Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
V sobotu večer a v neděli ráno

V sobotu večer a v neděli ráno

05.04.2012 9:20

Znáte tu klasickou grotesku od Felixe Holzmanna, v níž komik u okýnka kupuje lístky do kina a nemůže se domluvit s prodavačkou, jaké lístky vlastně chce? Příčina nedorozumění spočívá ve jménech filmů, které se právě promítají: V sobotu večer a v neděli ráno a Včera, dnes a zítra. Felix se mylně domnívá, že názvy znamenají dny, kdy se filmy hrají a otrávená prodavačka se nechce zabývat vysvětlováním jeho omylu. Hádka se vine několik minut ve velmi nápaditě gradovaných narážkách s virtuozitou vlastní pouze Felixovi Holzmannovi. Komika situace je založena na osvědčeném principu, že směšný nám připadá ten, o kom si myslíme, že je hloupější než my sami. V tomto případě se jedná o Felixe a prodavačku, kteří se nemohou domluvit. Opravdu, stupidnější a lehčeji řešitelnější problém, než záměnu jména filmu a doby jeho promítání, si můžeme jen stěží představit, a proto se smějeme, až se za břicho popadáme.



Podobně, jako mezi aktéry grotesky, se již několikerým rokem vede debata mezi dvěma skupinami analytiků na finančních trzích. Jedna z nich tvrdí, že se svět žene do záhuby, která má příčinu v hyperinflaci, destrukci hodnot a jedinou záchranou je nákup komodit a akcií. Druhá skupina tvrdí totéž, avšak důvod blížící se katastrofy vidí v deflaci a následných kraších dlužníků, kteří nebudou schopni dostát svým závazkům a akcie a komodity by se podle nich měly prodávat. Oba aktéři neúnavně opakují svoji mantru a ani jeden není schopen druhému dokázat, že se mýlí. Nebylo by nic divného, kdyby tento spor trval pár týdnů nebo měsíců, jelikož vždy existují dva tábory, které mají na jakoukoli věc protichůdný názor. Dříve či později jedna ze stran zvítězí. V tomto případě jsme svědky sporu, který trvá několik let. Jak je to možné? Jedinou logickou odpovědí je, že obě dvě skupiny stále nacházejí pro svá tvrzení argumenty, které musí nutně být podepřeny chováním cen akcií a komodit, jelikož trh, jak každý obchodník zná, je zde jediný a nezpochybnitelný soudce.

Pokud si dáme tu práci a prohlédneme si grafy, s překvapením zjistíme, že takové argumenty opravdu existují. Nejmarkantněji to vidíme na segmentu energetických komodit. Jako inflační vlajkovou loď můžeme s jistotou označit cenu ropy WTI, která poslušně, dle pouček technické analýzy, mnoho let roste. Co se týče adepta na deflační scénář, nenajdeme lepšího, než je cena amerického zemního plynu, která od roku 2008 vytrvale klesá. Ve světě akcií nalezneme až neuvěřitelně úspěšné tituly rekrutující se z oblasti technologií, jako je například Apple (624,31 USD, -0,80%). Proti nim stojí akcie bank nebo také pražská burza, které jsou nemilosrdně zašlapány do země. Na povrchu vše vypadá poklidně, indexy rostou, avšak pod povrchem se skrývá rozpolcenost.

Přebytek levných peněz vede, jak jsme pochopili z chování trhů v minulých desetiletích, k nafukování bublin. Čekali bychom proto, že na současných trzích zaplavených likviditou by se někde měla nějaká zrovna nafukovat. Výše popsaná situace trochu bublinu připomíná, ale nejedná se o nějaký její lehce rozpoznatelný druh, ale spíše o fungl novou, sofistikovanou a zamaskovanou potvoru. Může se vůbec stát rozpolcenost trhu bublinou? Dle mého názoru ano, pokud její míra překročí rozumnou mez.

