Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Hamty, hamty, lepší tydle, nežli tamty

Hamty, hamty, lepší tydle, nežli tamty

24.04.2012 12:11

Musím se přiznat, že nebudu v tomto příspěvku nezaujatým komentátorem, jelikož vlastním jistou malou pozici v komoditě, které se bude týkat. Normálně bych se zdržel jakýchkoliv poznámek, ale po přečtení článku na portálu Bloomberg (čtěte zde) jsem se nemohl ovládnout.

Fakt, že ceny amerického zemního plynu letos klesly na desetileté minimum, se již dostal do širokého povědomí. Tento nevídaný pohyb se dává za vinu teplé zimě a intenzivnímu těžení tzv. břidlicového plynu. Někdo zde vidí revoluci, která by mohla trvale přesměrovat světové obchodní toky v této energetické komoditě a způsobit nevratné změny ve struktuře jejich spotřeby v USA. Jiní komentátoři, jejichž hlas je však kvůli trvalému netrefování tak slabý, že už není téměř slyšet, poukazují na fakt, že v porovnání s cenou ropy je plyn až extrémně levný. Měřeno přes palec, poměr ceny ropy a plynu, tak jak je kotován na futures burzách (cena barelu ropy WTI děleno cenou Henry Hub za milion Btu.), by měl být vzhledem k svému energetickému obsahu cca 5. Dlouhodobý průměr tohoto čísla (v závislosti na tom, jak jej počítáme) se pohybuje kolem hodnoty 10. Aktuální poměr je však na ohromujících 51,5. Zopakujme si to ještě jednou. Zemní plyn je dnes v USA pětkrát levnější, než by měl být vzhledem k historickým relativním cenám jiných energetických komodit a dokonce desetkrát, co se týče energetického obsahu! Jak se říká mezi obchodníky a ekonomy, historie není vodítkem pro budoucí chování trhů. Proto odpověď na otázku, zdali se stav někdy vrátí na své dlouhodobé průměry, by mohla být, že ne. Fyzik ve vás však trpí. Proč by měla být cena jednoho megajoule z tak podobných zdrojů tak diametrálně odlišná? Trochu jasno a zároveň pochyby o udržitelnosti situace přináší výše zmíněný článek z portálu Bloomberg. Shrňme a rozviňme krátce, o čem se v něm hovoří.


Firma Chesapeake (18 USD, 3,21%), zabývající se těžbou ropy a plynu, postupuje již dvacet let velmi agresivně v akvizicích a rozvoji těžebních oblastí. Na to, aby byla schopna se financovat, jí nestačí pouze klasické úvěry, ale uchyluje se k tzv. off balance sheet financování. Tyto operace jsou v článku eufemisticky nazvány jako VPP, neboli „volumetric production payment“. Princip spočívá v tom, že firma prodá svou budoucí (např. desetiletou) produkci. Platbu inkasuje předem, než je komodita vytěžena a dodána, čímž si zajistí pozitivní cash flow potřebné k developmentu naleziště. Vypadá to nevinně, ba dokonce pozitivně do té doby, než si uvědomíme širší okolnosti. Při rychlosti a konkurenci, se kterou se těžba břidlicového plynu rozvíjela, se dá předpokládat, že Chesapeake jistě není jediná firma, která tyto transakce využívala. Úvaha, že podstatná část kumulované mnohaleté americké produkce břidlicového plynu je již prodána na trhu na forward, je proto velmi reálná. Tento fakt ještě lépe vysvětluje pokles ceny, než přebytek zásob v důsledku teplé zimy.

Nacházíme se na desetiletém cenovém minimu, tudíž všechny forwardové kontrakty jsou z pohledu těžaře in the money. Představme si však na chvíli, že cena jde nahoru. V tom okamžiku dostává prodejce margin call (pokud má kontrakt uzavřen s bankou, což je však velmi pravděpodobné, jelikož žádný normální odběratel nebude platit za plyn up-front), na který si musí půjčit, jelikož všechny inkasované peníze již utratil. Kdo už je zapáčen až po bradu, zbankrotuje (své o tomto efektu vědí čeští exportéři, kteří byli v podobné situaci v roce 2009 s tím rozdílem, že neměli prodán zemní plyn, ale forwardy na EUR/CZK). Nárůst cen může proto znamenat nepředvídatelné problémy pro takto postižené firmy a následná vlna stoplossů propíchnutí cenové bubliny.

