Sledujte nás na sociálních sítích

    Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

    Právě diskutujete

    Nejčtenější zprávy dne

    Nejdiskutovanější zprávy týdne

    Analýza dne

    Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu
    24.04.2024 11:09
    Kvartální výsledky společnosti Tesla (TSLA) vypadají na prvn...více

      Analýzy online