Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Facebook by mohl převzít Operu (až +26 %), spekuluje tisk. Co by koupě přinesla?

Facebook by mohl převzít Operu (až +26 %), spekuluje tisk. Co by koupě přinesla?

29.05.2012 16:35, aktualizováno: 29.5. 16:59

Aktualizováno

Rychle vzhůru dnes vylétly akcie norské společnosti Opera Software, známé především díky webovému prohlížeči Opera. Za nebývalým pohybem stojí rozvířené spekulace, že o koupi firmy jedná provozovatel největší sociální sítě světa Facebook, který vstoupil před několika dny na burzu.

Akcie společnosti Opera Software vylétly na burze v Oslu až o 26 procent, což je nejvyšší nárůst ceny od prvního veřejného prodeje titulu v roce 2004 (viz graf). Při dnešním růstu cen akcie činí tržní hodnota společnosti v přepočtu více než 800 milionů dolarů, podle analytiků by ale potenciální konkurenční boj o firmu ze strany Googlu vynést případnou cenu kontaktu na více než miliardu dolarů. Zprávu o tom, že Facebook zvažuje podání nabídku na koupi Opery, přinesl web Pocket-Lint. Mluvčí obou společností zatím odmítli spekulace komentovat. 

Opera Software - vývoj ceny akcií od uvedení na burzu v roce 2004

opera
 
Opera je poslední velký samostatný prohlížeč, konkurující gigantům jako je Microsoft, Google a Apple. Společnost má silnou finanční pozici a může tak být atraktivním cílem pro větší hráče, jako je právě Google, podotýká analytik Abg Sundal Collier Aleksander Nilsen. „Koupě by strategicky dávala pro Facebook smysl. Chce-li Facebook vlastní prohlížeč, má dvě možnosti: buď si sám vlastní vytvořit, což potrvá, nebo koupit společnost, která již prohlížeč provozuje. A Opera je jediným nezávislým hráčem na trhu,“ říká Nilsen.

Facebook může především lákat zavedená mobilní technologie Opery, jejíž platforma Opera Mini má zhruba 170 milionů uživatelů a zajišťuje tak společnosti významné obchodní vztahy s výrobci mobilních přístrojů i telefonními operátory. Podle pondělního listu The New York Times se Facebook údajně ještě letos chystá uvést na trh vlastní chytrý mobilní telefon. Podle NYT jde již o třetí pokus firmy o vytvoření telefonu.

Facebook bojuje s rychlým přechodem uživatelů sociální sítě od užívání na osobních počítačích k mobilní verzi Facebooku, který s sebou nese nutnost upravit strategii reklamy. Hlavním zdrojem příjmů FB je zatím reklama na webu, která je přesně cílena podle zájmů uživatele a jeho chování na stránkách. Koupě Opery by v tomto ohledu mohla být podle analytiků rychlejším řešením, než budovat vlastní platformu.

„Opera by byla pro Facebook rozumnou volbou hned v několika ohledech, pozvedla by například malé zkušenosti FB s mobilními telefony či by jí pomohla udržet vývojáře online her, kteří u FB postrádají právě propojení s mobilní platformou. Dále by tak společnost zlepšila svou schopnost cílit reklamy,“ uvádějí hned několik důvodu analytici Arctic Securities. Právě evidentní přínos případného kontraktu pro Facebook může podle ekonomů výrazně vytlačit jeho cenu – hlavní norská banka DNB vidí potenciál na dvojnásobku páteční závěreční ceny akcií Opera Software, tj. celkem na 1,35 mld. USD; Danske odhaduje možnou cenu na 1 až 1,2 mld. USD.

O zájmu Opery o akvizici vůbec jednat, lze zatím jen spekulovat. Její zakladatel a hlavní akcionář (10,9% podíl) Jon S. Von Tetzchner se nicméně nechal dříve slyšet, že by se společnost měla zaměřit na organický růst. „Chci, aby se Opera soustředila na růst a dosahování dobrých výsledků, má v sobě mnoho příležitostí,“ prohlásil s tím, že se drží cíle 500 milionů uživatelů do roku 2013. Podle průzkumu Bloomberg by měly letos tržby Opera Software vzrůst v průměru o 38 procent na 1,24 mld. NOK.

Další překážkou případné dohodě s Facebookem mohou být v současnosti dobré obchodní vztahy Opery s Googlem, co se týče platformy Opera Mini a Opera Mobile, uvádějí analytici Arctic Securities. Zatímco organický růst umožní norské společnosti udržet si paralelně vztahy s Facebookem i Googlem, jakmile by měla jedna ze společností převzít nad Operou plnou kontrolu, prémie, kterou za to zaplatí, bude pěkně vysoká.

Facebook v květnu vstoupil na technologický trh Nasdaq v IPO, jehož objem dosáhl 16 mld. USD. Hned první den však akcie zavíraly jen těsně nad upisovací cenou 38 USD, když poklesu zabránila masivní podpora upisujících bankovních domů. Poklesu se však titul neubránil v následujících dnech a aktuálně se obchoduje bezpečně pod upisovací cenou, mírně nad 30 dolary. IPO provázely technické problémy, které rozpoutaly vlnu žalob na Facebook, hlavního manažera IPO, banku Morgan Stanley, i burzovního operátora Nasdaq . Zkušenost údajně negativně ovlivnila další zájemce o IPO a některé firmy už avizovaly, že plánovaný vstup na burzu prozatím odkládají, což podle expertů může být jen začátek. Investoři po zkušenostech s Facebookem zřejmě nebudou chtít riskovat, že hodnota jejich investice hned prudce klesne. 

 
(Zdroj: Bloomberg, CNBC, čtk)


Čtěte více:

Facebook IPO - Detaily, rizika a příležitosti, ocenění (Patria zahajuje pokrývání)
11.05.2012 18:27
Dominantní světová sociální síť Facebook se chystá na dlouho očekávano...
Pachuť obřího IPO: žaloby na Nasdaq, Facebook a Morgan Stanley
23.05.2012 11:47
Euforii kolem vstupu největší světové sociální sítě na veřejný trh ryc...
Morgan Stanley prověřuje obchody s akciemi Facebooku, části investorů asi vrátí peníze
24.05.2012 10:04
Banka Morgan Stanley, která byla hlavním manažerem emise akcií Faceboo...
Facebook, aneb jak od počátku zkazit IPO
25.05.2012 14:53
Příběh týkající se společnosti Facebook (33,03 USD, 3,22%) vypadá dopo...
Facebook prý ještě letos chystá expanzi na trh mobilních telefonů
28.05.2012 17:27
Společnost Facebook (31,91 USD, -3,39%) provozující stejnojmennou soci...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m