Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Portugalsko dluhopisy upsalo... denní přehled Trhy, data, výsledky

Portugalsko dluhopisy upsalo... denní přehled Trhy, data, výsledky

09.03.2011 18:00
Autor: Research, Patria Finance

ČR:
Spotřebitelské ceny se v únoru zvýšily o 0,2 %, když nejvýrazněji vývoj cenové hladiny ovlivnily ceny potravin, alkoholu a rekreace. Meziroční inflace stoupla z 1,7 % na 1,8 %. Inflace tak nadále zůstává relativně nízká a to navzdory řadě negativních nabídkových šoků.

Obchodní bilance za leden vykázala přebytek 15,7 mld. , tedy více, než se čekalo. Navíc obrat rostl nejvýrazněji od roku 2004. Tradičním tahounem vývozu zůstávají dopravní prostředky, zatímco na růstu dovozu se nejvíce podílí dražší energie a komodity a spotřební zboží.

Dle hlášení americké komise pro cenné papíry SEC nakoupil CFO mediální společnosti CETV, David J. Sach, celkem 11500 akcií společnosti při ceně 19,96 USD/akcie, což celkově činí 230 tisíc dolarů. Počet svých doposud držených akcií CETV tímto obchodem Sachs rozšířil téměř o třetinu na celkových 40 tisíc akcií, což představuje zhruba 0,07procentní podíl ve společnosti.

Evropa:
Průmyslová výroba v Německu předčila očekávání a meziměsíčně vzrostla o 1,8 %. V meziročním srovnání se objem produkce zvýšil o 12,5 %. Výrobní data potvrdila příznivou indikaci, kterou již o den dříve poskytla data o nových zakázkách.

Portugalsko se po dvou měsících opět odvážilo přijít na trh s emisí dluhopisů. Dnes upsalo emisi jedné miliardy eur dluhopisů splatných v roce 2013 s průměrným výnosem 5,99 %. Země sice ukázala, že je schopná se financovat na trhu a nemusí žádat o pomoc EU/IMF, nicméně cena je velmi vysoká a zcela jistě není dlouhodobě akceptovatelná.

Evropský koncern EADS vydělal loni 553 mil. EUR, čímž mírně předčil očekávání trhu. Tržby vzrostly meziročně o 7 % na 45,8 mld. EUR. Společnost zároveň obnovila výplatu dividendy ve výši 0,22 EUR na akcii. Letošní tržby i EBIT by měly dosáhnout loňských úrovní. Od příštího roku si společnost slibuje výrazné zlepšení, jelikož by mělo dojít k růstu koncových dodávek, cen a lepšímu zvládání měnových fluktuací. Akcie přidávají 1 %.

Britská pojišťovna Prudential zvýšila loni provozní zisk o 24 % na 1,9 mld. GBP oproti trhem očekávaným 1,7 mld. GBP. Důvodem je především růst v Asii, přispěl ale i americký trh. Společnost navíc příjemně překvapila 20procentním navýšením dividendy na 24 GBp na akcii, které odráží zvýšenou schopnost generovat volný cash flow. Prudential plánuje v příštích dvou letech zdvojnásobit zisk z asijských operací. Akcie přidávají téměř 5 %.

Upravený čistý zisk německého E.ONu klesl loni o 4 % a zaostal tak za tržním očekáváním. O mnoho větší pozornost ale poutá výhled pro letošní rok, kdy by společnost mohla podle vlastních slov utrpět až 32procentní meziroční propad zisku. Důvodem je nově zavedená nukleární daň, která přijde ročně E[.]ON na 1 mld. EUR, a nízké ceny elektřiny a plynu. Ceny dodávek plynu pro paroplynové elektrárny E.ONu byly navíc dojednány ještě před krizí a jsou tudíž oproti spotovým cenám neúměrně vysoké. E[.]ON plánuje na tuto situaci reagovat prodejem některých aktiv a redukcí nákladů. Upravený EBITDA by měl dosáhnout loňské úrovně až v roce 2013. Akcie ztrácejí 2 %.

Ruský ropný koncern Lukoil se ohlíží po investicích do nekonvenčních zdrojů v USA.

Švýcarská banka UBS uvedla, že ziskové marže v Asii mohou v příštích dvou letech klesat. Důvodem jsou rostoucí náklady na kompenzaci zaměstnanců v prostředí tvrdé konkurence na rychle rostoucích asijských trzích.

Německé aerolinie Lufthansa hospodařily loni se ziskem 1,1 mld. EUR, čímž předčily odhady trhu. K zisku přispěly jednorázové daňové benefity o objemu 400 mil. EUR. Za výsledkem stojí nárůst poptávky, který zvedl tržby o 22 % na 27 mld EUR. Společnost vyplatí investorům dividendu ve výši 60 c na akcii. Letošní rok bude negativně ovlivněn rostoucí cenou paliv. Akcie rostou o 2,5 %.

Nizozemská ING se připravuje na prodej své americké online divize.

Společnosti Daimler a Rolls Royce vytvoří společný podnik za účelem převzetí německého výrobce dieselových motorů Tognum za 3,2 mld. EUR, neboli 24 EUR za akcii. Akcie Tognum přidávají 7 % (od pondělí již přes 30 %), akcie Daimleru 1 %, akcie Rolls Royce 3 %.

Očekávaná data následujícího dne:
CET Událost konsensus předchozí
14:30 USA - Žádosti o podporu v nezam. 376 k 368 k
14:30 USA - Obchodní bilance -41,5 mld USD -40,6 mld. USD

Očekávané firemní události:
Deutsche Post Výsledky za FY10 Oček. EPS 1,055 EUR
Tognum FY10 1,047 EUR

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.