Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Od chemie až po banky - dva se perou, třetí se směje

Od chemie až po banky - dva se perou, třetí se směje

30.05.2007 13:01

Během minulého týdne se objevilo několik zpráv se stejným jmenovatelem – zvýšený aktivismus některých akcionářů zvedající ceny akcií dané společnosti na burze. Portugalská banka BCP tak získala díky sílícím hlasům některých akcionářů proti současné strategii managementu. Posílily akcie Deutsche Telekom díky zprávám o tom, že Blackstone, který ve firmě drží významný podíl, tlačí na to, aby tato prodala svou dceru T-Mobile US. Podobně posílily akcie holandské chemičky DSM. Zprávy o zvýšeném aktivismu některého z akcionářů, který obvykle reprezentuje opozici vůči současnému managementu společnosti, tedy většinou nezarmoutí ani ostatní minoritní akcionáře.

Je jasné, že s tím, jak se zvyšuje složitost a velikost společností, počet trhů na kterých operují, počet jejich dceřiných společností atd., se zvyšuje možnost „přehlédnutí“ toho, že v některé oblasti není vše jak má být. Navíc tato "příležitost" dělá někdy zloděje - když management díky nedostatečné kontrole získá pocit, že firma je vlastně jeho. A situaci jen zhoršuje, pokud je management tlačen/ponoukán jednoduchými odměňovacími modely typu "čím vyšší EPS v tomto roce, tím vyšší bonus". Tyto a jiné faktory mohou být odbourány právě zvýšeným zájmem a aktivitou některého z akcionářů.

K výše uvedeným globálním faktorům navíc u nás přistupuje i to, že Evropa je stále poněkud pozadu co se týče ochoty restrukturalizovat a zlepšovat firemní výkonnost. Jak pronesl jeden z významných evropských zástupců akcionářského aktivismu: „V Evropě zbývají dvě komunistické země: Německo a Francie“. Důvodem jeho názoru je zejména byrokratičnost, netransparentnost a provázanost byznysu s politikou, které ústí v neefektivní chování firem.

Nutné je ale poznamenat i to, že zvýšená aktivita některého z akcionářů může situaci i komplikovat. Není zas tak těžké překročit hranici mezi zaměřením se na zvýšenou hodnotu celé firmy (tj. práce pro všechny) a zaměřením se na vlastní zisk na úkor ostatních (např. možný insider trading na základě informací získaných z rozhovorů s managementem, členy představenstva, atd.). Může tak dojít i k situaci, kdy se začnou „prát“ dva minoritní akcionáři.

Příkladem je nedávná situace kolem společnosti Acxiom. Zde jeden z významných minoritních akcionářů - Millbrook Capital Management - bránil postupu dalších minoritářů - hedge fondu ValueAct Capital a fondu rizikového kapitálu Silver Lake Partners - ohledně jejich plánovaného převzetí a restrukturalizace společnosti Acxiom. Úsměvné je na tomto případu zejména to, že management společnosti za příslib zachování svých pozic spolupracoval při plánovaném převzetí, které mělo odbourat stávající (tj. managementem zapříčiněnou) neefektivitu.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
10.05.2024
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení
14:24Britská centrální banka ponechala úroky beze změny
14:01Bloomberg: Hedge fondy sází proti Bank of Japan, čekají oslabení jenu
12:26Čínská nadvýroba znepokojuje svět, rychlé řešení ale není na obzoru
11:28Nová vzpruha nepřichází, krátkodobý růst se unavil  
11:03USA byly ve čtvrtletí největším obchodním partnerem Německa, překonaly Čínu

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    Iveco Group NV (03/24 Q1)
    8:00UK - HDP, q/q
    9:00CZ - Nezaměstnanost
    16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university