Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Indie hasí žízeň domácí energetiky a ocelářství po uhlí miliardovými akvizicemi

Indie hasí žízeň domácí energetiky a ocelářství po uhlí miliardovými akvizicemi

08.03.2011 12:53, aktualizováno: 8.3. 14:25

Aktualizováno

Asijský kontinent si plně uvědomil důležitost energetických komodit a po čínské snaze zajistit si vyšší soběstačnost v oblasti těchto primárních vstupů je obdobná snaha patrná i v Indii. Energetické a ocelářské společnosti v Indii proto stále častěji ve znamení vertikální integrace skupují své dodavatele uhlí pro elektrárny a hutě.

Posledním takovým případem je akvizice indických bratrů a miliardářů Shashi a Ravi Ruia, kteří včera prostřednictvím svého konsorcia Essar Group získali stoprocentní podíl v americkém těžaři Trinity Coal. Prodávající stranou byl fond Denham Capital Management a prodejní cena se vyšplhala na 600 milionů dolarů. Převzatá společnost ve Spojených státech provozuje 6 těžebních projektů s celkovou současnou roční produkcí okolo 7 milionů tun uhlí, kterou nový vlastník hodlá rozšířit na 10 milionů, což je cíl přibližně srovnatelný s letošní prognózou těžby NWR. Jeden z bratrů Ruia uzavření dohody komentoval s tím, že nejde o konec akvizic ve Spojených státech, jelikož Essar Group hodlá navýšit objem svých amerických investic až na 4 miliardy dolarů.

Nejedná se přitom o ojedinělý takovýto akviziční vstup indického kapitálu do těžebního sektoru v USA. Podobná dohoda byla v poslední době k vidění i u společností Tata Power Co. a Reliance Power. Z minulého týdne lze potom zmínit expanzi do Austrálie v případě nákupu tamního těžaře Griffin Coal rychle expandující indickou energetickou skupinou Lanco Infratech. I zde kromě kupní ceny 750 milionů australských dolarů nový vlastník počítá s rozšířením stávající roční produkce přesahující 4 miliony tun uhlí na skoro čtyřnásobných 15 milionů tun ročně spolu s investicí do infrastruktury v těžební oblasti na západě Austrálie.

Společným jmenovatelem výše popsaných obchodních transakcí je vždy stejný cíl: zajistit si ničím nerušené dodávky uhlí do druhé nejrychleji rostoucí ekonomiky světa. Indie totiž stále z více než 75 procent spoléhá na elektřinu produkovanou v uhelných elektrárnách. Z tohoto pohledu je energetický mix Indie velmi blízký produkci energie v Číně, kde je již delší dobu více než osmdesát procent elektřiny produkováno spalováním uhlí a počet uhelných elektráren zde roste rakovým tempem – za pětiletku 2006 – 2010 mělo údajně vzniknout přes 500 nových tepelných elektráren a v roce 2007 se otevíraly zhruba dvě nově uhelné elektrárny týdně. Čína je proto od roku 2009 kromě největšího spotřebitele uhlí také nově jeho čistým dovozcem. Loňský objem importu uhlí byl odhadován na 150 milionů tun této komodity.

(Zdroj: Bloomberg, WSJ, AP)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data