Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Večírek nenávratně končí. Pivo došlo a stejně to již nikoho nebavilo

Večírek nenávratně končí. Pivo došlo a stejně to již nikoho nebavilo

27.04.2009 18:22

Před pár týdny vědecký poradce britské vlády, profesor John Beddington, uvedl, že kolem roku 2030 bude lidstvo čelit několika krizím najednou. Ty budou souviset s provázaným nedostatkem potravin, vody a energie. Ten povede k vyvolání rozsáhlých nepokojů, které se budou šířit dál, jak budou lidé utíkat z nejhůře postižených oblastí. Podle jeho projekcí (např. že se do roku 2030 zvýší počet lidí na Zemi na devět miliard ze současných šesti) pak v roce 2030 budeme potřebovat o 50 % více potravin, o 50 % více energie a o 30 % více pitné vody.

Podobné prognózy nejsou ničím novým – jmenujme např. známé malthusiántví 19. století. V podstatě všechny stojí na extrapolaci současných trendů. A prakticky všechny padají na tom, že se objeví (nepredikovatelný) prvek, který výrazně modifikuje trendy a vztahy v systému. Z hlediska ekonomického rozvoje je jím zejména technologický pokrok. „Nové“ je nyní to, že již hmatatelněji narážíme na tvrdé omezení ve formě neobnovitelných zdrojů. Pokud tedy vyloučíme přátelskou pomoc mimozemských civilizací, převratné objevy*, apod., je skutečně na místě uvažovat o tom, že přichází určitá změna. Po časech pseudo-starostí o bělost našeho prádla a zubů se opět budeme muset více starat o základnější potřeby – „oheň, voda, jídlo a bezpečí“.

Výše uvedený „nabídkový“ pohled pak je užitečné doplnit o „poptávkovou“ stranu věci. Můj pohled na toto jsem zde již rozebíral, ve zkratce: Považuji za relevantní úvahu, že lidstvo je celkově dost uspotřebované, situaci poslední dobu z pohledu globálního růstu „zachraňovali“ jen Američané. Tato doba ale nyní končí (i když USA mohou být ještě nějaký čas na fiskálně-monetárních steroidech) a růst globální poptávky spočívá nyní na tom kolik nových „Američanů“ zejména z rozvojových zemí bude roztáčet kolo spotřeby pro spotřebu. Jinak řečeno, pokud USA přestanou recyklovat úspory převážné většiny zbytku světa a nový recyklátor se nenajde, čelíme tzv. sekulární stagnaci. Tj. globální tendence spořit bude permanentně větší než tendence investovat. Historický trend globální spořivosti a investic ukazuje následující graf:

MMF

Zdroj:MMF

Trend výrazně modifikovaly USA, ale stále se nůžky mezi úsporami a spotřebou rozevíraly. Pokud je pak správný prezentovaný odhad budoucnosti co se týče „nabídkové“ strany, dá se předpokládat, že návratnost reálných (a následně i finančních) investic bude klesat a nedojde tedy k investičnímu boomu (čekat ale můžeme strukturální vlny). Role států ve vyrovnávání mezery mezi úsporami a investicemi pak není neomezená a jejich kapacita se v tomto smyslu zvláště nyní rapidně zmenšuje.

Pokud bych si tedy měl zahrát na cimrmanova vizionáře, v mé „troubě“ vidím vzrůstající nezájem o spotřebu (zejména v oblasti pseudopotřeb), kombinovaný s rostoucími těžkostmi případný zájem naplnit. Pokud bude první předbíhat druhé, vše bude fajn – na tomto končícím večírku již to stejně nikoho nebavilo a všichni pili jen proto, že to dělali i ostatní. Pokud bude druhé předbíhat první, bude pivo docházet rychleji, než budou odpadat hosté a Organizátor si vyslechne své.
 
Pozn.: Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • Naprosto souhlasím.
    29.04.2009 14:34

    Jen bych doplnil. Když ovšem nebude taková spotřeba na obyvatele planety, tak nebude takový nedostatek zdrojů, ne? A pokud je ve světě víc peněz než je třeba, tak je dost zdrojů na hledání nových cest, třeba cestou úspor. A taky tzv. pseudospotřeba změní strukturu, namísto bělění zubů a prádla bude víc času a zdrojů na zábavu. Už teď je vidět ten trend. Lidi nebudou muset tak dřít a budou moct víc relaxovat, a to je podle mě pro Západ dobrá zpráva. Těším se na to co bude.
    Otazník
  •  
    28.04.2009 23:40

    http://video.google.com/videoplay?docid=3719610459164146264
    xyz
    • 14. minuta, borec tvrdí, že
      29.04.2009 21:47

      "výše veškerých dluhů je vždy stejně vysoká jako výše jmění na světě" - To je pěkná blbost. Kdo se zavázal splatit dluh za nově vytištěné peníze, které se teď lijí do systému? Nikdo. A co splacené dluhy po kterých zůstaly fyzické majetky? Dluhy se splatily a peníze v systému zůstaly. Prej studoval ekonomiku. Hmmm... Jsem zvědav co bude tvrdit dál.
      Otazník
  • Pivo nedošlo
    28.04.2009 9:31

    Burda ho má dost.
    Bondy
  • ?
    27.04.2009 22:16

    cituji:"...čelíme tzv. sekulární stagnaci. Tj. globální tendence spořit bude permanentně menší než tendence investovat. Historický trend globální spořivosti a investic ukazuje následující graf: " jsem sice obyčejný člověk který neví co je míněno termínem "sekulární stagnace" ale každopádně vámi uváděný graf znázorňuje že od roku cca.2001 je tendence spořit VĚTŠÍ než tendence investovat, nikoli jak uvádíte MENŠÍ. Je fakt že graf se týká (podle popisky) emerging ... markets a ne celého světa, ale vy se odkazujete na něj, takže vám toto vytýkám. Samotnému je mi sice divné že lidi jsou tak spořivý jak graf uvádí, protže to v reálu nepozoruju, ale znovu opakuju ten graf říká opak toho co váš komentář. Takže kde je chyba?
    Radek
    • Re: ?
      28.04.2009 7:33

      díky za upozornění, bude opraveno. JS
      JS
Aktuální komentáře
26.04.2024
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university