Další ukazovák se zvedá v souvislosti s odhady výtěžnosti nalezišť. Vzhledem k tomu, že je v zájmu prodejce forwardu, který je zároveň majitel know how, aby byly co největší, dá se předpokládat, že budou posunuty, kulantně řečeno, směrem k optimistické variantě. Odhady celosvětových zásob břidlicového plynu, které se v poslední době vynořily a pohybují se v řádech stovek let, vypadají tak trochu jako zázrak a korelují s tímto podezřením. Osobně na zázraky nevěřím. Spíše jsem ochoten uvěřit v sílu peněz, které, když skončí ve správné kapse, mohou ovlivnit leccos. Co by případné úpravy zásob směrem dolů udělaly s trhem, ať si domyslí každý sám.

Jak už jsem naznačil, nejsem nezaujatý komentátor, jelikož mám v dané komoditě otevřenou pozici a dle tónu článku lze poznat jakou. Taktéž žiji na Berounsku, které bylo vytipováno jako jedna z možných těžebních lokalit v Česku a to poslední, co si přeji, je koukat se z okna na obludnou těžební věž. To vše jistě formuje můj názor. Na druhou stranu jsem skálopevně přesvědčen, že kolem břidlicových plynů se ještě dočkáme nejednoho nepříjemného překvapení.


Čtěte více:

Prostě nuda
10.01.2012 9:51
Mám-li se připojit svou troškou do mlýna s předpověďmi na rok 2012, ne...
Ideál versus realita
02.03.2012 13:15
Není to tak dávno, co jsem se, hnán zvědavostí, vydal na obhlídku nemo...
V sobotu večer a v neděli ráno
05.04.2012 9:20
Znáte tu klasickou grotesku od Felixe Holzmanna, v níž komik u okýnka ...

Váš názor
  •  
    25.04.2012 9:51

    Nerozumim v clanku jedne souvislosti. Muze me to nekdo prosim vysvetlit : "Představme si však na chvíli, že cena jde nahoru. V tom okamžiku dostává prodejce margin call " Ja tomu rozumim tak, tezar dostane penize od banky, ruci budouci cenou plynu, pokud ta roste, tak je to pozitivni. Margin call bych cekal naopak při poklesu ceny plynu..?
    Head
    •  
      25.04.2012 11:33

      Zdravím, když prodám cokoliv na forward a před dodávkou zkrachuji, můj kupec tratí, když je aktuální cena vyšší než cena prodejní. Musí totiž levnější nákup ode mne nahradit dražším nákupem za aktuální cenu. Jako ochrana před touto situací slouží právě margin. Měl jsem to napsat srozumitelněji...
      Vaškovic
      •  
        25.04.2012 14:55

        Dobrý den, děkuji za odpověď. Cenu plynu sleduji, ale zatím jsem do pozice nevstoupil. Nevěděl jsem, proč je tak velký cenový rozdíl v přepočtu na joul a ten způsob financování to vysvětluje. Je jen otázka času, kdy ta bublina praskne. Můžu se ještě zeptat, jaký jste zvolil způsob pozice? Konkrétní ETF? Případně těžaře, který nepoužívá financování skrze prodeje na forward? ;-) Podle mého názoru zatím nedošlo k obratu u ceny plynu, berete to tedy asi jako dlouhodobou investici, než krátkodobou spekulaci? Hezký den.
        Head
  • NG
    24.04.2012 12:50

    Taky jsem někde četl, že USA zakázaly vývoz zkapalněného zemního plynu. Větší využitelnosti a spotřebě zemního plynu v US taky brání poměrně málo dálkových plynovodů a vůbez mélo rozvinutá distribuční síť.
    Tom777
  • Henry Hub NG
    24.04.2012 12:30

    Dobrá úvaha.Ale ceny futures jsou v contangu.Chystám se také otevřít pozici, ale ještě vyčkám-tipuji cenu kolem 1,5 .Pak počkám na trend a nasednu.
    paja
    • Re: Henry Hub NG
      24.04.2012 13:01

      Jestli ještě pořád věříte že trhy nejsou zmanipulovány tak vás tohle už snad konečně probudí...
      mart
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university