Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
McKinsey Global Institute: Oddlužení obvykle trvá šest až sedm let, nyní by mohlo být delší

McKinsey Global Institute: Oddlužení obvykle trvá šest až sedm let, nyní by mohlo být delší

15.01.2010 18:04
Autor: Redakce, Patria.cz

Jen málo věcí je nyní pro globální ekonomiku důležitějších, než to, zda a jak rychle se sníží objem dluhů. Minulost ukazuje, že po vážných krizích obvykle následují období snižování dluhu, během nichž velikost dluhu relativně k velikosti ekonomiky klesá. To se děje i nyní. Banky snižují zadlužení, klesá dluh domácností. Kolik z tohoto procesu ale ještě zbývá?

Nová analýza společnosti McKinsey Global Institute se na tuto otázku pokouší nalézt odpověď. Nejdříve porovnává nedávný vývoj zadlužení deseti největších bohatých ekonomik a čtyř největších rozvíjejících se ekonomik. Poměr celkového dluhu a HDP se velmi liší, USA jsou těsně pod 300 %, což je méně než u mnoha dalších. Mimo několika málo výjimek (např. Německo a Japonsko) většina zemí v posledních letech zaznamenala velký nárůst zadlužení, mezi největšími extrémy patří Velká Británie a Španělsko.

V různých zemích dluh rostl na rozdílných místech. Vládní dluh s výjimkou Japonska stagnoval nebo se zmenšoval. Ani firmy v bohatých ekonomikách se více nezadlužovaly. Rostl ovšem dluh finančního sektoru, zejména v oblasti investičního bankovnictví. Nejvíce zarážející byl ale s výjimkou Německa a Japonska nárůst dluhu domácností.

Podle této analýzy tak nedocházelo k široce rozšířeným excesům, ale ke koncentrovaným (i když velmi rozsáhlým) výstřelkům. V důsledku toho se bude snižování dluhu v jednotlivých sektorech a zemích lišit. Soudě podle poměru dluhu k HDP se toto oddlužení nalézá na samém počátku. Do června 2009 tento poměr klesl jen v USA, Británii a Jižní Koreji a to jen mírně. Struktura dluhu se však prudce změnila, protože rychle vzrostlo vládní zadlužení, zatímco objem privátního zadlužení se zmenšil. Nejvíce své zadlužení snížil finanční sektor.

Ve snaze najít oblasti, kde bude muset dojít k největšímu oddlužení, analýza porovnává to, jak se růst a úroveň dluhu v jednotlivých sektorech a zemích liší od dlouhodobých průměrů a jiných zemí. V úvahu bere také schopnost dlužníků dostát svým závazkům a jejich zranitelnost v případě ziskového šoku. Závěrem je „vysoce“ pravděpodobné další snižování dluhu domácností v USA, Británii, Španělsku a o něco méně v Kanadě a Jižní Koreji. Dále do této skupiny patří oblast komerčních nemovitostí v USA, Británii a Španělsku. Žádná ze sledovaných zemí však nemá velkou pravděpodobnost na snížení vládního dluhu.

Studie také posuzuje vliv oddlužení na ekonomiku. V minulosti docházelo k tomu, že dluhová zátěž byla v některých případech snížena defaultem či díky vyšší inflaci. Ale přibližně v polovině případů se tak stalo vlivem dlouhodobého utažení opasků, kdy úvěry rostly pomaleji než ekonomiky. Oddlužení obvykle začalo dva roky po propuknutí krize a trvalo šest až sedm let. Existuje několik důvodů, proč by to nyní mohlo trvat ještě déle – rozsah zadlužení i počet současně zasažených zemí je větší a to snižuje možnost rychlého růstu exportů. K dluhu privátního sektoru se navíc přidal dluh vládní; ten nyní pomáhá poptávce, ale zvětšuje celkový objem dluhu, který bude muset být umazán poté, co skončí oddlužení privátního sektoru.

Teorie zní jednoduše, v praxi bude velmi těžké nalézt tu správnou rovnováhu. Investoři se mohou začít obávat udržitelnosti vládního zadlužení dlouho předtím, než skončí oddlužení privátního sektoru, což by znamenalo široce rozšířené utahování opasků. Nejbolestivější období oddlužení může být dost dobře ještě před námi.

(Zdroj: The Economist)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.