Holzmannova scénka končí velmi hezky. Zoufalý komik si koupí lístky na celý týden a se slovy: „Buďto jsem blbý já, nebo ona,“ odchází domů. Úspěšný obchodník má dnes prodanou pražskou burzu a koupen Apple a Felixovi odpovídá: „Blbí jste oba dva.“


Váš názor
  •  
    05.04.2012 12:02

    Já osobně bych viděl jako bublinu akcie Apple. Ale už jednou jsem se spletl na hladině 400, tak jsem zvědav, kam to ještě poleze. Rozhodně bych se nebál být rozumně zainvestovaný na dividendových titulech pražské burzy v long pozici. A kdo chce někdy shortovat, tak proč ne?
    PetrV
  • pravda
    05.04.2012 10:22

    K pointe článku niet čo dodať, ani po zmene režimu "89...Ale urobiť tak scénku 2012, keby jeden film bol aj s názvom akoby vyrobený do "89 a ten druhý po "89 s pointou pomeru kapitalizmu a komunizmu - tak to by bola ČESKÁ eurorecesia politického eurohumoru...Lenže táto špecialita sa "vyčerpala po 21 auguste 68 a GUSTOrecesii 89 a t.č. je v českoeuroútlme.....?! ale "jeden nikda NEVÍ?:::::?!"
    turcan
  • Yeah
    05.04.2012 9:48

    S tou fungl novou sofistikovanou zamaskovanou potvorou jste to vystihl naprosto přesně. Kdyby se všechna přebytečná likvidita nalila do jednoho typu aktiva (třeba státní dluhopisy, technologické akcie nebo hlavní komodity), viděli bysme klasickou bublinu s exponenciální křivkou. Jenže ty prachy jsou rozložený úplně všude, takže ta bublina není takto jednoznačně vidět. Můžeme v podstatě říct, že je rovnoměrně rozprostřena mezi akcie, dluhopisy a komodity, ovšem její princip se nemění. Mimochodem nevěřte kecům o inflaci, je to jen blábol, který vymysleli na Wall Street, aby mohly za draho prodat zněkolikanásobený zlato a akcie, sami spekulují na pokles... http://www.finviz.com/futures_charts.ashx?t=ES&p=w1
    paf
    • Re: Yeah
      05.04.2012 12:28

      Jen jestli nekecáš více než oni.Zlato maxima pravděpodobně teprve čekají a inflace neroste díky nulovým sazbám.Co se asi stane Pafe,až banky začnou tyhle nenormálně levné peníze,které my dotujeme vracet k normálním úrovním.Co se stane z inflací,až porostou sazby???Jak jinak než inflací myslíš,že páni umoří dluhy???A kde by byla ta maxima indexů,kdyby na trhy nelily centrální banky umělé ,hodnotou nepodložené peníze??Jenom jestli nekecáš více než oni.
      Velkamedvědice
      • VM
        05.04.2012 13:14

        Jen jestli nezačnou centrální a velké banky nakonec pořádně prodávat z těch svých nasyslených velkých zásob - se změnou strategie, kdy v krizi sloužilo jako AAA záruka ;-)
        Kalka.
    • téměř všechna přebytečná likvidita je u zpět u ECB
      05.04.2012 12:12

      No vzhledem k tomu, že z toho neuvěřitelného nově emitovaného 1 bilionu eur, půjčeného během 3 měsíců více než 500 bankám v Evropě tyto hned 3/4 zaparkovaly zpět jako overnight depozita u ECB, tak ta bublina na trhu logicky není nikde vidět. Navíc již např. velké fr. banky indikovaly, že své části této 3 leté půjčky LTRO hodlají vrátit ECB již příští rok. Navíc prodávají celé bloky ůvěrů aby snížily svou bilanci a nároky na kapitálovou přiměřenost k 6/2012. Proto ani jádrová inflace zatím není zvýšená a spíše nyní dokonce za únor klesla v EU na 2.6%p.a. Ono taky, když zasypáváte ztrátu velkou jako težební důl, kam vozíte kamiony starých bankovek, tak je taky dlouhou dobu - celá léta nevidíte na povrchu, anžto ta díra kam padají, je fakt hodně hluboká...
      Václav
    • Re: Yeah
      05.04.2012 10:37

      Mno, jen se tak lehce zeptám: A je to pak bublina :) ? A odpovím: asi ne
      Bo
Aktuální komentáře
26.04.2024
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university