Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Sázkové kanceláře kritizují novou loterijní legislativu, Fortuna uvažuje o převodu byznysu na Maltu

Sázkové kanceláře kritizují novou loterijní legislativu, Fortuna uvažuje o převodu byznysu na Maltu

23.06.2011 8:52
Autor: ČTK

Sázkové kanceláře nesouhlasí s novelou loterijního zákona, kterou schválila v úterý sněmovna. Sjednocení odvodů na veřejně prospěšné účely podle nich extrémně zvýhodňuje některé hráče na trhu. Společnost Fortuna Entertainment Group dokonce začala analyzovat možnost převedení svého českého internetového sázení na Maltu. Provozovatelé videoloterijních terminálů vítají principy návrhu na omezení hazardu, ale kritizují některá jeho konkrétní opatření.

"Jako hlavní problém vidíme to, že stát dlouhodobě neřeší nerovné podmínky na trhu. České sázkové kanceláře by nyní měly podle nového zákona platit dvacetiprocentní odvody, zatímco nelegální zahraniční provozovatelé neplatí nic. Navíc provozují řadu her jako například poker, které mají české 'sázkovky' zakázané. Jako nešťastné také vidíme spojování sportovního sázení s tvrdým hazardem, jako jsou třeba videoloterijní terminály," řekl ČTK šéf komunikace Fortuny Vladan Crha.


Obce budou moci regulovat hazard pomocí vyhlášek, a to nejen místně, ale i pokud jde o provozní dobu heren. Platnost dosud vydaných licencí, například k videoloterijním terminálům, zkrátili poslanci z dosavadních deseti na tři roky. Loterie bude moci provozovat pouze akciová společnost, která má akcie vydané na jméno. Pokud je jejím akcionářem jiná akciová společnost, i ona bude muset mít také akcie pouze na jméno.

Novela dává do rukou obcím velké pravomoci v regulaci hazardu, což je určitě dobře, uvedl výkonný ředitel Asociace provozovatelů kurzových sázek Marek Herman. Do tří let se prý ukáže, která města myslí boj s hazardem vážně, protože touto novelou získávají zastupitelé silné nástroje a končí téměř neomezená moc některých firem. Poslanci podle něj bohužel nezvládli ekonomické parametry novely. "Jde o ekonomický paskvil, který nastolí v této branži džungli. Mnoho firem bude krátit svoje příjmy, tiše se přesunou do šedé ekonomiky a stát bude jen bezmocně přihlížet, pokud se to vůbec dozví," dodal.

Unie herního průmyslu, která sdružuje především provozovatele videoloterijních terminálů, s principy novely souhlasí, ale cestu jejich aplikace nepovažují za správnou. "Je správné posílit pravomoci obcí při regulaci sázkových her na jejich území, ale je nesprávné, že obce budou rozhodovat vyhláškou o jednotlivých hernách a kasinech místo lokalit typu ulice. Je správné přesně definovat odvody a poplatky a nasměrovat víc peněz do obcí, ale účinnost je nastavena tak, že nová pravidla můžou přijít doprostřed probíhajícího účetního období," podotkl.
Podle sekretáře unie Andreje Čírtka ohrozí novela hlavně menší sázkové firmy a sníží se příjem do rozpočtu obcí. V menších obcích se podle něj navíc budou hrací terminály povolovat i na základě známostí. "V menších obcích a městech okresního formátu se bude rozhodovat na základě známostí. Budou preferovány místní firmy, protože ti lidé tam spolu vyrůstají a mají kontakty," řekl dnes rádiu Impuls Čírtek.

Čírek v rozhovoru pro rádio také odhadl, že v současné době je v ČR povoleno asi 60.000 videoterminálů a počet výherních automatů klesl na zhruba 30.000.

Novela, kterou ještě bude schvalovat Senát, také nově sjednotí odvody výnosů z loterijních výnosů z dosavadních čtyř sazeb na jednu, dvacetiprocentní. U vybraných druhů hazardu půjde na odvodech jedna čtvrtina do rozpočtu obcí. Novela také určuje veřejně prospěšné účely, na které se bude výtěžek odvádět. Poslanci měli na výběr původně tři návrhy na omezení hazardu: vládní, sociálnědemokratický a hlavního města Prahy. Nakonec dali přednost vládní předloze, kterou změnili podle návrhu skupiny poslanců ODS a TOP 09 vedené Janem Farským (TOP 09).


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m